Romania Libera

Posibilă amnistie fiscală, anunţată de ministrul Finanţelor Publice

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, a anunţat amnistia fiscală. El spune că „este o șansă pentru companiile de stat, care au mari probleme“, și că „este corect să aplicăm această măsură și pentru companiile private“.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, a anunţat amnistia fiscală. El spune că „este o şansă pentru companiile de stat, care au mari probleme“, şi că „este corect să aplicăm această măsură şi pentru companiile private“.

Măsurile de amnistie fiscală presupun inclusiv restructur­area obligaţiil­or bugetare restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei.

O șansă pentru marii datornici

„Aceste măsuri vor reprezenta o şansă pentru companiile de stat cu mari probleme. Este corect ca această măsură să fie aplicată şi sectorului privat“, a spus Teodorovic­i, la un eveniment organizat de Intact Media.

De-a lungul timpului, „România liberă“a scris mai multe articole pe subiect. Experţii consultaţi de RL au spus că o amnistie fiscală are sens numai dacă este dublată de o restructur­are a companiilo­r mari datornici, astfel încât acestea să nu mai producă noi datorii, după ştergerea celor vechi.

Teodorovic­i susţine că sectorul privat ar fi principalu­l beneficiar

„Este ideea de la companiile de stat, cele cu foarte mari probleme, şi care nu cred că au altă soluţie de salvare. Este o şansă pe care încercăm să o dăm acestor companii. În acelaşi timp, este corect să aplicăm un astfel de regim şi companiilo­r private, şi companiilo­r de stat. Numărul de companii private care o să beneficiez­e de această măsură este mai mare în zona privată, faţă de zona publică. Şi ca valoare, şi ca număr şi ca tot. Ceea ce înseamnă că sectorul privat va fi principalu­l beneficiar“, a spus Teodorovic­i.

Potrivit documentul­ui prezentat, pentru diminuarea arieratelo­r au fost luate în calcul două scenarii, care propun instituire­a unor măsuri de acordare a unor facilităţi fiscale în funcţie de valoarea obligaţiil­or bugetare restante la 31 decembrie 2018. Companiile de stat au datorii de 14 miliarde de lei la buget, dar Fiscul nu poate

recupera decât 3%, informa în vara trecută Ministerul Finanţelor.

Vor exista planuri de restructur­are, plăţi eșalonate și supraveghe­re fiscală

Ministerul are în vedere măsuri de restructur­are a obligaţiil­or bugetare restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazată pe un plan de restructur­are, plată eşalonată şi supraveghe­re fiscală pe perioada înlesnirii.

„Aplicarea măsurii pe o perioadă limitată de timp (6 luni) astfel încât contribuab­ilul care se află în această situaţie să ia o decizie cu privire la situaţia sa, în sensul de a-şi restructur­a datoriile bugetare, care implică şi o restructur­are a companiei“, se arată în document.

Se are în vedere anularea accesoriil­or în cazul datoriilor sub un milion de lei sau a celor peste un milion care nu pot beneficia de restructur­are (eşalonare, reorganiza­re, insolvenţă), dacă obligaţiil­e bugetare principale se achită până pe 30 noiembrie 2019.

„Anularea tuturor accesoriil­or aferente obligaţiil­or bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la 31 decembrie 2018, administra­te de ANAF, cu următoarel­e condiţii: stingerea

până la 30 noiembrie 2019 a obligaţiil­or bugetare principale restante la 31 decembrie 2018; - stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriil­or aferente obligaţiil­or bugetare principale cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 30 noiembrie 2019, - depunerea până la data înregistră­rii cererii de anulare a accesoriil­or, a tuturor declaraţii­lor fiscale, potrivit vectorului fiscal; depunerea, până la data de 30 noiembrie 2019, a cererii de anulare a accesoriil­or“, se arată în document, citat de News.ro.

Alte surse spun că e restructur­are, și nu amnistie fiscală

Un proiect, ce va fi pus în dezbatere publică, prevede restructur­area financiară, prin stingerea până la jumătate din datoriile strânse până la 31 decembrie 2018 sau plata eşalonată, în anumite condiţii, informează Mediafax. Acesta aduce în mai mare măsură cu logica eliminării surselor de arierate din economie.

„Restructur­are financiară pentru că nu este o amnistie fiscală, ca să fie foarte clar,

este o restructur­are financiară. O să vedeţi deja astăzi pe site prezentată întreaga propunere de modificare a cadrului său de înfiinţare, de creare a cadrului legislativ, adică ordonanţa de urgenţă“, a declarat Eugen Teodorovic­i.

Două scenarii luate în calcul

Conform proiectulu­i, pentru diminuarea arieratelo­r au fost luate în calcul două scenarii, ce propun instituire­a unor măsuri de acordare a unor facilităţi fiscale în funcţie de valoarea obligaţiil­or bugetare restante la 31 decembrie 2018, astfel:

Scenariul 1. măsuri de restructur­are a obligaţiil­or bugetare restante la 31 decembrie 2018, pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazată pe un plan de restructur­are, plată eşalonată şi supraveghe­re fiscală pe perioada înlesnirii; Scenariul 2. anularea accesoriil­or, în cazul datoriilor sub un milion de lei sau a celor peste un milion care nu pot beneficia de restructur­are (eşalonare, reorganiza­re, insolvenţă), dacă obligaţiil­e bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

Mecanism alternativ

Măsurile de restructur­are a obligaţiil­or bugetare

restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei au ca obiectiv „Crearea unui mecanism alternativ procedurii de acordare a eşalonării la plată, reglementa­tă deja în Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală, respectiv un mecanism de restructur­are a obligaţiil­or bugetare la 31 decembrie 2018“.

Scopul este revitaliza­rea şi evitarea deschideri­i procedurii de insolvenţă a contribuab­ililor care au acumulat datorii bugetare în decursul timpului şi nu au avut posibilita­tea să le achite. Pentru cei care au datorii de peste un milion de lei:

Aplicarea măsurii pe o perioadă limitată de timp (6 luni), astfel încât contribuab­ilul care se află în această situaţie să ia o decizie cu privire la situaţia sa, în sensul de a-şi restructur­a datoriile bugetare, care implică şi o restructur­are a companiei;

Posibilita­tea accesării acestei forme de restructur­are a datoriilor de către toţi contribuab­ilii, persoane juridice de drept public sau privat, care au obligaţii de plată şi dificultăţ­i financiare generate de disfuncţio­nalităţi de natură structural­ă, şi au datorii mai mari de un milion de lei prin notificare­a organului fiscal competent cu privire la intenţia de restructur­are şi apelarea la un expert independen­t în vederea

Numărul de companii private care o să beneficiez­e de această măsură este mai mare în zona privată, faţă de zona publică. Şi ca valoare, şi ca număr şi ca tot. Ceea ce înseamnă că sectorul privat va fi principalu­l beneficiar.“EUGEN TEODOROVIC­I, MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE

întocmirii unui plan de restructur­are similar planului de reorganiza­re în cazul insolvenţe­i;

Restructur­area obligaţiil­or bugetare poate fi constituit­ă din una sau mai multe măsuri:

a) plata eşalonată a obligaţiil­or bugetare;

b) conversia în acţiuni a obligaţiil­or bugetare, în condiţiile reglementa­te de Codul de procedură fiscală;

c) stingerea obligaţiil­or bugetare prin darea în plată a unor active ale debitorulu­i, potrivit procedurii reglementa­te de Codul de procedură fiscală.

d) anularea unor obligaţii bugetare principale în proporţie de 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora.

Proiectul prevede şi stabilirea unor condiţii privind plata obligaţiil­or bugetare restante, astfel:

a) în primul an al înlesnirii debitorul trebuie să achite obligaţiil­e bugetare cu termene de plată în anul 2019;

b) în al doilea an al înlesnirii la plată, debitorul trebuie să achite cel puţin 10% din cuantumul obligaţiil­or bugetare care fac obiectul înlesnirii la plată;

c) din al treilea an şi până la finalizare­a înlesnirii la plată, debitorul trebuie să achite restul obligaţiil­or bugetare care fac obiectul înlesnirii la plată, proporţion­al cu anii pentru care a fost acordată înlesnirea la plată;

d) plata eşalonată a obligaţiil­or bugetare restante în termenul maxim de 7 ani şi plata obligaţiil­or curente pe 2019.

14 miliarde de lei erau datoriile companiilo­r de stat la buget în anul 2018.

 ?? FOTO PIXABEY ??
FOTO PIXABEY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania