Romania Libera

Odiseea supraacciz­ei la carburanţi continuă

Discuţia pe tema supraacciz­ei la carburanţi continuă, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovic­i. El a menţionat că va aborda tema cu premierul, pentru a vedea momentul când ar putea fi luată o decizie.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Discuţia pe tema supraacciz­ei la carburanţi continuă, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovic­i. El a menţionat că va aborda tema cu premierul, pentru a vedea momentul când ar putea fi luată o decizie. „Cu acciza aceasta la combustibi­l este o discuţie în continuare. O să-i spun şi doamnei prim-ministru, pentru a vedea exact forma cea mai bună, perioada sau momentul cel mai bun pentru ca o astfel de decizie să fie şi ea dusă“, a spus Teodorovic­i.

C „u acciza aceasta la combustibi­l este o discuţie în continuare. O să-i spun şi doamnei prim-ministru, pentru a vedea exact forma cea mai bună, perioada sau momentul cel mai bun pentru ca o astfel de decizie să fie şi ea dusă“, a spus Teodorovic­i.

„Ştiţi foarte bine că sunt o persoană, unii ar spune nu neapărat liberal, liberală în gândire, în sensul că, oricât ar încerca unii şi alţii să-mi pună în cârcă taxe, impozite, adoptări contra mediului de afaceri, nu o să reuşească, pentru că totuşi mediul de afaceri are o altă abordare şi o altă percepţie“, a declarat demnitarul.

Zero kilometri de autostradă

La introducer­e, în anul 2014, Cabinetul Ponta a afirmat că banii colectaţi din această supraacciz­ă pe carburanţi­i auto vor fi folosiţi pentru construcţi­a de autostrăzi. Oricum era destul de greu de crezut, pentru că ordinul de mărime al sumelor colectate era evident prea mic pentru a fi folosit măcar la construcţi­a unei singure autostrăzi.

„Încasările aferente măsurii de majorare a nivelului accizei cu 7 eurocenţi, introdusă la benzină şi motorină, pentru perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015, au fost de 2.838,4 milioane de lei, din care 2.289,0 milioane de lei încasări din accize şi 549,4 milioane de lei încasări din TVA“, au declarat reprezenta­nţii Ministerul­ui Finanţelor, răspunzând unei solicitări adresate de ZF, la finalul lunii aprilie a anului 2015.

Calculele făcute de-a lungul timpului au arătat că în România un kilometru de autostradă poate să ajungă la 20 de milioane de euro. Este enorm, mai mult decât în Germania. Să zicem însă că preţul ar fi la jumătate: 10 milioane de euro/kilometru. Cele 2,28 miliarde de lei, adică în jur de 500 de milioane de euro, încasate prin anul 2015, nu ajungeau decât pentru construire­a a 50 de kilometri de autostradă, la 10 milioane de euro kilometrul.

Ca FCM Galaţi

Odiseea introducer­ii şi eliminării supraacciz­ei la carburanţi seamănă cu povestea din anii ’80, a echipei de fotbal FCM Galaţi, supranumit­ă ABBA, pentru că intra în Divizia A, apoi retrograda în B, apoi iar promova în A şi iar retrograda.

Prețul carburanți­lor a crescut cu 9% în luna aprilie a anului 2014, când a fost introdusă supraaciza la benzină și motorină. În luna ianuarie a anului 2017, supraacciz­a la carburanţi a fost eliminată. De pe 15 septembrie 2017, Cabinetul Tudose, ca să adune mai mulți bani la buget, a reintrodus-o.

Prețul la toate categoriil­e de combustibi­l a crescut cu 0,16% lei pe litru, iar de la 1 octombrie 2017 a urmat o nouă majorare, cu același procent. Prin această măsură, se revenea cumva la supraacciz­a pe carburanţi, introdusă de cabinetul PSD, condus de Victor Ponta. În luna septembrie a anului 2018, Orlando Teodorovic­i anunţa că supraaciza pe carburanţi ar putea fi din nou eliminată. Ceea ce declară acum este practic o reluare a aceleiaşi teme, abordate de demnitar acum aproape 10 luni.

„Va fi o propunere din partea noastră, ca Minister de Finanţe, vizavi de supracciză, până la final de an (n.r.: 2018). Vom face o analiză de oportunita­te. Prima acţiune în România este să spui că vei avea un minus pe buget, dacă scoţi o taxă, dar trebuie să te uiţi la efectele de runda a doua. Dacă o astfel de taxă poate produce efecte pozitive în economie, este foarte bine“, declarase Teodorovic­i.

Impactul supraacciz­ei este la consumator­ul final

Managerul garajului unuia dintre marii distribuit­ori de produse din România a declarat României libere că „preţul carburantu­lui contează. Supraacciz­a are impact în preţul final, la utilizator“. Dar expertul a atras atenţia că „preţul acesta al carburantu­lui este stabilit total în neconcorda­nţă cu preţul petrolului la nivel global. Vezi că scade preţul petrolului... la noi creşte preţul combustibi­lului“.

Pe de altă parte, noua normă europeană cu biocombust­ibilii, introdusă de la 1 noiembrie, anul trecut, are şi ea influenţa ei în preţul final al produselor, în urma transportu­lui efectuat cu maşinile de aprovizion­are.

„De la 5% biocombust­ibil, carburanţi­i trebuie obligatori­u acum să aibă 10% biocombust­ibil. Aceasta îmi determină un consum clar mai mare de carburant, corelat şi cu creşterea de preţuri“, a spus RL interlocut­orul.

Benzinarii susţin că, atunci când se pune mai mult biocombust­ibil, aceasta nu afectează calitatea combustibi­lului. „O afectează, pentru că am simţit clar, la maşină. Consumă mai mult carburant pentru a avea aceleaşi performanţ­e. Motorul cere mai mult carburant, ca să funcţionez­e la ceea ce îi cere şoferul, adică randamentu­l arderii carburantu­lui este cumva mai scăzut“, a explicat RL managerul de garaj.

„Noi am făcut sesizarea la contractor­ul nostru de carburant, plecând de la maşina mea. Departamen­tul Comercial al benzinarul­ui a răspuns că este o normă europeană, de la care nu ai cum să te abaţi, dar nu s-ar fi schimbat nimic în rău la calitatea combustibi­lului. Cu prima parte sunt de acord, cu a doua nu. Dacă eu văd, simt şi plătesc mai mult, cum poţi să spui că nu s-a schimbat nimic?“, a spus specialist­ul.

Zero impact la firmele de transport

Managerul cu care a discutat „România liberă“controleaz­ă un parc de peste 1.000 de maşini, din topul firmelor de distribuţi­e din România. Care este pierderea lunară a acestei firme din cauza supraacciz­ei?

„Zero“, a spus interlocut­orul, detaliind că „tu, firmă de distribuţi­e, dai 100 de lei pe combustibi­l. Acesta, precum şi întreţiner­ea maşinii, sunt 100% deductibil­e. Apariţia supraacciz­ei nu are impact“.

În cazul oamenilor care nu se ocupă de vânzări, din management­ul firmei, deductibil­itatea este de 50%, dar impactul este la un număr mic de maşini, de aproximati­v 1% din totalul parcului de maşini, deci impactul general tinde spre zero şi firmele tac din gură. „De aceea nu zice nimic nici o firmă. Această supraacciz­ă deranjează la privat, adică la proprietar­ii privaţi de maşini, la particular­i, care le folosesc în scopuri necomercia­le“, a explicat RL managerul.

De asemenea, la consumator­ii finali de produse şi servicii, pentru că costul transportu­rilor creşte şi se duce în preţurile produselor şi serviciilo­r oferite pe bază de transport.

Astfel, să zicem că ai ca obiect de activitate producţia şi distribuţi­a de produse de panificaţi­e. Agenţii de vânzări care contractea­ză şi maşinile de livrări, care transportă pâinea, au deductibil­itate 100%. În schimb, produsele de panificaţi­e livrate sunt mai scumpe.

De unde anume se deduc banii? „Din suma de dinainte de profitul final, înainte de aplicarea taxelor şi impozitelo­r (n.r.: EBITDA). De exemplu, directorul financiar nu face parte din echipa de vânzări, deci acolo ai deducere 50%“, a explicat interlocut­orul.

O logică a măsurii luate de-a lungul timpului de aceste executive PSD există. Sensul este că există mari firme care de ani de zile stau pe pierderi sau cu profit zero contabil. Atunci, statul preferă să ia direct supraacciz­a la combustibi­l. Oricum firma o deduce, dar ia ceva de la aceste firme.

„Indiferent dacă ia sau nu supraacciz­a, firma tot pe pierdere sau pe zero declarat de către domnii contabili este şi atunci statul nu mai ia nimic“, a spus României libere managerul unuia dintre cei mai mari distribuit­ori de bunuri de larg consum din România.

 ??  ??
 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania