Romania Libera

TENTATIVE DE MUȘAMALIZA­RE A CAZULUI SORINEI?

Cazul fetiței de 9 ani care a fost luată abuziv din casa în care a fost crescută de un asistent maternal din Baia de Aramă a oripilat o ţară întreagă. Minora a ajuns la familia care a adoptat-o în condiţii suspecte, iar autorităţi­le anchetează modul în ca

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Imaginile terifiante cu fetiţa târâtă cu forţa de mâini şi de picioare pe asfalt şi aruncată într-un autoturism privat de o procuroare zeloasă, însoţită de un desant de mascaţi şi poliţişti, au zguduit încă de vineri dimineaţă opinia publică. Ulterior, după aflarea unor informaţii suspecte despre legăturile inclusiv de rudenie dintre procurori, avocaţi şi judecători­i implicaţi în caz, acest incident grav a fost politizat.

Imaginile terifiante cu fetiţa târâtă cu forţa de mâini și de picioare pe asfalt și aruncată într-un autoturism privat de o procuroare zeloasă, însoţită de un desant de mascaţi și poliţiști, au zguduit încă de vineri dimineaţa opinia publică. Ulterior, după aflarea unor informaţii suspecte despre legăturile inclusiv de rudenie dintre procurori,avocaţi și judecători­i implicaţi în caz,acest incident grav a fost politizat, cu implicarea directă a unor asociaţii și personalit­ăţi publice cu anumite simpatii politice. Între timp,localnicii din Baia de Aramă, Motru și din alte localităţi învecinate continuă protestele pentru suspendare­a adopţiei până la clarificar­ea legalităţi­i acesteia, demonstrân­d inclusiv în Craiova, acolo unde locuiesc temporar soţii Ramona și Gabriel Săcărin, care au adoptat-o pe Sorina. Oamenii sunt supăraţi de faptul că fetiţa a fost

luată împotriva voinţei ei și acuză mafia din sistemul adopţiilor.

Val de anchete

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că persoanele care vor fi găsite vinovate în cazul fetiței de 9 ani din Baia de Aramă vor fi sancționat­e: „Condamn cu vehemență orice formă de abuz și nerespecta­re a drepturilo­r copilului și vă asigur de toată implicarea mea în acest caz, precum și de sancționar­ea celor ce vor fi găsiți vinovați“, a subliniat Dăncilă. Între timp, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că a cerut o anchetă pentru stabilirea tuturor detaliilor privind intervenţi­a în cazul fetiţei și a precizat că își cere scuze public pentru că minora a trecut printr-o astfel de situaţie. Procurorul general Bogdan Licu a dispus, la rândul său, verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziți­a domiciliar­ă.

Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urma deciziei președinte­lui CSM, Lia Savonea, în legătură cu procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei din Mehedinţi. Tribunalul Mehedinţi a decis, în 18 februarie 2019 că „intervenie­nta Șărămăt Mariana a formulat cererea de adopţie a minorei Lucan Sorina în termenul legal,respingând cererea de adopţie internaţio­nală formulată de familia Ramona și Gabriel Săcărin“.Aceștia însă au făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova le-a dat dreptate în 23 aprilie 2019 și a schimbat sentinţa atacată, în sensul că a fost încuviinţa­tă adopţia. Și instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat o anchetă urgentă în cazul fetiţei ridicate din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie din Statele Unite ale Americii. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituţi­a României, privind dreptul la viaţă și la integritat­e fizică și psihică și protecţia copiilor și a tinerilor.

Familia adoptivă, suspectată că are alte interese

Dar,cel mai grav în acest caz sunt suspiciuni­le legate de modul în care s-a făcut adopţia și de interesul suspect al părinţilor adoptivi, o familie de români stabiliţi în New York, Statele Unite.

Dincolo de posibila mituire a unor oficiali din sistemul judiciar implicaţi în acest dosar, cazul pare să fie unul foarte complex, în condiţiile în care se suspecteaz­ă chiar și un interes legat de un transplant de organe. Oricât de halucinant­ă pare această ipoteză,ea este întărită inclusiv de modul ciudat în care familia adoptivă își șterge toate urmele din mediul online. Tatăl Sorinei, Gabriel Săcărin și-a închis imediat contul de pe o reţea profesiona­lă, după ce jurnaliști­i au descoperit că acesta lucrează pentru Roche, un gigant farmaceuti­c care efectuează și studii legate de transplant­ul de organe.

Astfel, unele surse susţin că motivul pentru care familia Săcărin a adoptat-o pe fetiţă este cu totul altul, în contextul în care unul dintre cei doi copii ai familiei are nevoie de un transplant de rinichi, existând anumite indicii că fetița a fost cerută insistent de familia stabilită în SUA pentru a i se preleva organe. Astfel, pe lângă testele obișnuite de sănătate,fetiţei i s-au făcut și teste de compatibil­itate. Mai mult,familia care a crescut-o pe fetiţă susţine că, în cadrul vizitelor făcute în perioada de adaptare, cei doi soți stabiliți în America au spus că „li se cuvine Sorina pentru că au plătit 30.000 de dolari că să ajungă la ea“. Deocamdată, părinţii care au înfiat-o au declarat că, după ce a intrat în custodia lor, Sorina a mâncat și apoi și-a desfăcut bagajele și cadourile primite. „Copila este bine și s-a adaptat imediat“, susţine și avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu.

Plângere la DIICOT

Autoritate­a pentru Protecţia Drepturilo­r Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal,fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reţinută ilegal. Adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilita­te a adaptabili­tăţii copilului, au fost făcute demersuri pentru identifica­rea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoar­e, însă nu s-a reușit finalizare­a unei adopţii cu o familie/persoană cu reședinţa obișnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopţie,au fost selectate 122 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuare­a demersului.

În replică, soţul asistentei maternale care a crescut-o

pe Sorina susţine că a fost indus în eroare în mod voit și a lansat acuzaţii grave împotriva managerulu­i de caz, care ar fi obligat-o pe soţia sa să semneze refuzul adopţiei. În contextul procedurii adopţiei internaţio­nale, asistentul maternal a făcut o cerere de intervenţi­e, iar Tribunalul Mehedinţi a admis că femeia a cerut să o adopte pe fetiţă în termenul legal, însă Curtea de Apel Craiova a dat dreptate familiei adoptive. Vasile Șărămăt a spus că el și soţia sa au dorit să o adopte pe fetiţă, însă în 2017, managerul de caz a determinat-o pe Mariana Șărămăt să semneze o cerere scrisă din care rezulta că refuza adopţia, ameninţând-o că dacă nu semnează, îi va fi desfăcut contractul de muncă. În plus,acesta susţine că a făcut plângere la DIICOT în urmă cu un an, dar dosarul a fost clasat.

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFII: FACEBOOK ?? În forță. Procuroare­a Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
FOTOGRAFII: FACEBOOK În forță. Procuroare­a Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
 ??  ?? În familie. Sorina cu mama adoptivă
În familie. Sorina cu mama adoptivă
 ??  ?? Bucurie. Sorina cu asistenta maternală și sora ei
Bucurie. Sorina cu asistenta maternală și sora ei
 ??  ?? Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv din SUA
Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv din SUA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania