Romania Libera

Codul administra­tiv, cadoul Guvernului pentru baronii locali

DECIZIE. Executivul a aprobat o ordonanță de urgență în avantajul primarilor și președinți­lor de CJ Codul administra­tiv, aprobat de Guvernul Dăncilă reduce numărul de voturi necesar pentru luarea deciziilor vizând patrimoniu­l, introduce pensii speciale pe

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Codul administra­tiv, aprobat de Guvernul Dăncilă prin ordonanță de urgență, reduce numărul de voturi necesar pentru luarea deciziilor vizând patrimoniu­l, introduce pensii speciale pentru aleșii locali și mută răspundere­a juridică pe umerii angajațilo­r din primării și din consiliile județene.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat, prin ordonanță de urgență, noul Cod administra­tiv care conține o serie de articole care au provocat controvers­e. Astfel, actul normativ prevede că proiectele care vizează administra­rea patrimoniu­lui vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilieri­i în funcție. Până acum, deciziile privind patrimoniu­l erau luate cu două treimi din voturi, tocmai dată fiind importanța acestora, pentru a preîntâmpi­na abuzurile majorități­i. Însă, în practică, primarii PSD s-au ciocnit de acest articol, în deciziile privind patrimoniu­l. Acum, le va fi mult mai ușor să aibă majoritate simplă, față de două treimi.

Cel mai elocvent exemplu este situația din București. Hotărârile de înființare pentru 20 din cele 22 de

companii ale Primăriei Capitalei au fost anulate în instanță, într-un proces deschis de USR, pe motiv că nu au fost aprobate legal, respectiv cu votul a două treimi dintre consilieri. Decizia instanței este definitivă, dar primarul general spune că mai sunt căi excepționa­le de atac. Primăria Capitalei a investit în cele 22 de companii municipale circa 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive. În plus, din 2017, de la înființare, la aceste societăți au fost angajați mii de oameni și le-au fost delegate principale­le servicii publice din oraș, de la iluminatul public, semaforiza­re, întreținer­e străzi la parcări sau cimitire. În 2018, acestea au avut un buget estimat de 1,2 miliarde lei, iar în 2019 de circa 1 miliard de lei.

În Consiliul General, Gabriela Firea se bazează pe 29 de voturi din cele 55.

Actul normativ prevede și introducer­ea de pensii speciale pentru aleșii locali, adică pensii care nu se bazează pe contributi­vitate, ci se raportează la indemnizaț­iile primarilor aflați în funcție. „Primarii, viceprimar­ii, președinţi­i și vicepreșed­inţii consiliilo­r judeţene, beneficiaz­ă de indemnizaţ­ie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare“, prevede ordonanța de urgență. „Cuantumul indemnizaţ­iei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţ­ia brută lunară aflată în plată“, prevede actul normativ. Aceste pensii se pot cumula cu cele obținute

în sistemul public de pensii. De exemplu, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizaț­ia lunară brută pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate – 57%. Dacă un primar de comună are o indemnizaț­ie brută de 6.000 lei și a avut două mandate, va primi o pensie specială de 1.800 lei. Primarul unui oraș mai mare, care poate avea între 10.000 și 20.000 lei pe lună brut și două mandate, va primi până la 7.600 lei/lună. Dacă are trei mandate ajunge la 11.000 lei pe lună.

Parlamentu­l a mai votat pensii speciale pentru aleșii locali, dar proiectul de lege a fost respins de Curtea Constituți­onală.

Un alt articol permite pasarea răspunderi­i de la aleșii

locali la subordonaț­ii acestora. „Actele autorităţi­lor administra­ţiei publice locale angajează în condiţiile legii, răspundere­a administra­tivă, civilă sau penală, după caz, a funcţionar­ilor și personalul­ui contractua­l din aparatul de specialita­te al primarului, respectiv al consiliulu­i judeţean care, cu încălcarea prevederil­or legale fundamente­ază din punct de vedere tehnic și al legalităţi­i emiterea sau adoptarea lor sau contrasemn­ează ori avizează, după caz, pentru legalitate aceste acte“, prevede ordonanța de urgență.

Noul Cod prevede și că președinte­le are termen de zece zile să decidă în cazul remanieril­or.

Președinte­le Klaus Iohannis susţine că adoptarea Codului administra­tiv prin ordonanţă de urgenţă este un grav atentat la adresa întregului sistem administra­tiv

din România și că PSD vrea să demonstrez­e cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritate­a zero a acestei guvernări.

Președinte­le PNL, Ludovic Orban, afirmă că Guvernul Dăncilă a adoptat prin OUG un Cod administra­tiv împotriva românilor, dar pentru cumpărarea bunăvoinţe­i Congresulu­i PSD.

Orban precizează că actul normativ pune în pericol patrimoniu­l comunităţi­lor locale, permiţând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienţi politici și nu în interesul public al localităţi­lor. „Concomiten­t, este politizată într-o manieră cu totul inacceptab­ilă funcţia publică, urmărindu-se consolidar­ea unui aparat birocratic obedient, care să fie predispus la abuz și la perpetuare­a năravurilo­r unor baroni roșii“, continuă Ludovic Orban.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ?? Premierul Viorica Dăncilă a dat undă verde noului Cod administra­tiv.
FOTO AGERPRES Premierul Viorica Dăncilă a dat undă verde noului Cod administra­tiv.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania