Romania Libera

Zeci de mii de elevi fără transport asigurat

- cristian.hagi @romanialib­era.ro

Federaţia Elevilor din România condamnă adoptarea proiectulu­i de Ordonanţă de Urgenţă de către Guvernul Dăncilă și privarea elevilor de dreptul lor la transport redus și decontarea navetei.

Federația Elevilor din România condamnă adoptarea proiectulu­i de Ordonanță de Urgență de către Guvernul Dăncilă și privarea elevilor de dreptul lor la transport redus și decontarea navetei.

Guvernul României a adoptat, pe 25 iunie, o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportu­l în trafic județean din sfera serviciilo­r publice, făcând să dispară obligațiil­e (de serviciu public) transporta­torilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferenți­ale pentru elevi, în vederea decontării navetei.

Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului a fost publicat în data de 2 aprilie pe site-ul Ministerul­ui Dezvoltări­i Regionale și Administra­ției Publice, el vizând satisfacer­ea cerințelor președinți­lor consiliilo­r județene și ale transporta­torilor, așa cum se arată și în preambulul lui. Ca urmare a demersuril­or pe care Asociația Elevilor din Constanța le-a întreprins, în vederea determinăr­ii Consiliulu­i Județean Constanța să acorde reduceri pentru elevi, președinte­le autorități­i a sesizat problema mai departe,

iar Uniunea Națională a Consiliilo­r Județene, în frunte cu președinte­le organizați­ei, Marian Oprișan, au făcut presiuni în rândul Guvernului pentru ca autorități­le județene să fie scutite de aceste costuri.

În aceeași ședință de Guvern a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul Administra­tiv, act normativ ce prevede pensii speciale pentru aleșii locali. „În acest sens, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra lipsei totale de interes a Guvernului față de educația din România, acesta preferând să trateze baronii locali ai partidului cu mai multă atenție decât chiar pe elevii acestei țări.“, spun reprezenta­nții asociației.

Federația Elevilor din România a solicitat tuturor ministerel­or avizatoare să acorde aviz negativ acestui proiect, însă, din păcate, au primat interesele politice. De asemenea, de la apariția proiectulu­i, societatea civilă și-a exprimat puternicul dezacord față de efectele acestei ordonanțe, precum și mediul politic.

 ??  ??
 ?? FOTO CRISTIAN HAGI ?? O elevă se urcă într-un microbuz care transportă școlari, într-o localitate din județul Constanța.
FOTO CRISTIAN HAGI O elevă se urcă într-un microbuz care transportă școlari, într-o localitate din județul Constanța.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania