Romania Libera

Cine ar putea intra în cursa pentru prezidenți­ale

Partidele își măsoară pretendenț­ii pentru postul de șef al statului SCRUTIN.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

PNL îl susține pe președinte­le Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni. PSD își va alege prezidenți­abilul pe baza unui sondaj de opinie, în cadrul unui congres organizat special, patru social-democrați anunțându-și candidatur­a. PSD ia în calcul și un candidat comun cu ALDE, la Cotroceni visând și Călin Popescu Tăriceanu. Alianța USR-PLUS va alege între Dan Barna și Dacian Cioloș.

PNL îl susține pe președinte­le Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni. PSD își va alege prezidenți­abilul pe baza unui sondaj de opinie, patru social-democrați anunțându-și candidatur­a. USR-PLUS va alege între Dan Barna și Dacian Cioloș.

Partidele politice au început să caute candidați pentru alegerile prezidenți­ale de la sfârșitul anului. Singurul partid care are un candidat oficial este PNL, care a decis, încă de anul trecut,în cadrul unui Consiliu Național, să îl susțină pentru un nou mandat pe președinte­le Klaus Iohannis.Actualul președinte este foarte bine plasat în toate sondajele de opinie, ceea ce complică misiunea adversaril­or politici de a găsi un contracand­idat cu șanse reale.

PSD va realiza un sondaj de opinie pentru desemnarea candidatul­ui la prezidenți­ale, decizia urmând să fie luată în cadrul unui congres al partidului, organizat separat de cel pentru alegerea șefului PSD. Până la această oră, din PSD și-au anunțat intenția de a fi testați

ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovic­i, deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae. Totodată,senatorul Mihai Fifor a lăsat de înțeles că poate fi interesat.

Președinte­le interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat că în sondajele interne PSD pentru desemnarea prezidenți­abilului va fi testat și un candidat comun PSD-ALDE. „Candidatul trebuie să fie cel sau cu cele mai multe șanse.În sondaje vom introduce toți colegii care și-au exprimat dorința de a candida, dar și un candidat comun al PSD-ALDE pentru a vedea care e opinia electoratu­lui și decizia o vom lua împreună în forul statutar“, a spus Viorica Dăncilă.

Chestionat­ă cu privire la candidatul comun și dacă va fi numele lui Călin Popescu Tăriceanu, Dăncilă a spus: „Sigur! Vrem să facem un sondaj mai amplu pentru a vedea unde pornim și

unde vrem să ajungem. E clar,vrem să câștigăm,vrem să vedem de la ce procente pornim“.

Jocurile din PSD

Întrebată dacă ar vrea să fie printre prezidenți­abili, Dăncilă a răspuns: „Nu am luat în calcul acest lucru. Fac un sondaj pentru cei care vor să candideze. O să figurez alături de alți lideri ai partidelor politice pentru a vedea cum ne poziționăm la nivel de lideri de partide“.

De pe lista posibililo­r candidați PSD lipsește primarul Capitalei, Gabriela Firea, deși, potrivit sondajelor de opinie este liderul PSD cu cea mai bună imagine. Însă, relația dintre Viorica Dăncilă și Gabriela Firea nu este cea mai bună. Din acest motiv, premierul a anunțat că sondajul îi va cuprinde doar pe cei care își anunță intenția de a candida. Dăncilă a mizat pe faptul că Firea nu va face un astfel de pas și nu

va cere să fie inclusă în sondaje. Firea nu vrea să lase impresia că îi părăsește pe bucureșten­i și aștepta să fie introdusă în sondaje, pentru a invoca, ulterior, o solicitare a partidului în sprijinul candidatur­ii.

Alianța USR-PLUS va propune un tandem președinte-premier, candidații urmând a fi anunțați zilele următoare, a declarat președinte­le USR, Dan Barna, după o nouă rundă de negocieri între cele două partide. „Este o decizie încă în analiză. Vorbim de un tandem candidat la prezidenți­ale și un premier. Vom stabili în zilele următoare care va fi acest tandem“, a spus Barna. În privința candidațil­or el nu a exclus candidatur­a sa sau a lui Dacian Cioloș pentru cele două funcții. El a precizat că în negocieril­e dintre USR și PLUS se merge pe două varinte de continuare a acordului, prima formulă incluzând toate rundele de alegeri

de acum încolo, a doua vizând primul pas al prezidenți­alelor.

Planurile USR-PLUS

De altfel, liderul USR, Dan Barna, a declarat că alianța USR-PLUS își propune să câștige alegerile prezidenți­ale din toamnă, sugerând că schimbarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni s-ar înscrie într-un trend european de reconstruc­ție politică. Barna a mai spus că, pe termen lung, USR și PLUS ar putea fuziona, în condițiile în care au același ADN. Întrebat dacă își dorește cu adevărat schimbarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni, Dan Barna a precizat: „Scopul meu și al alianței este de a câștiga toate alegerile la care participăm. Numi propun să participăm de amorul artei“.

Despre o posibilă finală între el sau alt candidat al alianței și Klaus Iohannis, Barna spune că ar fi pentru

prima oară în istoria României când am avea o campanie pozitivă,axată pe dezbaterea de proiecte.„Ar fi interesant pentru România să aibă opțiunea asta,ar fi pentru prima dată în istoria României când am avea o campanie pozitivă. Până acum am avut de ales între rău și răul cel mai mic“, a comentat Barna. De asemenea, întrebat de ce vrea să îl schimbe pe Klaus Iohannis și ce are să îi reproșeze președinte­lui, liderul USR a afirmat că în „toată Europa se schimbă energia politică“, iar el consideră că USR-PLUS răspunde acestor noi dinamici în politica europeană. „Mandatul președinte­lui a fost unul care a contat foarte mult în a păstra România pe o direcție europeană în lupta asta de trei ani. Președinte­le a fost unul dintre actorii importanți. Poate aș fi avut o prezență mai dinamică în spațiul politic la unele momente“, a declarat el.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania