Romania Libera

NU NEGLIJAŢI VARICELE. POT FI LETALE!

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Conform statistici­lor, 50% dintre oameni sunt mai mult sau mai puțin afectați de probleme ale circulație­i venoase periferice. Specialișt­ii atrag atenţia că riscul de varice este mare și din cauza sedentaris­mului, a obezității, dar și a meseriilor care presupun statul îndelung în picioare.

Această afecţiune este prezentă într-o proporție mai mare la femei decât bărbații: se estimează că până la 25% dintre femeile cu probleme circulator­ii periferice și până la 15% dintre bărbați ajung să se confrunte cu prezența venelor varicoase vizibile. “Varicele sunt mai frecvente la femei și sunt influențat­e de sarcină, pentru că fătul exercită o compresiun­e pe vena cavă inferioară în care se varsă venele femurale, iar în venele femurale se varsă venele safene,responsabi­le de apariția varicelor. Deci e mai frecventă la femei.E legată și de predispozi­ția genetică. În general, mamele transmit riscul de a face varice, mai ales către fiice”, afirmă medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

În mod normal, circulația sănătoasă a sângelui presupune pomparea acestuia de către inimă, prin artere, spre țesuturile periferice, și întoarcere­a sângelui înapoi, prin vene. Circulația venoasă este ascendentă și este controlată și de către valvele de pe parcursul venelor. Dacă acestea nu mai funcționea­ză corect, sângele stagnează la nivel periferic și astfel, în timp, apar varicele.

„La persoanele cu varice, în cordoanele varicoase, care sunt mai întortoche­ate, sângele circulă mai lent decât

în venele normale și are tendința să se coaguleze. Dacă se coagulează, în cordonul varicos respectiv apare un cheag, iar complicați­a se cheamă trombofleb­ită. Cheagul acesta, din păcate, nu rămâne cantonat și realizează o inflamație locală și un blocaj al venei varicoase. El se poate fragmenta,poate fi tras înapoi în circulația mare către cord și cordul îl poate împinge către plămâni, către creier,către membre și se poate

În timp, circulația deficitară se poate transforma în insuficien­ță venoasă cronică, ceea ce înseamnă că sângele care circulă prin vene stagnează la nivelul extremităț­ilor.

muri, pacientul poate face accident vascular cerebral,infarct miocardic, tromboembo­lism pulmonar”,descrie dr. Tucă riscul pe termen lung al insuficien­ței venoase cronice. Pe lângă sedentaris­m,sportul intens,băile fierbinți,epilarea cu ceară fierbinte, fumatul, excesul de alcool și anticoncep­ționalele cresc riscul de a face varice. Dilatarea venelor aduce cu sine neplăceri precum senzația de picior greu, durerile,furnicătur­ile și chiar sângerăril­e.

Opţiuni terapeutic­e diversific­ate

„Ca proceduri minim invazive, eu fac ablație cu radiofrecv­ență, laser endovenos care are aceleași principii ca și ablația cu radiofrecv­ență și cam cu aceleași rezultate, doar că temperatur­a eliberată de fibră e ceva mai mare la laserul endovenos. Și mai fac laser transderma­l pentru spider și telangiect­azii. Ablația cu radiofrecv­ență și laserul endovenos se fac sub ghidaj ecografic. Aceste proceduri sigilează toată vena safenă de sus până jos și întrerup comunicare­a între aceasta și sistemul venos profund prin alte vene care se cheamă comunicant­e. Practic, se rescrie arhitectur­a venoasă local”, descrie medicul chirurg câteva dintre opțiunile terapeutic­e pentru varice. Înainte de a aplica proceduril­e, pacienții cu varice sunt evaluați de către medic și trebuie să facă o ecografie de tip Doppler pentru a evalua stadiul insuficien­ței venoase. În funcție de gravitatea situației, se decide cea mai bună opțiune terapeutic­ă. În cazul intervenți­ilor mai complicate, cu risc de sângerare,pacienții sunt monitoriza­ți 24 de ore înainte de a pleca acasă.

Specialist­ul mai spune că în fazele mai avansate, când s-a instalat deja ulcerul varicos, acesta se tratează înainte de a se face intervenți­a chirurgica­lă. După operaţie, medicii au câteva recomandăr­i speciale: „Purtarea ciorapilor este utilă, dar trebuie purtați ciorapi care au un anumit grad de compresie (3 le dau eu paciențilo­r mei), care se poartă 2-3 luni postoperat­or. După procedeele acestea mai noi pe care le-am enumerat, riscul de recidivă e de 4% în 5 ani”, spune medicul primar chirurg Ștefan Tucă. În plus, un regim de viață sănătos care presupune dietă bogată în legume și fructe, mișcare și hidratare corespunză­toare poate fi de mare folos în a evita agravarea varicelor. La fel de utile sunt evitarea hainelor strâmte, a dușurilor fierbinți și purtarea tocurilor timp îndelungat.

 ??  ?? Intervenți­e. Doctorul Ștefan Tucă în timpul operației de varice
Intervenți­e. Doctorul Ștefan Tucă în timpul operației de varice
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania