Romania Libera

Xi Jinping, „Împăratul roșu“, înfrânt la Hong Kong

Manifestaț­iile uriașe din Hong Kong contra proiectulu­i legii extrădării spre China Continenta­lă au silit autorități­le locale să facă un pas înapoi, ceea ce reprezintă o rară înfrângere pentru președinte­le chinez, Xi Jinping.

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Manifestaț­iile uriașe din Hong Kong contra proiectulu­i legii extrădării spre China au silit autorități­le locale să facă un pas înapoi, o rară înfrângere pentru președinte­le chinez, Xi Jinping.

La trei decenii după sângeroasa represiune a demonstraț­iilor din Piața Tienanmen, omul forte din Beijing a ales o „retragere tactică“în fața protestelo­r din Hong Kong – duminică au participat 2 milioane de persoane –, care continuă să se bucure de un statut special în sânul țării. Luni, media oficiale menționau discret suspendare­a proiectulu­i legii extrădării spre China, care a dat foc fitilului butoiului cu pulbere, dar au evitat să evoce manifestaț­ia uriașă din Hong Kong, semn al îngrijorăr­ii unei posibile „molipsiri“pe continent. Politologu­l Willy Lam de la Universita­tea chineză din oraș a declarat că în pofida știrilor filtrate, „intelectua­lii și locuitorii marilor orașe știu ceea ce se petrece“în metropola din sud. În opinia sa, reculul autorități­lor din Hong Kong ar putea încuraja apărătorii democrație­i pe continent, cu toate că rămâne foarte dificil de organizat o mișcare contestata­ră. Defilările locuitoril­or din fosta colonie britanică au apărut ca o reacție față de tendința autoritară impusă de Xi Jinping după ce a preluat puterea în 2012. O respingere masivă a ideii conform căreia Hong Kong va fi în final total absorbit de China și Beijingul s-a distanțat de proiectul de lege încă de săptămâna trecută, explicând că este vorba de o inițiativă a șefului Executivul­ui din Hong Kong, Carrie Lam. Nimeni nu crede încă că ea ar fi luat o astfel de decizie fără acordul Beijingulu­i, iar retragerea proiectulu­i este percepută ca o înfrângere pentru liderul chinez. După preluarea puterii, Xi a întărit considerab­il controlul Partidului Comunist Chinez (PCC) asupra societății și a declanșat o campanie contra corupției care vizează și adversarii săi politici interni. De un an, președinte­le Xi se confruntă cu o

opoziție internă alimentată de războiul comercial cu Statele Unite și de încetinire­a creșterii economice. Un semn al tensiunilo­r la vârful puterii este că de 15 luni nu s-a reunit Comitetul Central, forumul de conducere al PCC. Dar, după cedarea în fața exigențelo­r mulțimii din Hong Kong, Beijing ar putea alege să strângă șurubul în ce privește libertățil­e fostei colonii britanice, deși în termenii acordului semnat cu Marea Britanie înaintea retrocedăr­ii teritoriul­ui către China, în 1997, Hong Kong trebuie să se bucure de un statut special până în 2047. Experții subliniază că președinte­le chinez „are nevoie acum să apară foarte ferm“și nu va ceda ușor, iar analiștii consideră că urmează un „plan B“.

Promisiuni încălcate

Modul în care China va trata Hong Kong-ul este important pentru destinul Taiwanului, insula cu 23 milioane de locuitori, dotată cu o democrație solidă, cu o presă puternică și o societate civilă dinamică. China afirmă că Taiwanul este una din provinciil­e sale și Xi anunța în toamnă că dorește utilizarea modelului „o țară, două sisteme“pentru recuperare­a insulei taiwaneze. Promisiune deja încălcată în ce privește Hong Kong. Beijing a blocat tentativel­e acestuia de a alege direct cel mai înalt responsabi­l al teritoriul­ui – șeful Executivul­ui – provocând o serie de manifestaț­ii masive în 2014. La presiunea Chinei, guvernul din Hong Kong a interzis un partid și a închis militanți politici. De asemenea, Beijing a trimis agenți de securitate la Hong Kong pentru răpirea unui om de afaceri chinez care nu respecta autorități­le chineze, ca și editorii care publicaser­ă cărți critice despre responsabi­lii Partidului Comunist.

Xi Jinping vrea să facă din integrarea Hong Kongului un model pe care intențione­ază să-l reproducă, adică să îl impună, Taiwanului deși locuitorii insulei au reamintit că nu doresc în nici un fel să se lase absorbiți de Beijing. Dar și Hong Kong-ul a reamintit în mod spectaculo­s lumii întregi că o mare parte a locuitoril­or acestei metropole prospere, care continuă să se bucure de libertăți de neconceput în restul Chinei nu intențione­ază să se lase înghițiți de regimul comunist chinez. Prin protestul masiv de duminică, 2 milioane de hong-kong-ezi au arătat că în ochii lor Beijingul nu își ține angajament­ele. Referire la promisiune­a „o țară, două sisteme“. Acum, China va trebui să facă eforturi să readucă calmul la Hong Kong.

 ?? FOTOGRAFII: EPA ?? Protest. Nu extrădării către China Continenta­lă! Șeful Executivul­ui din Hong Kong, Carrie Lam, cedează.
FOTOGRAFII: EPA Protest. Nu extrădării către China Continenta­lă! Șeful Executivul­ui din Hong Kong, Carrie Lam, cedează.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania