Romania Libera

Expoziție la Palatul Suțu

Muzeul Municipiul­ui București vernisează joi, 27 iunie expoziția tematică „Oameni din București. Orașul și chipul nostru“, eveniment ce va avea loc la Palatul Suțu.

- maria.capelos @romanialib­era.ro

Muzeul Municipiul­ui București vernisează astăzi expoziția tematică „Oameni din București. Orașul și chipul nostru“, eveniment ce va avea loc la Palatul Suțu. Întreaga varietate de obiecte care păstrează memoria unui portret – fresce, tablouri, fotografii, litografii, numismatic­ă, paranumism­atică – este pusă în valoare și prezentată publicului.

Noua expoziție oferă imaginipor­tret ale unor bucureșten­i care au trăit în acest oraș din secolul al XVIII-lea până în prezent, cu ajutorul patrimoniu­lui deținut de Muzeul Municipiul­ui București, dar și cu ajutorul oferit de comunitate. Întreaga varietate de obiecte care păstrează memoria unui portret – fresce, tablouri, fotografii, litografii, numismatic­ă, paranumism­atică – este pusă în valoare și prezentată publicului. Vizitatori­i vor remarca felul în care, în interiorul generațiil­or, s-au

creat vase comunicant­e, de trăsături sufletești și implicit de fizionomie, specifice unor profesii cu un câmp divers de activitate: militari, negustori-investitor­i, medici, avocați, pedagogi. Ca o surpriză, vizitatoru­l de astăzi va fi invitat să completeze el însuși panoplia acestei frumoase povești despre noi, fotografii­ndu-se în spațiul expozițion­al, astfel încât și memoria lui să fie păstrată în memoria celor care ne vor căuta peste trecerea anilor.

„Fiecare suntem, în cele din urmă, un muzeu, pe de o parte cu expresia de azi, care nu este aceeași cu cea de ieri și nici cu cea de mâine, nici măcar cu cea de peste o oră, dar și cu tot ce am stocat în memorie: momente, evenimente, oameni întâlniți etc. (totul selecționa­t după criterii mai presus de noi), cu care ne face plăcere să ne reîntâlnim, să le evocăm, să le retrăim, sau să le ascundem bine, dar, din motive greu de explicat, să le păstrăm cu noi. Vreau să spun că un chip, întreaga înfățișare memorează, de-a lungul timpului, mai mult sau mai puțin discret, anume trăsături, după criteriile unui sculptor, ale unui artist ce urmărește să exprime ceva prin creație. Pentru că unele semne, urme ale unor evenimente, împrejurăr­i, sunt urme ale propriei noastre istorii care nu trebuie să se piardă. Ajungem cumva la senectute să purtăm un fel de mască, ce nu e totuși mască, pentru că nu ne ascunde, ci ne exprimă, e ca o piesă esențială dintr-un muzeu personal. Acest mecanism de păstrare a unor urme a ceva care a fost și nu mai este, dar merită a fi păstrat și pe care l-am numit muzeu personal pare a fi un proces natural. În fiecare familie întâlnim un colț al istoriei, undeva într-un cotlon al casei. Fotografii cu părinții care s-au dus între timp, bunici, întâmplări ale altor generații. Însă aproape niciodată, în cursul vieții noastre, nu avem acces la o memorie similară colectivă să putem observa pe chipul semenilor noștri cum le-a fost, bine sau mai rău, în funcție de oscilațiil­e mediului social și ideologic, mai tolerant sau mai invaziv, față de dorințele fiecăruia dintre noi. Acesta este de fapt rolul esențial al expoziției «Oameni din București. Orașul și chipul nostru», să invite la reflecție privind viitorul, prin mijlocirea unei imersii în generațiil­e care au trăit în secolul XX“, spune Adrian Majuru, istoric, antropolog, director al Muzeului Municipiul­ui București.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 27 iunie 2019 – 30 ianuarie 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania