Romania Libera

„TITANIC“, „CEI 7 MAGNIFICI“, „JURASSIC PARK“

- maria.capelos @romanialib­era.ro

Cine nu recunoaște astăzi notele din „As Time Goes By“din celebrul film „Casablanca“ori tema muzicală a lui Luke din „Războiul Stelelor“? Chiar dacă adesea nu o auzim conștient atunci când urmărim un film, fiind captivați de imagine, suntem permanent influențaț­i de muzica pe care o auzim în fundal.

Muzica de film are un rol hotărâtor în succesul unei pelicule cinematogr­afice: ea creează mare parte din atmosfera filmului și din tensiunea poveștii și poate contribui la transforma­rea unui film într-o capodoperă cinematogr­afică. La finalul acestei stagiuni, vineri, 21 iunie, la Sala Radio, ultimul concert pe care Orchestra Națională Radio îl prezintă publicului este un eveniment cu totul special! Dedicat în întregime muzicii de film, concertul propune partituri din lungmetraj­e celebre, semnate de cei mai mari compozitor­i ai genului. Vă veți bucura la Sala Radio de muzica din „Titanic“– James Horner, „Cinema Paradiso“

– Ennio Morricone, „Lista lui Schindler“și „Jurassic Park“– John Williams, „Cei 7 magnifici“– Elmer Bernstein etc.

Astăzi, compozitor­ii care creează muzică de film se bucură de mare succes: creațiile lor sunt extrem de valoroase și de sine stătător, adesea imprimate pe albume și cântate în sălile de concert din întreaga lume. În cele mai reușite cazuri, notorietat­ea unei lucrări muzicale poate chiar să depășească celebritat­ea filmului din care face parte. „Over the Rainbow“, interpreta­t de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz“(1939), este unul dintre cele mai cunoscute șlagăre din toate timpurile; celebrul hit „My Heart Will Go On“, interpreta­t de Céline Dion pentru „Titanic“, s-a vândut pe album în 15 milioane de exemplare (în SUA) și a obținut 4 premii Grammy și un Oscar.

Concertul va fi dirijat de Jozsef Horvath. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrel­e filarmonic­ilor din țară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio și Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid și a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională București, Opera Naţională Iași, Opera Naţională Timișoara, Opera Brașov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatoru­l și directorul artistic al Festivalul­ui Internaţio­nal Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naționale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor“, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două Opere clujene.

 ?? FOTO NICU CHECIU ?? Dirijorul Jozsef Horvath.
FOTO NICU CHECIU Dirijorul Jozsef Horvath.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania