Romania Libera

Debut de vis la Campionatu­l European de fotbal U21

- catalin.mihai @romanialib­era.ro

După 21 de ani de la singura participar­e la un Campionat European, tineretul lui Rădoi a scris o pagină de istorie: sunt primele puncte realizate la un asemenea tip de competiție.

Selecţiona­ta de tineret a României a debutat cu o victorie superbă la Campionatu­l European de fotbal Under 21 din Italia și San Marino. Tricolorii au zdrobit Croaţia, cu scorul de 4-1, în primul meci al grupei C, disputat la Serravalle. După 21 de ani de la singura participar­e la un Campionat European, tineretul lui Rădoi a scris o pagină de istorie: sunt primele puncte realizate la un asemenea tip de competiție.

Echipa României a făcut un joc solid, cu risipă de efort, multă dăruire și determinar­e, câștigând prin golurile marcate de George Pușcaș (11 - penalty), Ianis Hagi (14), Tudor Băluţă (66) și Adrian Petre (90+1). Pentru croați a marcat Nikola Vlasic (18). Primul și ultimul gol au venit după consultări ale arbitrajul­ui video,o premieră pentru o echipă românească. Încurajați din tribune de peste 4.000 de suporteri români, jucătorii antrenaţi de Mirel Rădoi au început în forţă și Pușcaș a fost aproape de deschidere­a scorului în min. 3, dar șutul său printre picioarele portarului a fost atenuat de Posavec,care a reţinut în cele din urmă.Croaţia a ratat și ea o situaţie bună,prin Brekalo (4), al cărui șut la colţul lung a ratat ţinta.

În minutul 9, o reluare a lui Pușcaș a lovit mâna lui Benkovic, iar arbitrul a dictat penalty după ce a urmărit reluarea video. Atacantul echipei Palermo a transforma­t fără emoții, declanșând nebunia în tribune.

România și-a dublat avantajul la scurt timp (14), când Ivan a trimis cu capul în careu,Pușcaș a reluat spre poartă, apărarea croată a respins in extremis, iar Ianis Hagi a venit din spate și a reluat în plasă. O pasă greșită a aceluiași Hagi l-a adus pe Vlasic în poziţie de finalizare și scorul a devenit 2-1 în minutul 18. Acesta a încercat să realizeze

dubla, dar Ionuţ Radu a respins excelent de la colţul lung. Până la pauză, România a mai avut ocazii de gol, dar Cicâldău, Man și Ivan au fost impreciși.

Tricolorii au continuat să facă o partidă tactică foarte bună și după ieșirea de la cabine, lăsând iniţiativa croaţilor,dar acţionând pe fază ofensivă oricâte de câte ori au avut ocazia.În minutul 58 Hagi a zguduit

Cred că următorul meci, cu Anglia, va fi mult mai dificil. Au un ritm mult mai bun de joc.“

MIREL RĂDOI SELECȚIONE­RUL ROMÂNIEI

transversa­la croată,după o lovitură liberă executată excelent din 18 metri. Tudor Băluţă a căpătat tot mai multă încredere și a șutat peste poartă (59) de la 20 de metri, iar în minutul 66 a recuperat o minge în marginea careului croat,a driblat elegant și a șutat cu sete la colțul scurt: 3-1 pentru România. Croaţii au căutat cu disperare golul, dar Ionuţ Radu a fost imbatabil, parând șutul de la distanţă al lui Jakolis (72) și mingea expediată de Muric din lovitură liberă de la 17 metri (88). Adrian Petre, abia introdus pe teren în locul lui Pușcaș, a închis tabela în min. 90+1, reluând la colţul scurt centrarea lui Manea.

La final, selecțione­rul Mirel Rădoi a recunoscut că nu se aștepta la un asemenea scor. „Sunt mulţumit pentru că nici nu îndrăzneam să mă gândesc la un asemenea scor, nici nu visam. Mă bucur pentru băieţi, pentru atmosferă, pentru că ne simţim ca acasă, și cel mai important este că i-am făcut fericiţi pe românii care au fost prezenţi și pe cei din faţa televizoar­elor. Mă bucur că s-a creat această emulaţie în jurul echipei naţionale de tineret și că suntem urmaţi de suporteri peste tot“,a spus R ă doi. Tehnicianu­l se așteaptă la un meci mult mai greu cu Anglia: „Cred că următorul meci,cu Anglia,va fi mult mai dificil.Au un ritm mult mai bun de joc.“

Încep să „curgă“ofertele

După debutul în forță la Campionatu­l European, toți ochii sunt ațintiți asupra băieților lui Rădoi. Telefoanel­e impresaril­or au început să sune, iar ofertele nu se lasă a ș te p ta te. Apărătorul lui CFR Cluj, Cristi Manea, este dorit de mai multe cluburi din Italia. După Chievo și Bologna, Spal este o altă echipă care a pus ochii pe acesta. Cu toate că a semnat în iarnă cu Brighton, Tudor Băluță are pe urmele sale două echipe care îl vor ca împrumut: Udinese și Watford. Alexandru Cicâldău este cel mai curtat dintre elevii lui Mirel Rădoi, susține presa din „Cizmă“. Pe adresa Craiovei ar urma să sosească oferte de la Standard Liege, Lille, Lyon și Sevilla.

O victorie cu Anglia, cât o calificare

În cealaltă partidă a grupei C, Anglia și Franța au oferit un meci spectaculo­s,decis pe final,după ce francezii rataseră două lovituri de la 11 metri prin Dembele (25) și Aouar (66). Englezii au deschis scorul prin Foden (54), iar opt minute mai târziu Choudhury a luat direct cartonașul roșu pentru o intrare criminală. Eliminarea englezului a contat extrem de mult în soarta partidei.Ikone a egalat cu un minut înainte de final, iar Wan-Bissaka a marcat în propria poartă în prelungiri și francezii au luat trei puncte care îi plasează pe locul 2 în grupa noastră.

Următorul meci al tricoloril­or este programat pentru ziua de vineri, 21 iunie, de la ora 19.30, în compania Angliei. De această dată vom juca

Tricolorii au continuat să facă o partidă tactică foarte bună şi după ieșirea de la cabine, lăsând iniţiativa croaţilor, dar acţionând pe fază ofensivă de oricâte ori au avut ocazia.

la Cesena, pe stadionul Dino Manuzzi. Văzută de casele de pariuri drept principala favorită la câștigarea competiție­i, selecționa­ta Albionului vine după un eșec cu Franța. Adrian Boothroyd, antrenorul englezilor, știe că meciul cu România este decisiv pentru parcursul echipei sale la EURO, iar cele trei puncte puse în joc sunt vitale. „Suntem foarte dezamăgiţi, dar nu avem timp să ne lingem rănile. Ne așteaptă meciul cu România, va fi foarte dificil, dar nu avem decât o șansă: victoria. Trebuie să obţinem maximum de puncte în următoarel­e două meciuri”, a afirmat Boothtoyd după meciul cu Franţa. Pentru noi o victorie în meciul de la Cesena ar echivala cu o calificare de senzație în semifinale­le turneului.Cu șase puncte,posibilita­tea de a ne rata obiectivul este aproape inexistent­ă. Ultimul succes la un turneu final al unei naționale a României împotriva Angliei a venit la EURO 2000, când echipa condusă pe atunci de Emeric Ienei învingea dramatic, cu scorul de 3-2.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania