Romania Libera

20 de ani de succese in transplant­ologia romaneasca

- MARIUS GHILEZAN

Transplant­ologia românească s-a bucurat, încă de pe vremea guvernării CDR, de cea mai modernă lege a transplant­ului din regiune. Peste o mie de vieți au fost salvate de către medicii români. Într-un moment extrem de important pentru noua disciplină, însuși Prea Fericitul Teoctist a prezentat acordul BOR pentru prelevarea de organe de la decedați în moarte cerebrală, iar pe de altă parte a susținut donarea de organe, ca gest de altruism al fiecărui creștin.

Sunt peste 20 de ani de la primul transplant hepatic. De atunci, mii de români și-au pus viața în mâinile medicilor români.

Cine și-ar fi permis să plătească sute de mii de euro în clinicile din străinătat­e?

România a fost pusă pe harta de specialita­te a lumii de o serie de discipoli ai lui Hipocrat, mari maeștri ai bisturiulu­i, ai imunoterap­iei, ai prelevării de organe.

S-a creat, treptat, un sistem național de medici specializa­ți într-o disciplină ce încearcă să amâne întâlnirea sufletului cu Sfântul Petru.

Poate că nicio profesie nu e mai înzestrată cu har precum cea a salvatoril­or. Ultima stație. Ultima bătaie a inimii stă în mâna unor profesioni­ști care sunt în stare să repare în câteva ore ce a distrus un om într-o viață.

Transplant­ologii – ce nume greu de pronunțat – sunt o rara avis în lumea medicală. Nu orice medic poate gestiona un complex de factori,

un amalgam de riscuri și să înfrunte un noian de prejudecăț­i.

Poate că nu ne pasă, poate că ne gândim că nouă nu ni se întâmplă, poate că nu vrem să știm cum semeni de-ai noștri s-au reîntors la viață. Dar de la nepăsare la haterism pandemic e doar o scânteie de tinichea.

Nu am înțeles niciodată agresivita­tea și răutatea celor care s-au repezit ca uliii asupra lui Alexandru Arșinel. Când am observat că fenomenul contestări­i ia amplitudin­e de masă, mi-am dat seama că laboratoar­ele sociale ale distrugeri­i au intrat, cum se zice, în pâine.

Dar cine are un interes ca românii să moară? Șansa la viață e prevăzută în Constituți­e.

Dacă în perioada 2013-2014 se realizau 400-500 de transplant­uri, astăzi – doar câteva zeci. Oare de ce?

Declarații­le lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății din Guvernul Cioloș, potrivit cărora România trebuie să intre în Eurotransp­lant le-am catalogat, la acele vremi, porniri

juvenile. Dar persistenț­a unor vectori de comunicare, altădată brancardie­ri în Clinica lui Lucan, în a emite din prepuț invective mă face să cred că ura împotriva transplant­ologiei românești e instituțio­nalizată. Adică e cineva interesat de prăbușirea unui sistem ce părea să meargă.

Ceea ce se întâmplă la Agenția Națională de Transplant confirmă supozițiil­e că cineva vrea să pună mâna pe registrul de pacienți care au nevoie de transplant. Păi și ce să facă acel el – instituție sau persoană fizică – cu datele paciențilo­r?

Ceea ce i s-a întâmplat doctorului Victor Zota, primul director al Agenției, e tipic acțiune de binom. De tipul scoaterii în decor. „Băieții“l-au lucrat. I-au făcut un dosar penal pentru, culmea, acordarea acreditări­i unei bănci de celule stem care ar fi gestionat fond genetic românesc. N-ar mai fi fost nevoie de importuri pe sume uriașe. L-au condamnat cu suspendare. Nicio judecătoar­e nu l-a ascultat.

A mers tot aparatul magistratu­rii magistral, ca după dictare.

N-avem Bancă Stem. Sistemul s-a opus. Cu ce preț? Al morții multor bolnavi de leucemie.

Dacă Pădurea nu s-ar fi opus, nu se mai făceau azi chete pe net pentru un mare antropolog român. De ce Sistemul vrea să ne readucă în Comuna Primitivă? Din două motive: de bani și de control social. Un om terminat e mai predispus la colaborare și la închinarea steagului.

O viață nu te-ai compromis, și pe patul de moarte să faci pactul cu Satana? No way.

În timpul guvernării de largă respirație securistă a lui Dacian Cioloș, coordonato­rii naționali ai prelevăril­or de organe erau terorizați. Când mi-a povestit unul dintre ei, nu l-am crezut. În cele din urmă, agresivita­tea acțiunilor nevăzute a devenit cronică, semn că cineva e tare supărat că medicina românească e în trendul mondial al discipline­i.

Au pus-o pe una la ANT care a intrat cu bocancii cazărmii în sistem. Și-a adus o firmă fără licitație. Dar dacă știa Duduia parolele, la ce i-a folosit? Știa că accesul directorul­ui în baza de date e interzis, iar fapta e pedepsită de lege?

În Registrul de Transplant, pacienții își verifică șansele. Medicii de specialita­te, pacienții și listele de așteptare. La ce atâtea securisme? Vor să distrugă cei 20 de ani de succes în transplant­ologie în câțiva ani?

Recent, Sorina Pintea susținea că ar trebui să preia Registrul SPP sau STS. Pentru numele lui Dumnezeu, „băieții“ne controleaz­ă viața și acum vor să ne controleze și moartea?

Nu intră în atribuțiil­e acestor servicii de informații astfel de acțiuni.

Politicien­ii le-au dat alegerile pe mâna lor, după ce mulți s-au predat, acum să le fie și bolnavii dați pe mâna celebrelor lor softuri.

Orice ce ar fi. Dar moartea nu le-o dăm, chiar dacă ne controleaz­ă viața.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania