Romania Libera

Arestări în mafia peștelui

- cristian.hagi @romanialib­era.ro

În urma investigaț­iilor desfășurat­e de Poliția Română, în cooperare cu autorități­le polițieneș­ti din Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia, au fost reținuți 16 membri ai unei grupări infracțion­ale.

În urma investigaț­iilor desfășurat­e de Poliția Română, prin Direcția de Ordine Publică, în cooperare cu autorități­le polițieneș­ti din Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia, au fost reținuți 16 membri ai unei grupări infracțion­ale, care se ocupau cu activități ilegale din domeniul pescuitulu­i, achiziției, transportu­lui și comerciali­zării peștelui impropriu consumului.

Ieri, 19 iunie, aceștia (toți cetățeni români),au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Constanța, astăzi urmând a fi prezentați Tribunalul­ui Constanța,cu propunere de arestare preventivă.

Membrii grupului sunt bănuiți de evaziune fiscală, comerciali­zare de produse alterate, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals, deținere/transport/ comerciali­zare de pește fără documente legale, fapte comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței, Ungariei, Portugalie­i și României.

Dosarul a fost instrument­at de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și, având în vedere complexita­tea cauzei, precum și caracterul transfront­alier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franța, Ungaria și Portugalia, coordonate direct de EUROJUST și EUROPOL.

Reamintim faptul că, la mijlocul lunii mai a acestui an, polițiștii români și cei din țările vizate au pus în aplicare 169 de mandate de percheziți­e domiciliar­ă.

În România,au fost desfășurat­e 115 percheziți­i (pe raza municipiul­ui București și a județelor Constanța, Călărași, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Tulcea, Prahova, Brașov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu și Maramureș), la

care au participat și reprezenta­nți ai Poliției Naționale din Spania.

Alte 26 de percheziți­i au fost efectuate în Italia, 9 în Spania, 9 în Franța și 10 în Ungaria, la care au participat și polițiști români.

Cum acționa grupul infracțion­al organizat

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghiari), ar

fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui,din afara țării, pentru transportu­l acestuia și, ulterior, pentru comerciali­zarea lui în România.

Ea nu funcționa după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituit­e grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comerciali­zare etc.).

Produsele piscicole erau obținute din apele teritorial­e ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis, peștele din acele zone fiind impropriu consumului.

Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajul­ui piscicol era depozitată și transporta­tă fără a avea autorizați­e sanitar-veterinară,așa cum impune legislația europeană și română în domeniu.

Aducerea în România a peștelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificat­e, membrii grupării efectuând achiziții intracomun­itare, prin intermediu­l unor societăți

românești cu obiect de activitate în domeniul comerciali­zării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activități­i infracțion­ale.

30 de tone de pește, impropriu consumului, confiscate

Investigaț­iile comune s-au valorifica­t prin blocarea accesului pe piața românească a 30 de tone de pește,impropriu consumului,a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximati­v 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorități­i Naționale Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelo­r a fost distrusă întreaga cantitate de pește confiscată.

16 membri ai grupării au ajuns după gratii pentru că au introdus în țară 30 de tone de pește stricat.

 ??  ??
 ??  ?? Captură. Peștele confiscat a fost distrus
Captură. Peștele confiscat a fost distrus

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania