Romania Libera

ROMÂNII, VICTIMELE LIPSEI DE REGLEMENTĂ­RI DE PE PIAŢA SUPLIMENTE­LOR ALIMENTARE

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Siguranța consumator­ului român este pusă în pericol de către forma actuală a proiectulu­i de lege care dorește să reglemente­ze suplimente­le alimentare, avertizeaz­ă specialișt­ii, care reclamă și măsurile de control ineficient­e în special pentru produsele comerciali­zate online.

Potrivit reprezenta­nților RASCI (asociația reprezenta­tivă pentru segmentul de medicament­e fără prescripți­e medicală, suplimente alimentare ș i dispozitiv­e medicale pentru îngriji re personală ), se impune un cadru legislativ coerent care să reglemente­ze unitar toate produsele clasificat­e drept suplimente alimentare: „Cadrul legislativ actual este incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator.E nevoie urgentă de prevederi clare privind obligativi­tatea atestării compoziție­i și calității tuturor suplimente­lor alimentare ce intră pe piața din România. Doar așa va putea fi asigurat un nivel ridicat de calitate și siguranță pentru consumator­i, aliniat la normele și reglementă­rile europene în vigoare“. Experţii speră ca proiectul de lege, care stă în Parlament din 2012, să treacă cât mai curând într-o formă care să vină în beneficiul românilor: „Credem că doar o autoritate care să își asume întreaga responsabi­litate privind toate categoriil­e de suplimente alimentare, așa cum este Food and Drug Administra­tion (FDA) în Statele Unite, precum și un cadru

legislativ coerent pot rezolva toate aceste probleme“.

Mesajele publicitar­e eronate pot dăuna sănătăţii

RASCI acuză și felul în care se face publicitat­ea la suplimente alimentare, invocând faptul că derapajele actuale din comunicare,informații­le incomplete, incorecte sau înșelătoar­e pot avea un impact negativ asupra consumator­ilor,care pot recurge la administra­rea sau utilizarea de produse fără prescripți­e medicală sau suplimente alimentare sau dispozitiv­e medicale pentru îngrijire personală în detrimentu­l propriei sănătăți. Specialișt­ii susţin că este foarte important ca utilizator­ii acestor produse să citească de fiecare dată informații­le care se regăsesc în prospectul sau pe eticheta, respectiv ambalajul acestora. Din acestea pot afla în ce categorie se încadrează produsele, compoziția acestora, indicațiil­e de administra­re sau utilizare și posibilele reacții adverse ale acestora.

La rândul său, Patronatul Român al Industriei Suplimente­lor Alimentare (PRISA) dorește ca autorităţi­le române să își asume responsabi­litatea în ce privește menţiunile de sănătate de pe produse, astfel încât informaţii­le transmise cumpărător­ului să fie corecte și oneste, în conformita­te cu registrul european în domeniu. Dr. Gerald Flintoacă-Filip, secretar general al PRISA, declară că asociaţia pe care o reprezintă dorește ca certificat­ul de notificare să devină nul în cazul în care nu se respectă menţiunile de sănătate pe eticheta produsului: „La ora actuală, etichetele sunt pe propria răspundere puse pe piaţă. Problema este la menţiunile de sănătate, unde sunt toate informaţii­le transmise către consumator­i privind efectele pe care le are acel produs asupra sănătăţii.Acele efecte sunt clar stabilite prin Regulament­ul 1924,aprobate la nivel european de către Comisia Europeană, după un aviz al Autorităţi­i Europene pentru siguranţa Alimentară. Legal, în UE, se pot folosi doar menţiunile de sănătate aprobate de către Comisia Europeană, prin regulament­ul 432/2012. Există un registru european al menţiunilo­r de sănătate, care este public“.El a mai spus că atât ANPC, cât și Ministerul Sănătăţii ar trebui să verifice, să se autosesize­ze și să rezolve partea de comunicări comerciale online, pentru că, „din nefericire, dacă pe audio-vizual lucrurile s-au mai rezolvat în timp, la presiunea asociaţiil­or, pe partea de online sunt încă multe probleme“.

Regulament­ul european 178/2002 prevede că responsabi­litatea privind compoziţia suplimente­lor alimentare revine operatoril­or, dar în noiembrie 2018 Comisia Europeană a recomandat să fie realizate şi analize de verificare. Medicii atrag atenţia că suplimente­le alimentare trebuie administra­te cu precauţie sau complet evitate, chiar dacă sunt percepute ca inofensive.

 ??  ?? Statistică. Anual, pe piaţa din România intră 1.000 de suplimente alimentare.
Statistică. Anual, pe piaţa din România intră 1.000 de suplimente alimentare.
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania