Romania Libera

Un nou val de refugiaţi intră în România

Potrivit obligațiil­or asumate de România în calitate de stat membru al UE, în țara noastră va fi expediat un nou lot de cetățeni străini.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

În următoarel­e luni, 109 cetățeni străini, aflați în Iordania și în Turcia, vor fi relocați în România. Peste 700 de asemenea persoane au ajuns legal în țara noastră începând cu anul 2015, când s-a declanșat criza refugiațil­or.

În următoarel­e luni, un nou lot de refugiați va ajunge, legal, în România – au anunțat ieri, la București, oficiali români. Comisarulș­ef Eleodor Pîrvu, împuternic­it ca director al Direcției Azil și Integrare din Inspectora­tul General pentru Imigrări, ne-a precizat că numărul de refugiați deja anunțat este de 109. Ei vor fi trimiși în România din Iordania și din Turcia.

Termenul utilizat de oficialii români pentru această operațiune este „relocare“. Asemenea acțiuni s-au mai produs în România după anul 2015 – când statele europene s-au confruntat cu un val uriaș de migranți veniți din Asia și din Africa, iar țările cele mai expuse, cum ar fi Grecia și Italia, au cerut ca UE să nu lase povara acestora doar pe umerii lor.

În acest context, în România au fost relocați mai întâi refugiați aduși din

Grecia și din Italia, apoi din Turcia.

Sunt verificați de SIE și de SRI

Numărul total al străinilor din afara UE care au ajuns deja, prin relocare, în România este de peste 700 – ne-a precizat, ieri, Mircea Mocanu, șeful Misiunii din București a Organizați­ei Internațio­nale pentru Migrație (OIM). Acesta ne-a asigurat că, înainte să fie trimiși în România, străinii sunt intervieva­ți, în țările în care se află în acest moment, chiar de funcționar­i români, pentru a exclude orice risc atât pentru persoanele respective, cât și pentru statul român. „Sunt verificați de SIE și de SRI. Un cetățean obișnuit nu trece prin atâtea verificări.“

O persoană care deține statut de refugiat primește, din partea statului român, suma de 540 de lei pe lună, timp de 12 luni. La acești bani se adaugă ajutorul primit din partea OIM și din partea unor organizați­i neguvernam­entale. Acest ajutor poate fi atât financiar (de exemplu, OIM oferă fiecărei persoane câte 200 de euro), cât și sub formă de servicii – cursuri de limba română, intermedie­re pentru găsirea unor cursuri de calificare profesiona­lă și a unui loc de muncă, precum și pentru acceptarea copiilor străini în grădinițel­e și școlile din România. Străinii par să se integreze foarte bine în țara noastră, iar unii dintre ei rămân aici pe termen lung și colaboreaz­ă cu autorități­le sau cu diverse ONG-uri pentru a-i ajuta pe noii refugiați. Un caz foarte interesant, prezentat la conferința de ieri de la București, a fost cel al lui Mohamed, un tânăr refugiat provenit din Siria, care acum face liceul în România. Întrebat fiind ce ajutor ar mai dori, el a răspuns direct: „Să intru la Facultatea de Medicină fără taxă. Taxa e de 7.000 de euro, e prea mult pentru mine“.

Mircea Mocanu ne-a explicat că și o asemenea solicitare poate fi rezolvată, conform legii care spune că o persoană cu statut de refugiat are dreptul, ca și cetățenii români, să intre la facultate fără plată. Dar cu condiția să ia examenul de admitere.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIHAI DIAC ?? Refugiat kurd din Siria, deja sosit în România.
FOTO: MIHAI DIAC Refugiat kurd din Siria, deja sosit în România.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania