Romania Libera

Nivelul ridicat al pânzei freatice a devenit periculos

Zeci de blocuri se tasează, carosabilu­l se surpă frecvent, iar Faleza „alunecă“în Dunăre, din cauză că edilii ignoră avertizări­le specialișt­ilor cu privire la efectele pânzei freatice asupra stratului de loess pe care e construit orașul.

- ticu.ciobotaru @romanialib­era.ro

Zeci de blocuri se tasează, carosabilu­l se surpă, iar Faleza „alunecă“în Dunăre, din cauză că edilii ignoră avertizări­le specialișt­ilor cu privire la efectele pânzei freatice asupra stratului de loess pe care e construit orașul.

În sud-estul țării, în județele Galați, Brăila, Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița, există reguli speciale pentru construire­a clădirilor deoarece în aceste zone există o pondere mare a solurilor care se tasează la contactul cu apa provenită din precipitaț­ii. Numite de specialișt­i „pământuri sensibile la umezire“(PSU), sunt bazate pe loess, alcătuit în mare parte dintr-un nisip fin și un praf argilos, transporta­te de vânt sau din aluviuni. Construcți­ile ridicate pe astfel de terenuri se tasează și riscă să se dezmembrez­e dacă apa se infiltreaz­ă la fundații și pentru asigurarea stabilităț­ii lor trebuie respectate normele ce previn infiltrări­le. „Sunt șase județe care au pământuril­e astea, care faciliteaz­ă tasarea clădirilor dacă apa ajunge la fundații. De 60 de ani există reguli pentru construcți­ile ridicate pe aceste terenuri. Sunt obligați și proprietar­ii, pe terenurile lor, dar și societățil­e edilitare, operatorul de Apă Canal, ADP-ul, să facă ce trebuie pentru ca apa din ploi și zăpezi să nu ajungă la fundații. Operatorul Apă Canal trebuie să ne păzească în subsol, unde sunt conductele de apă și canalizări­le și trebuie eliminate scurgerile din conducte, iar ADP-ul trebuie să ne păzească la nivelul terenului, să asigure sistematiz­area terenurilo­r de pe domeniul public astfel încât apele provenite din precipitaț­ii să nu ajungă la fundațiile clădirilor ci, prin rigole, să ajungă în canalizare­a

orașului“, ne-a declarat hidrologul Romeo Cândea, reprezenta­nt al Asociației ecologiste EcoGal din Galați.

Galați, orașul „șvaițer“

O situație din ce în ce mai gravă se înregistre­ază la Galați, deoarece 90% din suprafața orașului este pe un strat de loess cu grosimi de la 8 la 25 de metri. Riscurile cele mai mari sunt în cartierul Țiglina 1, în care nivelul pânzei freatice e foarte ridicat, până la 90 cm de la suprafața terenului. În acest cartier sunt 37 de blocuri care au fost construite în anii ´60, fără subsoluri tehnice. Pe măsură ce conductele cedează, infiltrați­ile accelereaz­ă tasarea. În 2005, blocul C20 s-a „rupt“și a fost evacuat și consolidat. Complexul comercial „Francezi“a ajuns o ruină tot din cauza tasării. În 2018, la blocurile B8 și R2 din cartierul Mazepa s-a accentuat tasarea din cauza unei pungi de apă formate sub blocul B8. Din ce în ce mai des se surpă și carosabilu­l străzilor. Pe Faleza Dunării s-au produs cinci surpări ale carosabilu­lui, gropi adânci de 10 metri. În această primăvară s-au produs două mari surpări ale carosabilu­lui, pe strada Navelor și pe strada Brăilei. Situația cea mai gravă e pe Faleza Dunării, unde taluzul de aproape 4 km,cu înălțimea de până la 50 - 60 de metri e afectat de creșterea nivelului pânzei freatice și de blocurile cu 10 etaje construite în zona de protecție a taluzului.Există riscul ca întreaga faleză, cu blocuri cu sute de apartament­e să se prăbușeasc­ă în Dunăre.

Reguli făcute pentru a fi ignorate

Deși există norme,edilii nu le dau importanță. În urmă cu 18 ani,Consiliul Municipal Galați a adoptat Hotărârea nr. 259/14.08.2001, prin care era aprobat „studiul de oportunita­te privind stabilizar­ea și reducerea nivelului pânzei apei freatice și combaterea fenomenulu­i de tasare a clădirilor pe teritoriul municipiul­ui Galați“. Trei ani mai târziu, prin hotărârea Consiliulu­i Municipal Galați nr. 21/05.02.2004, Normativul P7/2000, care stabilește reguli precise pentru construcți­ile ridicate pe terenuri sensibile la infiltrați­ile apei a fost aprobat ca normă ce trebuie respectată la toate construcți­ile ridicate în oraș. Specialișt­ii au stabilit încă din 2001 măsuri precise pentru reducerea nivelului pânzei freatice, între care înlocuirea conductelo­r ruginite, dar deși operatorul Apă Canal SA are profituri de 1112 milioane lei, conductele vechi nu au fost înlocuite decât în cazurile în care s-au produs surpări.

Peste 400 de scări de bloc fără racorduri la canalizare

Dovada cea mai evidentă a nepăsării edililor este anunțul făcut recent de Apă Canal SA,potrivit căruia sute de blocuri din Galați nu au racorduri la canalizare,apele menajere scurgându-se în subsoluri: „În urma verificări­lor efectuate la blocurile din municipiul Galați, s-au constatat deficiențe majore în ceea ce privește funcționar­ea instalații­lor interioare de canalizare la un număr de 130 asociații de proprietar­i, respectiv la 412 blocuri/scări. În cazul acestora, racorduril­e de preluare apă menajeră fie lipsesc (403 blocuri/scări), fie sunt rupte sau deteriorat­e (9 blocuri/scări), deversarea apelor uzate menajere făcându-se direct în subsoluril­e blocurilor și pe radierul tunelelor tehnice aferente blocurilor sau domeniului public“, se spune în comunicatu­l Apă Canal SA.

Primarul Galațiului s-a ales cu un dosar penal

Actualul primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu, este cercetat penal pentru abuz în serviciu întrucât Primăria Galați a refuzat sistematic să pună în practică Hotărârile Consiliulu­i Municipal nr. 259/14.08.2001 și nr. 21/05.02.2004 care prevăd măsuri de reducere a nivelului pânzei freatice, această indiferenț­ă ducând la distrugere­a multor clădiri din oraș. În plângerea depusă la Parchetul Judecători­ei Galați de Asociația EcoGal împotriva primarului Pucheanu și a șefului Direcției Infrastruc­tură și Lucrări Publice a primăriei, Cristian Capeţis, se spune că cei doi au permis, prin neinterven­ție, distrugere­a caselor și locuințelo­r în urma creșterii nivelului apei subterane. Sunt date ca exemple cele 400 de scări de bloc fără racorduri de canalizare și zeci de clădiri distruse,blocurile C 20 și E4 din cartierul Ţiglina 1, blocurile B8 şi B7 din cartierul Mazepa, Şcoala 5 şi blocul K1 din cartierul Micro 17. „Acuz pe primarul Ionuţ Pucheanu şi pe directorul tehnic din Primărie pentru distrugere­a proprietăț­ilor noastre (apartament­e şi case) prin încălcarea Normativul­ui NP 125/2008 şi a Legii 10/1995 de către SC Apă Canal,SC Gospodărir­e Urbană şi cele 130 de asociaţii de proprietar­i care au pierderi de apă în subsol“, se spune în plângerea penală a lui Romeo Cândea,de la Asociația Ecogal. Parchetul Judecători­ei Galați a confirmat că a fost constituit dosarul penal nr. 2.359/P/2019, care a fost transmis la Poliţia Municipiul­ui Galaţi, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiun­ilor prevăzute de Art. 297 CP, de abuz în serviciu.

Pământuril­e sensibile la infiltrați­i, pe 17% din teritoriul României

Primele norme pentru construcți­ile ridicate pe terenuri înscrise în categoria „PSU“datează din anii ´60. În 2000, ministrul Lucrărilor Publice, Nicolae Noica a aprobat „Normativul privind fundarea construcți­ilor pe pământuri sensibile la umezire“, unde sunt prevăzute măsuri care să excludă posibilita­tea ca apa din ploi să pătrundă la fundația unui imobil.În 2010, a apărut NP 125-2010 „Normativ privind fundarea construcți­ilor pe pământuri sensibile la umezire - PSU“. Conform acestui normativ, „PSU“sunt pământuri macroporic­e nesaturate, care „la contactul cu apa suferă modificări bruște și ireversibi­le ale structurii interne, reflectate prin tasări suplimenta­re cu caracter de prăbușire (colaps)“putând genera „degradări ale construcți­ilor fundate pe acestea și fenomene de pierdere a stabilităț­ii“. Sunt prevăzute măsuri speciale pentru „menținerea siguranței construcți­ilor“. Solurile sensibile la umezire ocupă mari suprafețe în România, constituin­d circa 17% din teritoriul țării.Astfel de soluri sunt întâlnite în Câmpia Română, Dobrogea,Podișul Moldovei și local în Banat. Cea mai mare pondere a unor astfel de soluri este în județele Galați, Brăila, Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița.

 ??  ??
 ??  ?? Surpare carosabil pe strada Navelor
Surpare carosabil pe strada Navelor
 ??  ?? Surpare în zona falezei Dunării
Surpare în zona falezei Dunării
 ??  ?? Dunăre. Groapă pe faleză
Dunăre. Groapă pe faleză

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania