Romania Libera

Ionuţ Radu, liderul unei generaţii fără complexe

Liderul unei generaţii care scrie istorie la EURO 2019, Ionuț Radu este cea mai puternică voce a tinerilor antrenați de Mirel Rădoi, jucătorul a cărui forţă cu siguranță îi inspiră pe toți coechipier­ii săi. La meciul România–Anglia, 4-2, căpitanul naționa

- catalin.mihai @romanialib­era.ro

Liderul unei generaţii care scrie istorie la EURO 2019, Ionuţ Radu este cea mai puternică voce a tinerilor antrenaţi de Mirel Rădoi, jucătorul a cărui forţă cu siguranţă îi inspiră pe toţi coechipier­ii săi.

Cel mai probabil, tăria de caracter a portarului nostru vine și din drama pe care a trăit-o în urmă cu 13 ani. Vineri seară, la Cesena, portarul tricoloril­or a avut alături de el tricoul pe care este imprimat chipul Emei, sora lui mai mare, care a murit când el avea doar 9 ani. „Tricoul cu Ema îl am de când sunt în Italia. E un tricou pe care l-am făcut eu, ca o dedicație pentru ea. Îl iau mereu în poartă cu mine! Când eram mici, i-am promis că o voi duce pe toate stadioanel­e mari din lume. Am trei fraţi. Ea avea 14 ani, iar eu aveam 9 când a decedat. Tricoul îl las întotdeaun­a la stâlpul din dreapta. Este modul prin care eu o simt aproape și simt că e cu mine“, declara Ionuț cu ceva timp în urmă.

„Unde n-au ajuns picioarele a ajuns inima“

Prin intervenți­ile nemaipomen­ite pe care Ionuţ Radu le-a avut, România a reușit să supraviețu­iască în meciul cu Anglia și să răzbată, obținând una dintre cele mai frumoase victorii din istoria echipei naționale. La final, acesta le-a mulțumit românilor din tribune. „Sunteţi un popor extraordin­ar, ne-aţi făcut mândri că suntem români, nu ne-am fi așteptat la o atmosferă atât de entuziastă. Ne-aţi împins de la spate și unde n-au ajuns picioarele a ajuns inima. Noi am jucat cu inima în seara asta, și asta s-a văzut la sfârșit“, a spus Ionuț Radu.

Și-a început cariera în Ghencea

Nu multă lume știe că cel mai valoros jucător român la ora actuală și-a început cariera la FCSB. Goalkeeper-ul a fost în curtea roș-albaștrilo­r până la vârsta de 15 ani, dar a fost nevoit să plece după ce finanțator­ul echipei a hotărât să închidă Academia de Fotbal. Becali s-a hotărât să o desființez­e în 2011, pe motiv că băga aproape un milion de euro anual, dar nu scotea vreun jucător. Lipsa de răbdare a acestuia l-a costat. Juniorii care erau la acea vreme la FCSB s-au văzut nevoiți să-și caute echipe. Ionuț Radu a ajuns, la începutul lui 2012, la Dinamo, însă a stat doar un an în curtea „câinilor“. A plecat apoi în Italia, la Pergolette­se Youth, iar după numai jumătate de an a fost luat de Inter. În 2017 a fost împrumutat pentru un sezon la Avelino (Serie B), unde a impresiona­t. Următoarea destinație a fost Serie A, la Genoa.

Cel mai scump portar român din istorie

După sezonul de excepție avut la Genoa, Inter l-a răscumpăra­t în schimbul a 15 milioane de euro. Cu toate acestea, el va continua și în ediția următoare de Serie A alături de genovezi, sub formă de împrumut. „A fost un sezon absolut de neuitat. Nu mi-aș fi imaginat să intru în poartă după doar patru etape și să ajung la 33. Genoa mi-a oferit această șansă, mereu am visat să joc în Serie A. Mă simt bine aici și încă un an la Genoa mă va ajuta, pentru că lucrez cu un preparator foarte bun, Alessio Scarpi, care m-a făcut să cresc sub toate aspectele. Italia are cea mai bună școală de portari din lume“, declara Radu pentru „Gazzetta dello Sport“.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ?? Lider. Ionuț Radu, obținând una dintre cele mai frumoase victorii din istoria echipei naționale.
FOTO AGERPRES Lider. Ionuț Radu, obținând una dintre cele mai frumoase victorii din istoria echipei naționale.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania