Romania Libera

LEGEA PENSIILOR VA COSTA 172 DE MILIARDE DE LEI

Camera Deputaţilo­r a adoptat, în calitate de for decizional, Legea sistemului public de pensii. Impactul bugetar va fi de 172 miliarde lei, în perioada 2019-2022. După votul din Parlament, semnele de întrebare rămân: vor reuși guvernanți­i să finanțeze apl

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Camera Deputaţilo­r a adoptat, în calitate de for decizional, Legea sistemului public de pensii. Impactul bugetar va fi de 172 miliarde de lei, în perioada 2019-2022. După votul din Parlament, semnele de întrebare rămân: vor reuși guvernanţi­i să finanţeze aplicarea proiectulu­i de lege? Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022. Punctul de pensie ar urma să fie de 1.265 lei la 1 septembrie 2019, de 1.775 lei la

1 septembrie 2020, de 1.875 lei la 1 septembrie 2021.

Legea sistemului public de pensii a fost adoptată de Camera Deputațilo­r, for decizional, cu 197 de voturi „pentru“și 70 de abţineri. Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022. Punctul de pensie ar urma să fie de 1.265 lei la 1 septembrie 2019, de 1.775 lei la 1 septembrie 2020 și de 1.875 lei la 1 septembrie 2021. La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 75 lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi și 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbaţi.

Proiectul prevede tot patru categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invalidita­te și cea de urmaș. De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuți­i: sporuri, acord

global, al 13-lea salariu, ore suplimenta­re, prime, premii și alte bonusuri. Printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducer­ea masteratul­ui și doctoratul­ui ca perioade necontribu­tive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 puncte.

Pot fi susținute majorările?

Potrivit expunerii de motive a documentul­ui, proiectul

va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde lei în 2020, de 58,1 miliarde lei în 2021, iar în 2022 ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde lei. În total, 172,4 miliarde lei în perioada 2019-2022.

În 2018, cheltuiala statului român cu pensiile a fost de 61,5 miliarde lei. FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenab­ile.

În cadrul dezbateril­or în plen, parlamenta­rii din Opoziţie nu au fost de acord

cu modul de reexaminar­e a Legii sistemului public de pensii. Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilo­r, că Legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curţii Constituţi­onale. „Nici cu ocazia reexaminăr­ii legii după decizia CCR, actuala majoritate parlamenta­ră nu a vrut să adopte o soluţie legislativ­ă care să garanteze în mod real respectare­a dreptului la pensie și a dreptului la proprietat­e privată. CCR a declarat neconstitu­ţională

Legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializ­a dreptul la pensie este complet neclară și permite arbitrariu­l. Dispoziţii­le CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege“, a declarat liberalul.

Dispută în plen

Deputatul USR Cristian Seidler i-a acuzat pe cei de la PSD, iniţiatori­i Legii pensiilor, că vor să „stoarcă voturi de la pensionari“. „Această lege este o farsă.

Să-ţi propui creșterea punctului de pensie cu 40%, cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamenta­re din 2020, în scopuri evident politice, a fondului pensii. Bani nu există, că Lia Olguţa Vasilescu arată în expunerea de motive că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în Legea asigurăril­or sociale. Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale“, a afirmat Seidler.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a declarat că Legea pensiilor elimină inechităţi din sistemul de pensii și acuză USR de „ipocrizie“.

„În ceea ce privește sistemul de pensii, credem că în trei ani de zile se va așeza. Despre legea USR, care vrea să taie pensiile speciale. Greșit, o mare minciună. M-am uitat cu domnul Buicu, de la PNL, că tratează diferit pensiile speciale; de unele se leagă, de unele nu. Acum, în legile speciale de pensii se prevede că se iese cu o pensie de 85% din ultimele salarii, ceea ce spune legea voastră că se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce este mai avantajos. Ipocrizia ucide“, a spus vicepreșed­intele PSD.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ?? Camera Deputațilo­r. Se va reuși oare aplicarea proiectulu­i de Lege a pensiilor?
FOTO AGERPRES Camera Deputațilo­r. Se va reuși oare aplicarea proiectulu­i de Lege a pensiilor?

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania