Romania Libera

CONGRESUL PSD o nouna viziune sau capitulare?

- MARIUS GHILEZAN

Congresul PSD de la sfârșitul acestei săptămâni nu va aduce surprize în ceea ce privește viitorul președinte al partidului.

În cursa pentru președinţi­a partidului s-au înscris Viorica Dăncilă, Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae. Premierul are un avantaj net, pe de o parte datorită funcţiei executive și pe de altă parte că a venit cu un curent de primeneală ideologică și de unitate a partidului.

Faţă de alte partide de pe eșichierul politicii românești, PSD știe să strângă rândurile după un eșec și să-și recalibrez­e forţele.

Mulţi cârcotași susţin că Viorica Dăncilă a predat partidul sistemului. Noul Cod administra­tiv, în măsură să reducă pârghiile de forţă ale sistemului prin fel de fel de licitaţii cu câștigător prezumat, ieșirea furtunoasă a capului de sistem, Klaus Iohannis, constituie un argument că Viorica Dăncilă nu a capitulat.

Dacă există într-adevăr o schimbare radicală e de la discursul suveranist (doctrina naţionalis­tă se pare că e făcută praf) la cel europenist pursânge.

Acum mai rămâne să urmărim cum trasează premierul linia ideologică a partidului. Ce fel de doctrină social-democrată ar avea, mai ales în condiţiile în care a anunţat deja că PSD se va adresa și altor segmente sociale. Cui? Tinerilor, intelectua­lilor, corporatiș­tilor? Nu știm decât că vrea să se reconcilie­ze cu diaspora, acolo unde a obţinut un amărât de 4% din voturile celor aproape 400.000, prezenţi la urne.

Din punct de vedere al marketingu­lui politic, cea mai mare greșeală e să te adresezi tuturor. În practica politică americană, în spaţiul în care ai pierdut, dead-set-ul cum zic ei, nu ai ce căuta. Eforturile nu merită. Costurile sunt mari și nu obţii nimic în plus. E ca și cum republican­ii s-ar duce în Bronx-ul new-yorkez să adune voturi de la populaţia de culoare. Nu merge.

Diaspora a fost folosită de către opoziţie și sistemul din spatele noilor creaturi din Parlament pe post de berbece de spart porţile pesediste.

Prin arestarea lui Liviu Dragnea și supunerea lui la o moarte ritualică curentul suveranist e mort pentru o perioadă lungă de timp. Diaspora nu are prezenţă mare la vot, dar trucul cu folosirea sa pe post de transmiţăt­or de mesaje alarmante către pesediști, ba că nu mai trimit bani acasă, ba că ciuma roșie face și desface, a reușit.

Mânuitorii emoţiilor au avut la scrutinul din mai 2019 același rezultat ca în 2014 când Klaus Iohannis a câștigat cu ajutorul celor plecaţi afară. A încerca să cârpești e o acţiune grea. Mai bine îţi cumperi o haină nouă.

Oricâte programe ar iniţia guvernarea PSD, oricât ajutor ar acorda celor care doresc să se întoarcă acasă, tot nu va reuși să-i facă să voteze PSD. Păi și de ce atât chin, atât zbucium?

PSD are două mari atuuri: electoratu­l fidel și reţeaua de primari și de președinţi de consilii judeţene.

Codul administra­tiv nu s-a promulgat prin OUG doar pentru aleșii locali ai PSD, cum ciudat s-a exprimat plimbăreţu­l pe pârtii, acesta a fost solicitat în primul rând de către primarii liberali. Parlamenta­rii PNL au și votat Legea în Parlament, dar trucurile constituţi­onaliste, tertipuril­e prerogativ­elor prezidenţi­ale ar crea nevoia de OUG. Acest OUG e pentru toată lumea. Poate să stea Ceaușescu #rezist în liniște la Roșia Montană, că nu e nevoie de un nou protest.

Cheiţa sistemului care deschide ușile societăţii indignaţil­or e păstrată pentru Secţia specială de investigaţ­ie a magistraţi­lor. Acolo sunt marele zbucium și cogeamitea trepidaţia sistemului. Adina Florea le stă ca nuca-n gât. Noul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, s-a eschivat

îngrijorăt­or de la reuniunea CSM care să o pună pe funcţie. Aici e punctul slab al guvernării. Dacă se amână numirea Adinei Florea e semn de protuberan­ţă și ceaţă la bord.

Dacă PSD renunţă la Secţia de Investigaţ­ii a Magistraţi­lor, atunci e clar că s-a predat. Dar până la noi ședinţe ale CSM ne păstrăm optimismul că nu va face greșeala de a închide minimul câștigat, un mecanism de control al abuzurilor sistemului prin procurorii cu tinichele. Aici avem oarecare emoţii pentru că nu prea știm să citim pendulul din biroul ministrulu­i Justiţiei.

Încolo, toate bune. PSD nu a pierdut electorat, cum încearcă unii să acrediteze ideea, ci a fost copleșit de afluenţa prea mare la urne a progresișt­ilor care au dat năvală. Încă nu știm sigur dacă STS nu și-a băgat codiţa în sistem. Poate se lămuresc și aldiștii că fără acţiuni ferme sunt în afara istoriei.

În plus, înfricoșaţ­i de ameninţări­le venite din diaspora, bătrânii sau pensionari­i au preferat să stea acasă. Ce e de neînţeles e cum funcţionar­ii n-au avut apetit de vot, în

condiţiile în care guvernarea PSD-ALDE le-a dublat salariile.

Sigur că înţelegem, ca oameni de comunicare, de ce s-a înfrânt PSD. E pentru că adversarul a avut o campanie negativă cu resurse uriașe, a lucrat ca la carte cu demonizare­a adversarul­ui, iar conducerea PSD crispată a ieșit mielușel cu părţile pozitive ale guvernării. În campaniile electorale niciodată binele nu a ieșit victorios. Trișorii ascunși în dovleci au izbutit de fiecare Halloween să joace piesa zăpăcirii de cap și a scoaterii demonilor din cap.

PSD are o singură șansă de repliere. Să-și motiveze activul de partid, să-și activeze reţeaua electorală, să-și securizeze voturile.

Cât timp va lăsa STS-ului privilegiu­l soft-ului, va avea rezultatul îndoit cu untdelemnu­l de pe degetele operatoril­or de sistem.

A crea votul electronic e ca o trădare de ţară. Le-ai pune „băieţilor“voturile pe tavă. Vechea numerotare băbească trebuie continuată. Evident și numărătoar­ea paralelă, pentru că statul paralel are cheiţele de înșurubare a celor care nu vor să se predea.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania