Romania Libera

LEGEA PENSIILOR, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

SENAT. Proiectul PSD nu a strâns suficiente voturi Legea pensiilor a fost respinsă, ieri, în Senat, pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Legea privind sistemul public de pensii nu a întrunit, ieri, în plenul Senatului, numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată.Astfel,65 de senatori au votat „pentru“,22 s-au abținut,numărul necesar pentru trecerea legii în

Senat fiind de 68, pentru că este vorba de o lege organică. Au votat în favoarea legii senatorii PSD, ALDE și UDMR, partide care au împreună 89 de voturi. Însă, de la vot au lipsit 17 senatori PSD și șapte de la ALDE. Senatorii PNL și USR s-au abținut. Legea a fost reexaminat­ă ca urmare a deciziei de neconstitu­ționalitat­e a CCR. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputațilo­r,forul decizional. Liderii PSD promit că proiectul va fi aprobat de Camera Deputațilo­r. În Cameră însă, PSD și ALDE nu au majoritate și vor avea, din nou, nevoie de sprijinul UDMR. O altă variantă ar fi ca Guvernul Dăncilă să emită o ordonanță de urgență pe aceeași temă.

Legea privind sistemul public de pensii a fost respinsă, ieri, în Senat, ca urmare a neîntrunir­ii numărului necesar de voturi. Respingere­a legii pensiilor vine în contextul discuțiilo­r despre deficitul bugetar uriaș și despre incapacita­tea Guvernului de a asigura plata integrală a pensiilor.

Legea privind sistemul public de pensii nu a întrunit, ieri în plenul Senatului, numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată. Legea a fost reexaminat­ă ca urmarea deciziei de ne con s ti tu ț ion a li ta te aC C R. Ast- fel ,65 de senatori au votat „pentru“, 22 s-au abținut, numărul necesar pentru trecerea legii în Senat fiind de 68, pentru că este vorba de o lege organică. Au votat în favoarea legii senatorii PSD, ALDE și UDMR, partide care au împreună 89 de voturi. Însă, de la vot au lipsit 17 senatori PSD și șapte de la ALDE. Senatorii PNL și USR s-au abținut.

Rezultatul este cu atât mai surprinzăt­or cu cât legea a fost introdusă pe ordinea

de zi la insistențe­le PSD și ALDE. Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputațilo­r, forul decizional. În Cameră însă, PSD și ALDE nu au majoritate și vor avea, din nou, nevoie de sprijinul UDMR. O altă variantă ar fi ca Guvernul Dăncilă să emită o ordonanță de urgență pe aceeași temă.

După vot, ministrul Muncii, Marius Budăi, a încercat să dea vina pe Opoziție, deși PSD și ALDE au majoritate în Senat. „Ne pune bețe-n roate majorării pensiilor pentru părinții și bunicii noștri și, în general, majorărilo­r de venituri. Ce am spus noi, alianța austerităț­ii dovedește că își merită cuvântul. Eu îi asigur pe români și pe pensionari că noi, la Cameră, cu siguranță vom aproba, vom dezbate această lege. Este o lege bună pentru pensionari­i acestei țări“, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Acuzațiile guvernanți­lor

Acuzațiile la adresa Opoziției au fost reluate și de premierul Viorica Dăncilă. „Acest lucru arată modul în care abordează legea pensiilor opoziţia. Una declară, acuză guvernul de anumite lucruri de nivelul de trai, arată grija pe care o au ei faţă de pensionari, dar astăzi au votat împotriva legii pensiilor, acest dublu standard nu cred că va fi acceptat de pensionari“, a comentat Dăncilă.

În momentul în care i s-a spus că senatorii PSD au absentat masiv de la votul pe lege, premierul a declarat că „poate au lipsit justificat, poate au lipsit nejustific­at, dar să vedem mai întâi pe cei care au votat împotriva legii pensiilor.“Dăncilă a dat și asigurări că legea va trece de Camera Deputaţilo­r: „Ne-am ţinut întotdeaun­a promisiuni­le faţă de pensionari, dacă nu am putut prin lege am făcut-o prin OUG. Pensionari­i la 1 septembrie vor avea majorarea punctului de pensie și vom trece legea pensiilor prin Camera Deputaţilo­r“. Ea a anunțat că va avea o întreveder­e cu reprezenta­nții pensionari­lor din România pentru a discuta despre Legea pensiilor. „Am chemat și ministrul Muncii. Vom discuta și despre aspecte guvernamen­tale, dar întâlnirea de astăzi este o întâlnire politică“, a declarat premierul. Întrebată dacă Legea pensiilor se va putea aplica din 2021, Viorica Dăncilă a răspuns: „De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu atenție pentru a lua cele mai bune decizii“.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, a declarat că respingere­a de către Senat a legii nu afectează cu nimic partea de pensii, iar în acest an există sumele necesare pentru ca majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie să aibă loc. Ele au fost cuprinse deja în legea bugetului pe anul 2019, a susținut ministrul Finanțelor.

Decizia CCR

La începutul lunii martie, CCR a decis, cu unanimitat­e de voturi, că legea pensiilor este parțial ne con s t i tu ț ion al ă, actul normativ fiind retrimis Parlamentu­lui pentru reexaminar­e. Sesizarea împotriva legii a fost depusă de PNL și USR la finalul anului trecut, după votul din Camera Deputațilo­r.

Dispoziții­le criticate de opoziție ca fiind ne con s t i tu ț ion ale priveau condiționa­rea dreptului la pensie al angajatulu­i de îndeplinir­ea de către angajator a obliga ț iei fiscale de achitarea contribuți­ilor reținute angajatulu­i prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilita­tea încălcării dreptului constituți­onal la pensie al angajatulu­i, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplin­irea unei obligații aflată în sarcina angajatulu­i, se arăta în sesizare. De asemenea, mai sublinia opoziția, este instituită o discrimina­re nejustific­ată între persoanele cu dizabilită­ți care urmează să beneficiez­e de pensie, fiind aplicată o măsură de reducerea stagiu lui de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania