Romania Libera

Motivarea revizuirii controvers­atului dosar de adopţie

Parchetul General arată, în motivele pentru care cere revizuirea sentinţei de adopţie a Sorinei Lucan, fetiţa din Baia de Aramă, că „interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitat­e“.

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonanţă prezidenţi­ală, adresată Tribunalul­ui Mehedinţi, prin care a solicitat interzicer­ea părăsirii teritoriul­ui României de către Sorina.

De asemenea, este invocat și faptul că „mediul în care minora a crescut și s-a dezvoltat timp de aproape 7 ani, începând cu vârsta de 1 an și 2 luni, creează certitudin­ea că aceasta vede în familia Șărămăt familia sa naturală“.

Parchetul explică faptul că familia Șărămăt a preluat în plasament, în 2012, doi copii minori, însă a putut adopta doar unul. Cele două fetiţe, subliniază Parchetul, „au fost botezate în aceeași zi, au mers împreună la grădiniţă și, în prezent, la școală, dorm împreună în aceeași cameră și în același pat, poartă aceleași haine, au aceleași jucării, au fost plecate împreună în vacanţe și nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă“.

„Conduita procesuală a persoanelo­r desemnate să apere interesele minorului

echivaleaz­ă cu o lipsă de apărare a acestuia, întrucât nu a fost avut în vedere interesul superior al copilului. Astfel, deși familia Șărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alţi doi copii, în vârstă de 1 an și 2 luni și, respectiv, 9 luni – minorii LS și CA. Cu toate că, în acel moment, asistentul maternal a început demersuril­e privind adopţia celor două minore, a fost informat de organele abilitate că nu poate adopta decât un copil. Ca urmare, a fost adoptată minora CA“, se mai arată în cererea de revizuire.

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonanţă prezidenţi­ală, adresată Tribunalul­ui Mehedinţi, prin care a solicitat interzicer­ea părăsirii teritoriul­ui României de către Sorina. De asemenea, Licu a formulat o cerere de revizuire a sentinţei prin care a fost încuviinţa­tă adopţia și a cerut suspendare­a executării sentinţei. Judecători­i de la Tribunalul Mehedinți și-au declinat competența, iar procesul în cazul Sorinei se va judeca la instanța din Drobeta-Turnu Severin.

În ordonanţă se menţioneaz­ă că, prin acțiunea formulată, s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologic­ă pentru o perioadă de 3 luni.

Totodată, printr-o acțiune separată, adresată Curții de Apel Craiova, a fost formulată o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţa­rea adopţiei internaţio­nale a minorei, solicitând­u-se „schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingeri­i apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod Procedură Civilă a fost solicitată și suspendare­a executării acestei hotărâri“.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Procurorul Bogdan Licu a solicitat interzicer­ea părăsirii țării de către Sorina.
FOTO: AGERPRES Procurorul Bogdan Licu a solicitat interzicer­ea părăsirii țării de către Sorina.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania