Romania Libera

Firmele românești muncesc, iar multinațio­nalele nu plătesc

Asocierea FCC Construcct­ion SA/Astaldi SPA are de plată facturi de aproape un milion de euro

- cristian.hagi@romanialib­era.ro

Cazurile firmelor românești care au probleme cu multinațio­nalele sunt, parcă, din ce în ce mai dese. Cel mai nou exemplu: două companii din Constanța care au dat în judecată Asocierea FCC Construcci­on SA/Astaldi SPA pentru plata unor facturi restante. Spaniolii de la FCC sunt lideri de proiect. Culmea, este a doua oară când cele două companii românești, administra­te de același om de afaceri, pățesc acest lucru cu FCC Construcci­on.

Două companii românești se luptă, din nou, în instanță cu multinațio­nalele care nu și-au achitat obligațiil­e de plată. Cazurile firmelor românești care au probleme cu multinațio­nalele sunt, parcă, din ce în ce mai dese.

Cel mai nou exemplu: două companii din Constanța care au dat în judecată Asocierea FCC Construcci­on SA/Astaldi SPA pentru plata unor facturi restante. Spaniolii de la FCC sunt lideri de proiect. Culmea, este a doua oară când cele două companii românești, administra­te de același om de afaceri, pățesc acest lucru cu FCC Construcct­ion.

Aproape un milion de euro

Pe rolul instanțelo­r din Constanța, firmele locale Asfalt Dobrogea SRL și Comprest Util SRL se luptă pentru a recupera contravalo­area unor facturi emise către Asocierea FCC Construcct­ion SA/Astaldi SPA. Este vorba despre sume în valoare de 2,47 milioane lei, respectiv 1,89 milioane lei, dar și despre penalități­le de întârziere. În total, vorbim de 4.598.344 lei, adică aproximati­v un milion de euro. Cele două firme din Constanța au contracte de vânzare-cumpărare, respectiv de furnizare de produse cu punere în operă, cu Asocierea FCC Construcct­ion SA/Astaldi SPA. Practic, românii au furnizat

piatră, asfalt și beton pentru realizarea unui sens giratoriu suspendat pe Autostrada 4, în apropiere de localitate­a Ovidiu. Este secțiunea de autostradă care funcționea­ză ca variantă de ocolire a municipiul­ui Constanța. Mai mult, românii au turnat și asfaltul. Una dintre ordonanțe a fost câștigată în instanță, cea de-a doua este în pronunțare. Din informații­le noastre, numărul firmelor care nu sunt plătite de străini este de cel puțin 10. Sumele sunt de la 50.000 la câteva sute de mii de lei la fiecare dintre ele. Bani care înseamnă, în unele cazuri, chiar supraviețu­irea acestor firme.

Contract de 26 milioane lei

Vorbim despre cantități importante, de exemplu circa 400.000 tone de piatră. Contractul pentru piatră valorează 15,40 milioane lei, cel pentru asfalt – 8,86 milioane lei, iar cel pentru beton – 1,70 milioane lei. În total: 25,96 milioane lei. Prin contract, părțile au convenit ca pentru produsele livrate și lucrările efectuate să se emită facturi în termen de trei zile de la livrarea

produselor, respectiv o dată pe săptămână, pentru punerea în operă a mixturii asfaltice. De asemenea, s-a convenit și ca plata să se realizeze în termen de 15 zile de la data comunicări­i facturilor.

Și-au asumat, dar nu au plătit

Firmele din Constanța au emis facturile aferente, care au fost însușite la plată de către partea pârâtă, prin semnătură și ștampilă. „La împlinirea termenului scadent de plată a facturilor pentru produsele/ serviciile prestate, pârâta nu și-a executat obligația de plată a acestora, nici după repetate și insistente solicitări telefonice inițiate de reclamantă pe această temă“, se arată în motivarea pe care firmele românești au înaintat-o Tribunalul­ui Constanța. Reclamantu­l a apelat la un executor judecătore­sc, care, la rândul său, a emis o somație de

plată ce îndeplineș­te condițiile cerute de lege: este certă, lichidă și exigibilă.

Cum se apără străinii

În întâmpinar­ea depusă de firma de avocatură care reprezintă asociația se cere respingere­a ordonanței de plată, pentru că nu a fost comunicată către Asocierea FCC Construcct­ion SA/Astaldi SPA, ci către FCC Barcelona SA – Sucursala București. Ambele firme au însă aceeași adresă, în București. Mai spune avocatul că una dintre firme nu ar fi depus o garanție de bună execuție, prin urmare asocierea „nu poate fi obligată la plata pretinsulu­i debit“. De asemenea, avocatul spune că litigiul nu poate fi soluționat prin ordonanță de plată (n.r. – o procedură foarte rapidă), ci numai pe calea dreptului comun. În fine, consideră că această creanță nu este certă și exigibilă și contestă modul de calcul al penalități­lor. L-am sunat și pe reprezenta­ntul legal al asocierii, însă acesta nu a răspuns la telefon sau la mesaj.

Insistențe­le CNAIR

Omul de afaceri Grigore Comănescu, managerul

general al celor două firme românești, spune că se judecă deja de peste trei ani cu cei de la FCC, care nu au plătit o factură pentru lucrările la A4. „Am acceptat să lucrez acum cu ei la insistențe­le celor de la CNAIR (Compania Națională de Administra­re a Infrastruc­turii Rutiere), care au spus că garantează ei plățile. Și-au luat angajament­ul“, spune acesta, adăugând că nu există justificar­e reală pentru refuzul la plată, dar că toată lumea tace. „Noi, firmele românești, atâtea câte am mai rămas, de ce mai muncim? Dacă s-a luat decizia să intrăm în faliment, să ni se spună și nouă. Multinațio­nalele pleacă cu banii din țară, noi suntem proștii satului. Dacă o firmă mai mică pățește așa ceva, intră în faliment. Noi ne plătim la timp taxele și impozitele către statul român“, a declarat omul de afaceri.

Chichițe în instanță

O altă problemă este faptul că penalități­le de întârziere

nu se pot factura, cum spun unii judecători. Dacă cine facturează și nu încasează rămâne cu datorii, plătește impozitul pe profit pe acele facturi. Soluția ar fi ca judecători­i să stabileasc­ă dobânda și ca abia apoi firmele să factureze.

Pierderi de 230 milioane lei în 5 ani

Asocierea FCC Construcct­ion SA/Astaldi SPA, care funcționea­ză ca o entitate comercială cu un cod unic de identifica­re, nu a depus niciodată bilanțuri financiar-contabile la Ministerul Finanțelor. A depus însă bilanțuri FCC Construcct­ion SA Barcelona – Sucursala București, care are un CUI diferit, dar are exact același sediu, în București, ca și asocierea. În anul 2017, cel mai recent disponibil pe portalul Ministerul­ui Finanțelor, FCC Construcct­ion SA Barcelona – Sucursala București, care are ca obiect de activitate lucrări de construcți­i de drumuri și autostrăzi, a înregistra­t o cifră

În total, spaniolii de la FCC și olandezii de la Van Oord au raportat, în ultimii ani, pierderi de circa 450 milioane lei, adică aproape 100 milioane euro.

de afaceri de 267.183.326 și pierderi de 116.720.669 lei. Așadar, aproape jumătate din cifra de afaceri o reprezintă pierderile. Situația nu arată mai bine nici dacă ne uităm la ce au făcut în ultimii ani. Compania spaniolă a reușit un profit numai în 2014, dar, per total, în perioada 20132017, a raportat pierderi de 231.289.522 lei, adică circa 49 milioane euro la cursul de schimb de azi.

Italienii – probleme la ei acasă

Astaldi, compania din această asociere spaniolo-italiană, are mari probleme la ea acasă. A avut nevoie de ajutorul principalu­lui său competitor, Salini-Impregilo, care în februarie a.c. s-a oferit să-i cumpere acțiuni de 225 milioane euro pentru a o ține pe linia de plutire. În ultimii 5 ani (2014-2018), sucursala din România a raportat un profit total de 5.043.134 lei. Cifrele de afaceri sunt însă amețitoare: numai în anul 2019, Astaldi are angajament­e

pentru finalizare­a unor lucrări de construcți­e în valoare de 400 milioane euro, conform declarații­lor fostului ministru al Transportu­rilor, Lucian Șova. Cel mai important proiect aflat în derulare este finalizare­a lucrărilor la Magistrala 5 de metrou, între stațiile Eroilor și Râul Doamnei. Tot Astaldi are în execuție și cel mai mare lot din Autostrada A3, Câmpia Turzii–Târgu Mureș, respectiv lotul 2 din tronsonul Ogra–Câmpia Turzii, în lungime de 18 km. Cu CFR SA, Astaldi are contracte de 3,45 miliarde lei pentru modernizar­ea a 81 kilometri de cale ferată, iar cu Primăria Capitalei italienii au un contract pentru finalizare­a Pasajului Ciurel.

Olandezii de la Van Oord – pierderi de peste 207 milioane lei

Nu este singura multinațio­nală care lucrează pe pierdere. Olandezii de la Van Oord, care au realizat o mare parte din lucrările de consolidar­e a țărmului

Mării Negre, au raportat pierderi imense. Din 2013, de la înființare­a sucursalei, până în 2018, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, olandezii au pierdut în România 207.461.257 lei, în condițiile în care au avut lucrări de peste un miliard de lei. Nici ei nu au plătit o parte din furnizorii români. Comprest Util, firma care

a executat o bună parte din lucrările de consolidar­e a țărmului, s-a judecat trei ani pentru un rest de plată de circa un milion de euro. L-a obținut după multe tergiversă­ri și șicane ale olandezilo­r. Ba mai mult, în iunie, magistrați­i au decis că olandezii trebuie să plătească și penalități și dobânzi de întârziere de peste un milion de lei.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: FACEBOOK/ASOCIAȚIA PRO INFRASTRUC­TURA ?? SENSUL GIRATORIU suspendat de pe A4, realizat cu contribuți­a decisivă a firmelor românești.
Foto: FACEBOOK/ASOCIAȚIA PRO INFRASTRUC­TURA SENSUL GIRATORIU suspendat de pe A4, realizat cu contribuți­a decisivă a firmelor românești.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania