Romania Libera

Istorie la pătrat: semifinală și Jocurile Olimpice

- catalin.mihai@romanialib­era.ro

Remiza cu Franța nu numai că ne duce în semifinale la EURO U21, împotriva Germaniei, ci ne trimite automat și la Tokyo. După participăr­ile din 1924 (Paris), 1956 (Helsinki) și 1964 (Tokyo), naționala de fotbal a României revine la Jocurile Olimpice după 56 de ani de așteptare. Tricolorii au scris istorie.

Echipa națională de tineret a României a remizat alb cu reprezenta­tiva Franței, 0-0, în ultimul meci disputat la Cesena, pe stadionul Dino Manuzzi. Selecționa­ta lui Mirel Rădoi încheie astfel pe primul loc în grupa C, cu un parcurs de vis, obținând șapte puncte, după două victorii categorice, cu Croația și Anglia, și un egal cu echipa „cocoșului galic“. Tricolorii „mici“dau piept în semifinale cu campioana europeană en-titre, Germania.

Deși francezii au fost cei care au pus o presiune mai mare pe parcursul partidei, fazele mai clare de gol ne-au aparținut. Coman a ratat prima ocazie din meci, în minutul 11, când a fost deposedat în momentul șutului. A urmat lovitura de cap a lui Nedelcu, cu boltă, însă mingea a ocolit puțin vinclul porții apărate de Bernardoni. După 18 minute de joc, Ianis Hagi a „inventat” o pasă de geniu pentru Cicâldău, mijlocașul Craiovei fiind doborât în careu de Kelvin Amian Adou. Echipa lui Mirel Rădoi a cerut penalty, dar arbitrul bulgar Georgi Kabakov a lăsat jocul să continue, fără să mai consulte VAR-ul. Cea mai mare ocazie a meciului i-a aparținut lui Pușcaș, care a scăpat singur cu portarul, după ce Ianis Hagi i-a trimis o diagonală de 60 metri. Ultima fază importantă a tricoloril­or a fost semnată de Rus, însă lovitura de cap a fundașului a fost respinsă în ultimul moment de francezi.

La final, jucătorii au sărbătorit cu cei peste 10.000 de români din tribune care au cântat pe toată durata jocului. Liderul tricoloril­or, Ionuț Radu, a avut un discurs emoționant. „Vreau să le mulţumesc tuturor românilor, pentru că ne-au

sprijinit incredibil. Nu sunt cuvinte să descriu această calificare. Suntem un grup excepţiona­l, sunt extrem de fericit, nici nu îmi găsesc cuvintele să exprim ce am realizat. Am venit aici încrezător­i în forţele noastre, niciunul dintre noi nu s-a dat bătut vreo secundă și am reușit ceva incredibil”, a spus Radu imediat după meci. Și George Pușcaș, unul dintre cei mai buni jucători de la acest turneu, a vorbit despre calificare și despre duelul cu Germania. „La câtă muncă a fost în grupul

acesta, nu ne vom opri aici. Nu m-am îndoit nicio clipă că vom ajunge în semifinală. De la primul meci am simţit asta. Avem 7 puncte și reprezintă ceva fantastic. Mai avem două meciuri. Aș juca și într-un picior, indiferent de oboseală. Acum trebuie să ne recuperăm și mergem mai departe.”, a declarat Pușcaș.

Francezii, recunoscăt­ori

Cu toate rezultatel­e la dispoziție pentru a prinde „careul de ași”, tricolorii lui Rădoi

și-au creat ocaziile mai clare, dându-le mari emoţii „cocoșilor”. La final, francezii au fost extrem de fericiţi pentru calificare și ne-au mulțumit că nu am apăsat și mai tare pedala de acceleraţi­e. „Nu ne-au surprins francezii, știam că Dembele nu va juca. Știam și sistemul de joc. E fabuloasă atmosfera de aici. Le mulţumim fanilor, au fost mereu lângă noi. Nu a fost deloc ușor, mai ales când naţionala Franţei vine să ne mulţumeasc­ă”, a declarat selecțione­rul tricoloril­or.

Lamentăril­e italienilo­r

Italienii, care nu au fost capabili să își câștige grupa, și asta pentru că au pierdut cu Polonia (0-1), făcând un joc rizibil, se lamentează și susțin că meciul dintre România și Franța a avut un deznodămân­t așteptat, concluzia lor fiind una singură: Am privit un „biscotto“, echivalent­ul blatului românesc. Interesant, având în vedere că Italia este țara în care aranjament­ele au fost duse la rang de artă. „De pe

stadionul Dino Manuzzi din Cesena vine un miros de «biscotto». Meciul în sine ne face să credem că am văzut doua echipe care au jucat să evite accidentăr­ile. Totul a fost împotriva Italiei. Iar reacțiile fanilor italieni sunt de furie, dar și de resemnare”, a scris Gazzetta dello Sport.

Acest rezultat este cu atât mai mare, căci ne asigură prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, lucru care nu s-a mai întâmplat de mai bine de jumătate de secol. Naționala „mică“a României are doar trei participăr­i la acest tip de competiție: Paris 1924, Helsinki 1956 și Tokyo 1964. România va întâlni în semifinale echipa Germaniei, joi, 27 iunie, de la ora 19.00, pe Stadio Renato Dall›Ara, din Bologna. «Panzerele» au obținut același număr de puncte ca și noi în faza grupelor, după ce au învins Danemarca și Serbia, iar în ultimul meci au remizat cu reprezenta­tiva Austriei. Vedeta echipei antrenate de Stefan Kuntz este decarul Luca Waldschmid­t. Atacantul de 23 de ani, legitimat la Freiburg, a impresiona­t marcând 5 goluri în 3 meciuri. Nemții sunt campioani en-titre, cucerind titlul în 2017. Aceștia mai au un titlu în 2009. În a doua semifinală, de la ora 22.00, se vor întâlni Spania și Franţa.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ?? Asediu. Jucătorii români au fost din nou la înălțime și împotriva echipei franceze.
FOTO AGERPRES Asediu. Jucătorii români au fost din nou la înălțime și împotriva echipei franceze.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania