Romania Libera

DONALD TRUMP, lovit se system cu Baby Constantin

- MARIUS GHILEZAN

Baby Constantin, un copil de 18 luni, este protagonis­tul unui reportaj în New York Times. Subiectul e simplu și de impact. S-a rostogolit și pe canalele cu plată FX și Hulu. Vasile Mutu, un bărbat rom, a încercat să ceară azil politic în SUA, împreună cu băieţelul său de 4 luni, pe motiv că în ţara sa, România, era persecutat etnic. A fost prins de autorităţi­le de frontieră, reţinut, iar copilul i l-au luat și l-au dat în custodia unei familii din Florida.

Reportajul este dramatic. Reporterii The New York Times merg acasă la familia de romi din judeţul Vâlcea. Li se pozează casa cea mai mică, dintre cele trei căsoaie, și se plânge pe umerașe din înaltul tipar New York Times. Momentul culminant al melodramei politice – da, politică, am să explic de-ndată – a apărut pe la mijlocul textului, lung cât o zi de post, când reporterii celebrului ziar american au susţinut că mama, Florentina, s-a plâns că medicii români i-au legat trompele (au castrat-o, în limbaj public) fără voia ei.

De la realitate la propagandă e doar un fir cât o minciunică.

Dacă la noi propaganda e mai simplă și mai directă, cu plăcuţa suedeză în dinţi și cu tot arsenalul militar și civil împotriva Adinei Florea, „nou dușman al sistemului“, care ar fi singurul ce ar mai putea controla prin Secţia de Investigaţ­ii a Magistraţi­lor abuzurile binomului, peste Ocean e cu mai mult corason.

Ce a mai făcut Trump? De ce așa o desfășurar­e de forţe mass-media? Ușor cu pianul pe scări! Că vine și duma. De top. De New York Times. Asta

în aceeași perioadă cu apariţia scandalulu­i Sorina. Tot fată de romi. Câtă coincidenţ­ă? Câtă corectitud­ine politică în același timp? Totul pare cusut cu aţă albă. Frontiere. Ţigani. Copii luaţi cu japca de autorităţi de la părinţi. Două ţinte dintr-un foc. Președinte­le SUA și legislaţia română privind adopţiile internaţio­nale.

Mult fake-news, cât să ţină lacrimile pe corneea naţiunii americane.

Asta cu trompele legate, fără voia mamei, e de porc. Jurnaliști­i de la „Libertatea“, spre cinstea lor, au mers pe firul poveștii spitaliceș­ti. Și au găsit consimţămâ­ntul ei scris. A fircălit câteva litere din ce a învăţat în puţinii ani de școală: „tompe“, în loc de „trompe“.

Hop și placenta cade! Nu-i așa?

Baby Constantin e la orele acestea pe buzele tuturor americanil­or. Toţi îi plâng de milă. Notorietat­ea lui nu este dată dintr-un interes pur jurnalisti­c, jumătate din text fiind fake, dar cine să raporteze New York Times pentru fake-news?

Ziarul s-a gândit cum să scoată lacrimi dintr-un caz. A escaladat adevărul. A sărit peste gardul proprietăţ­ii romilor din Olteni, arătându-le proprietăţ­ile doar dintr-un unghi de bojdeucă, minţind că medicii i-au legat trompele femeii fără voia sa, că personalul medical românesc a luat șpagă la naștere, că săracul tată e o victimă a politicii contra imigranţil­or lansată de Trump. Mutu are pe numele concubinei mai multe case. Reporterii „Libertatea“le-au descoperit.

E emoţie colectivă, ce mai! Doar și Iohannis tot prin emoţie a ajuns președinte. A și recunoscut asta.

În fond, Sorina și, acum, Baby Constantin sunt berbeci politici. De lovit în România legea adopţiilor internaţio­nale și în SUA ordinul președinte­lui de separare a părinţilor arestaţi de copiii lor, ordin anulat de justiţia binomului american.

Nu sună a luptă cu gloanţe oarbe?

Demult în SUA presa nu mai e doar un watch-dog, un simplu câine de pază al societăţii. E un instrument de putere. De prostit lumea care se adună ca la urs.

Prin anii ’90, pe când aveam un fellowship la câteva ziare americane, într-o vineri seară, ţup pe NBC se prezintă un caz dramatic. Sigur, tot cu copii. Era povestea unui orfelinat de lângă Galaţi, în care, de foame, micuţii mâncau var de pe pereţi. Reporterii filmau mizeria în care locuiau micuţii. Am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe Aurel Dragoș Munteanu, ambasadoru­l României de la acea vreme la Washington. L-am rugat să urmărească subiectul. I-am atras atenţia că mie mi se pare că are un scop ascuns. Mi-a spus să las prostiile și să vin să bem niște sticle de vin. Toată seara am încercat să-l conving că subiectul mâncatului de cretă nu e doar jurnalisti­c. Nu m-a crezut. A doua zi, ţup, un ditamai teledon. În două zile s-au strâns, printre lacrimi, 1,4 milioane dolari. A patra zi, mă trezesc cu un telefon de la cabinetul lui Burt Gurdon, membru al Camerei Reprezenta­nţilor din partea Partidului Democrat. M-am prezentat la ora fixată la biroul său. M-a primit de îndată. Extrem de arogant, m-a întrebat de ce-l jignesc. Nu pricepeam la ce se referea. Venisem fără veston. Asta l-a deranjat. Eram doar în cămașă. Ca să sparg gheaţa de tensiune, i-am spus că la noi haina și cravata se poartă doar duminica la biserică. A râs. Mi-a dat să citesc o declaraţie pe care urma să o prezinte de la tribună. Ce credeţi că era în document? O solicitare de ridicare a Clauzei naţiunii cele mai favorizate României, pentru că nu are o lege a adopţiilor internaţio­nale. I-am spus că nu cunosc subiectul. Mi-a întins proiectul de lege privind adopţiile internaţio­nale, pe care Parlamentu­l român trebuia să-l adopte de îndată, scris și în engleză, și în română. Era gata pregătit. Mai mult, mi-a dat o listă de americani care au adoptat copii din România. Trei weekend-uri le-am petrecut acasă la mai multe familii. Îl ţin minte și acum pe Gelu (trebuie să aibă acum vreo 30 de ani), un tânăr din Focșani. Mi-a adus globul mare pământesc, a pus degeţelul pe zona în care se află România și și-a rezemat capul în pieptul meu: „We are from the same country“. M-au înduioșat zicerile lui. Câteva lacrimi de scorpion mi-au năpădit pleoapele, nefiind un sentimenta­list.

Evident că ambasadoru­l luase foc. Îl sunase Ion Iliescu. M-a chemat la ambasadă, dar n-am mai vrut să merg. Pe vremea aceea mă bucuram că i s-a mai tras un bobârnac președinte­lui neocomunis­t. De fapt, era un bobârnac la adresa României.

Am păstrat într-un sertar notiţele și pozele cu micuţii copii adoptaţi. Urma să scriu o carte. Mi-au dat spargeri de mai multe ori. Dar la ultima mi-au dispărut și fotografii­le, și notiţele. Nici astăzi nu știu cine este autorul furtului de poze. Nu vă gândiţi la hoţul civil. Ci la cel militar.

Povestea cu copii scoși din joben în interesul unor finanţator­i pitulaţi în vreo insulă e veche de când lumea. Doar lacrimile smulse sunt mai noi. De crocodil.

Și era să uit. Târziu, la unul dintre cursurile mele pe administra­ţie, am dat peste fostul director al orfelinatu­lui de lângă Giurgiu. Oengeu’ care a făcut fundraisin­g, curat-murdar, cât a trimis în orfelinatu­l pentru care s-au stors inimi și portofele. Vreo 30.000 de dolari. Vă daţi seama? Dublu câștig. Și pentru oengeu, și pentru avocaţii care se ocupau de adopţiile internaţio­nale. Mâna întinsă care nu spune povestea nu primește pomana... De la film la realitate e doar un simplu dislike.

Ziarul The New York Times este demult un fel de UM de presă pentru SUA. Acolo apar mereu berbeci jurnalisti­ci de lovit în adversarii politici. De data aceasta vizat e Donald Trump, preşedinte­le incomod pentru sistem al SUA. Baby Constantin e un subiect savuros pentru societatea americană. Juicy, cum s-ar spune într-un coffee shop. Personajul principal e rom. Are o situaţie dramatică în ţara lui. N-are duş, obsesia americanul­ui supraponde­ral din prea mulţi burgeri, că-i miroase transpiraţ­ia. Tatăl e victima politicii de imigraţie a preşedinte­lui SUA, care trebuie lovit zilnic.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania