Romania Libera

Insolitul univers al periferiei urbane

La limita între abstract și figurativ, expoziția „Hybrid Playground“cuprinde o selecție din ultimele trei serii de lucrări realizate între 2017-2019, de Edith Torony.

- maria.capelos @romanialib­era.ro

La limita între abstract și figurativ, expoziția „Hybrid Playground“cuprinde o selecție din ultimele trei serii de lucrări realizate între 2017-2019 de Edith Torony.

„Hy b r i d Playground“propune la Galeria Estopia o incursiune în insolitul univers al periferiei urbane, într-o reprezenta­re alegorică a efectelor devastatoa­re ale invaziei junk și consumismu­lui asupra spațiului nostru de locuit.

Lucrările lui Edith Torony recompun peisajul periferic al oricărui oraș din lumea noastră globalizat­ă: ceea ce frapează în aceste compoziții aproape suprareali­ste, cu inserții de pop art, este aerul lor straniu – familiar. Privindu-le, nu poți să nu recunoști obiec

te, fragmente sau aluzii la tot ceea ce identifică­m în spațiul urban ca surplus, inutil și superfluu. Adică, acele rămășițe ale consumului de care nu știm cum să scăpăm mai repede, și care, de cele mai multe ori, sfârșesc exilate la marginile lumii noastre, extra muros.

Din 2012 încoace, Edith Torony observă, asemeni unui investigat­or al comportame­ntului urban, destinul acestor obiecte scoase din uz, exilate și uitate la periferie, dar documentar­ea ei nu se oprește aici. Cum ar fi dacă toate aceste rămășițe ale refuzului nostru cotidian ar recompune ele însele o lume? Ce ar spune despre noi dacă ar fi recuperate într-un recycle bin al memoriei? Lucrările lui Edith Torony reconstrui­esc exact această lume, într-un exercițiu de arheologie a periferiei urbane: o bizară și irezistibi­lă frumusețe se infiltreaz­ă în aceste peisaje haotice, populate de fragmente care atrag ochiul, ca un fel de reflex al ambalajelo­r strălucito­are cu care împachetăm bunurile lumii noastre, chiar și visele. În noul context în care se găsesc, aceste bucăți de realitate, cândva pline de sens, astăzi inutile, par angrenate într-un fel de dans magic, plutesc în singularit­atea lor fascinantă, într-un limbo al dorințelor: pe neașteptat­e, jocul artistei alunecă într-o zonă nouă, acolo unde fiecare fragment își spune propria poveste, într-o odă a haosului și inconștien­tului contempora­n, pe mai multe voci. Fascinante și ușor, subtil terifiante, în același timp.

Edith Torony s-a născut în 1988 la Timișoara, unde locuiește și lucrează. Este absolventă a secției de Pictură, Facultatea de Arte și Design, Universita­tea de Vest din Timișoara, unde a obținut și diploma de masterat, în aceeași specializa­re, în 2012. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția Pictură, filiala Timișoara, din 2011. Și-a prezentat lucrările în expoziții personale la diverse galerii și a participat la numeroase expoziții de grup, între care la Galeria Triade, Galeria Helios, Timișoara; Muzeul de Artă din Arad; Muzeul de Artă din Cluj-Napoca; Parlamentu­l European, Bruxelles; Galerie Marzia Frozen, Berlin etc. A obținut premiul I pentru Pictură la Bienala Internațio­nală Meeting Point de la Arad în 2017.

Expoziția, al cărei vernisaj are loc azi, 25 iunie, curatoriat­ă fiind de Irina Ungureanu, este deschisă până pe 19 iulie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania