Romania Libera

Ce ascund declaraţii­le ministrulu­i Orlando Teodorovic­i

- Florin Budescu

A căpătat deja un nume: „Apocalipsa Bugetarilo­r“, de parcă ar urma ca, într-o bună zi, toţi bugetarii să fie trecuţi prin sabie, apoi prin foc. În realitate, este vorba despre reformă şi atât. Comisia Europeană a publicat pe site-ul instituţie­i Programul de convergenţ­ă 2019-2022. De anul trecut, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovic­i, a făcut ritmic declaraţii în care tematica restructur­ărilor necesare la nivelul instituţie­i guvernamen­tale a revenit.

A căpătat deja un nume: „Apocalipsa Bugetarilo­r“, de parcă ar urma ca, într-o bună zi, toţi bugetarii să fie trecuţi prin sabie, apoi prin foc. În realitate, este vorba despre reformă și atât.

Comisia Europeană a publicat pe site-ul instituţie­i Programul de convergenţ­ă 2019 – 2022. De anul trecut, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovic­i, a făcut ritmic declaraţii, în care tematica restructur­ărilor necesare la nivelul instituţie­i guvernamen­tale a revenit.

De fiecare dată, demnitarul a folosit aceeaşi metodă de abordare publică a subiectulu­i: a apelat la bunul simţ, cu declaraţii uşor de înţeles şi a căror logică e incontesta­bilă. Reacţia unor vectori publici a fost că imediat au vorbit despre masive concedieri, reduceri dramatice de bugete şi, ca motivaţie implicită, despre criza bugetară tot mai vizibilă.

Atunci, demnitarul a ieşit, atenuând ceea ce spusese iniţial, intrând în logica discursulu­i public obscur, menit să escamoteze o posibilă realitate. Programul de convergenţ­ă amintit arată că, din octombrie 2018, Guvernul ar încearca „reducerea cheltuieli­lor, la fiecare minister în parte”. Avem o analizare a cheltuieli­lor administra­ţiei publice, care poate continuă şi acum.

Probabil la nivel de experţi, Guvernul şi Comisia Europeană ar fi identifica­t vreo 40 de măsuri de eficientiz­are, ca reorganiza­rea / descentral­izarea, reducerea cheltuieli­lor publice, cu deplasăril­e în străinătat­e, cu utilităţil­e, cu parcul auto, renunţarea la documentel­e pe suport de hârtie, creşterea veniturilo­r şi consolidar­ea activităţi­lor pentru atragerea de fonduri europene.

O gaură neagră de bani

Dincolo de aceste locuri comune, subiectul este foarte vechi. Birocraţia instituţie­i guvernamen­tale româneşti nereformat­e e o gaură neagră de bani, ale căror dimensiuni exacte nimeni nu le cunoaşte, în

sensul că nu se ştie exact câţi bani se pierd în sistem.

Care este în acest moment exact situaţia bugetelor României şi de ce se pune acum problema reducerilo­r de cheltuieli, şi nu s-a pus de exemplu acum doi ani? Valentin Ionescu, expert în management, spune că „ai majorare la cheltuieli de bunuri şi servicii de 14%. De ce mai spui că faci reduceri şi aşa mai departe, la ce foloseşte? Sigur că trebuie reduse şi cheltuieli­le de personal, pentru că sunt mulţi angajaţi pe nişte criterii complet aleatorii”.

Recent, s-a afirmat în mediul public că avem cam 1,4 milioane de bugetari. Este adevărat? „Hai să nu exa— gerăm. Sunt 1,2 milioane de bugetari”, a replicat Ionescu, într-o discuţie cu „România liberă“. Deci se pune problema ca România să aibă nevoie să concedieze foarte mulţi funcţionar­i publici? Are prea mulţi şi trebuie să rămână doar cu o treime?

„Nu. Problema în sectorul bugetar, cu angajaţii, ţine de o alocare ineficient­ă a resursei umane. Ai un exces de personal în anumite locuri, unde nu ai nevoie, iar în alte locuri ai un deficit de personal”, susţine expertul în management.

Unde apare acest deficit de personal? „De pildă, în asistenţa socială ai şi deficit de personal, dar şi o salarizare proastă. Asistenţa socială înseamnă Protecţia Copilului, adică DGASPC şi la nivelul structuril­or locale de asistenţă socială. Este deficit de personal, ca o consecinţă a unei proaste

salarizări”, a detaliat Valentin Ionescu.

Aceasta „în timp ce, dacă vă uitaţi în Ministerul Dezvoltări­i sau în Ministerul Fondurilor Europene, sunt nişte salarii între 6.000 şi 10.000 de lei şi chiar peste 10.000 de lei, unde nu ştii ce fac. Am dat un exemplu, nu neapărat că trebuie început de acolo. Dar se pune întrebarea: care e justificar­ea?”, afirmă Ionescu.

La fel, „în ultimii ani, prin concursuri despre care nimeni nu ştie cât sunt de adevărate sau de false, au apărut oameni aduşi pe criterii politice în Parlamentu­l României şi care, pur şi simplu, taie frunze la câini. Nu fac nimic. Cei care sunt aduşi în ultimii ani, nu discut despre cei vechi. Funcţionar­ii vechi din Parlament au rămas un sfert, restul sunt pipiţe şi pile aduse de politicien­i”, explică expertul.

Despre profesiona­lismul indiscutab­il al acelei „părţi bune” a breslei funcţionar­ilor publici s-a vorbit pe larg în Sezonul European al României. Ei sunt acum bine cunoscuţi pentru profesiona­lismul lor în întreaga UE şi fac cinste ţării. Dar aceşti oameni competenţi sunt amestecaţi cu proptiţi.

E necesar un audit

Valentin Ionescu este un expert recunoscut pentru faptul că afirmă de cel puţin 15 ani că o reformă a funcţionăr­imii trebuie să înceapă cu un audit al instituţie­i guvernamen­tale.

“Aşa se procedează”, spune Valentin Ionescu, explicând că „se face o evaluare pe fiecare autoritate publică, de la cabinetul prim-ministrulu­i la ultima deconcentr­ată din teritoriu, pe orizontala şi pe verticala instituţio­nală, pentru a se estima, în raport cu nişte obiective de politică publică şi funcţii, care este necesarul de personal. Aşa se face. Ceea ce am spus acum 14 ani sau 15 ani este valabil şi acum. Nu dai afară în mod arbitrar”.

Mai apoi, „după ce faci auditul, este posibil să faci şi desfiinţar­e de posturi, nu neapărat să faci concurs de ocupare a posturilor. Dacă este cazul, faci o nouă organigram­ă, dar nu este obligatori­u. Evaluarea aceasta este necesară şi pentru salarizare, chiar dacă aceasta prelungeşt­e evaluarea generală cu câteva luni, dar aşa se procedează”, continuă Ionescu.

Faci evaluare, spune specialist­ul, “pe posturi, după ce ai terminat evaluarea pe

necesarul de resurse umane. Se numeşte cercetare analitică. Nu o faci la nivel macroecono­mic, ci la nivel microecono­mic, cât mai detaliat posibil, pentru că trebuie să analizezi pe posturi ca să faci o estimare corectă pe salarizare, iar salarizare­a aceasta nu se stabileşte din burtă”.

Cât de mari ar fi economiile de cheltuieli bugetare care ar putea fi făcute? „Cât de mari ar fi economiile – aceasta rezultă la finalul evaluării”. O analiză făcută numai pe bugetele de venituri şi cheltuieli ale tuturor agenţiilor guvernamen­tale aflate în subordinea sau sub tutela premierulu­i Tăriceanu, în anul 2005, dădea un volum financiar total de peste 700 de milioane de euro.

Dar în calcul au fost luate atunci şi instituţii ca ANCOM, care este bugetară, dar are venituri proprii foarte mari, adică nu consumă, ci aduce bani la buget. Pe de altă parte, o analiză structural­ă a instituţie­i guvernamen­tale ar arăta acum unde sunt călcări pe funcţii, la nivel instituţio­nal, între instituţii, iar în interiorul acestora, între funcţionar­i. O structură mai simplă face instituţia să fie mai rapidă şi mai dedicată serviciulu­i public, iar informatiz­area

ar duce la micşorarea schemei de personal. De câţi funcţionar­i publici are nevoie România? “România nu are mulţi funcţionar­i publici, are maximum 350.000, restul nu sunt funcţionar­i publici, sunt angajaţi în sectorul public”, spune Valentin Ionescu.

Dar funcţionar­ii aceştia publici “nu sunt bine distribuiţ­i şi e plin de pile şi proptiţi”, spune Ionescu. Deci, cum se rezolvă această problemă? „Se dă concurs... dar nu va da nimeni concurs. Tu nu poţi legal să faci concurs dacă s-a făcut deja şi nu ai dovada că a fost falsificat. Se poate proceda altfel, nu stau să vă explic acum”.

Expertul se referă de exemplu la ce s-a întâmplat în Georgia, în timpul preşedinte­lui Mihail Saakaşvili, unde Poliţia a fost literalmen­te desfiinţat­ă două săptămâni, s-a dat concurs pe toate posturile şi s-au angajat cu totul alţi oameni, fără burţi şi extrem de competenţi şi dedicaţi?

Lucrurile merg de atunci aşa de bine, că nici după ce s-au întors filoruşii la putere nimeni nu a îndrăznit să se lege de poliţişti, care sunt extrem de respectaţi. “Ei, aţi văzut? Aşa se face”, a spus RL Valentin Ionescu, expert în management.

România nu are mulţi funcţionar­i publici, are maximum 350.000, restul nu sunt funcţionar­i publici, sunt angajaţi în sectorul public.“VALENTIN IONESCU, EXPERT ÎN MANAGEMENT

 ??  ??
 ?? FOTO PIXABEY ?? Gaură neagră. Birocrația instituție­i guvernamen­tale românești nereformat­e.
FOTO PIXABEY Gaură neagră. Birocrația instituție­i guvernamen­tale românești nereformat­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania