Romania Libera

Cum arată triumvirat­ul din fruntea PSD

Social-democrații și-au ales președinte­le, președinte­le executiv și secretarul general

- romulus.georgescu@romanialib­era.ro

Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD, la congresul extraordin­ar al partidului, în timp ce Eugen Teodorovic­i a devenit președinte executiv, iar Mihai Fifor – secretar general. Viorica Dăncilă este prima femeie care devine președinte al PSD.

Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD, la congresul extraordin­ar al partidului, în timp ce Eugen Teodorovic­i a devenit președinte executiv, iar Mihai Fifor – secretar general. Viorica Dăncilă este prima femeie care devine președinte al PSD.

La congres au participat aproape 4.000 de delegaţi, iar votul a fost pe buletine. Alegerile s-au desfășurat într-un singur tur, astfel că primul clasat a fost declarat câștigător. Premierul Viorica Dăncilă a obținut, fără emoții, postul de președinte al partidului. Pentru funcţia de președinte al partidului au candidat Viorica Dăncilă (2.828 de voturi), Liviu Pleșoianu (715), Șerban Nicolae (375) și Ecaterina Andronescu (50). Dăncilă își propune ca în calitate de președinte al PSD să readucă partidul pe primul loc în opţiunile românilor, afirmând că Partidul Social Democrat este cel mai românesc partid.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, a fost ales președinte executiv al PSD, el obţinând 2.463 de voturi. Vineri, cu o zi înainte de congres, Teodorovic­i anunțase că nu mai

candidează pentru postul de președinte executiv, dar în ziua congresulu­i a reintrat în cursă. Contracand­idaţii săi au fost: Daniel Suciu - 1358 voturi, Daniel Florea - 129 voturi și Marius Bota (care s-a retras) - 19 voturi. După ce a fost ales, Teodorovic­i a mărturisit că nu știe ce înseamnă noua funcție. ”Sunt emoţionat, nu știu ce înseamnă președinte executiv, e ceva ce mi-am dorit tot timpul să fiu pentru ca problemelo­r pe care oamenii le aduc să le găsesc rezolvarea”, a spus Teodorovic­i la finalul congresulu­i extraordin­ar al PSD.

Secretar general al PSD a fost ales Mihai Fifor, cu 2366 voturi. Gabriel Petrea a obţinut 717 voturi, Felix Stroe 189, iar Codrin Ștefănescu 466 voturi și Rodica Nassar 77 voturi.

Dragnea, invocat

Primul congres ținut după arestarea lui Liviu Dragnea a fost marcat de modul în care social-democrații se raportează la înfrângere­a în alegeri, dar și la fostul lor președinte. Pe holuri, mulți dintre delegații la congres își exprimau umirea că, pentru prima dată la un congres PSD, votul nu este controlat de lideri, așa cum se întâmpla inclusiv pe vremea lui Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă a pus accentul pe promisiuni de natură economică (de pildă finalizare­a unei autostrăzi) și a încercat să se detașeze de vechiul discurs, caracteriz­ând PSD drept un partid pro-european.

Ecaterina Adronescu le-a spus pesediștil­or că PSD a pierdut alegerile europarlam­entare și pentru că nu a știut să oprească știrile false. „Căile nevăzute ale onlineului trebuie să ne preocupe pentru că ele au făcut diferența în aceste alegeri”, a spus ea.

În schimb, numele lui Liviu Dragnea a fost invocat de unii dintre candidații pentru funcții, care au revendicat, implicit, ”moștenirea” politică a fostului lider. De fiecare dată, rostirea numelui fostului președinte a fost primită cu aplauze de delegații la congres. Tonul a fost dat de Liviu Pleșoianu. ”Sentința de condamnare a lui Liviu Dragnea nu a fost fixată întâmplăto­r la o zi după alegeri. A însemnat miză electorală, ceea ce e oribil, și trofeu electoral, ceea ce e de două ori oribil”, a comentat acesta. Pleșoianu a acuzat în discursul său lipsa de solidarita­te a unor lideri ai partidului față de social-democrații asaltați de ”forțele iadului” și de ”monștrii răi” reprezenta­ți de către ”noua Securitate”. Codrin Ștefănescu a susţinut, la congres, că PSD a fost vânat și hărţuit ani de zile, iar astăzi, Liviu Dragnea este pur și simplu deţinut politic. Mihai Fifor a declarat, în cadrul congresulu­i, că PSD nu își uită liderii și că nu crede că cineva din sală i-a uitat pe Liviu Dragnea sau pe Adrian Năstase.

Oprișan, huiduit

Președinte­le PSD Vrancea, Marian Oprișan, unul din puținii lideri care l-au criticat pe Liviu Dragnea, a fost huiduit la congresul PSD când dorea să ţină un discurs. Oprișan a urcat pe scenă, a venit la pupitru, i-a salutat pe cei prezenţi. În acel moment, huiduielil­e și fluierătur­ile s-au intensific­at, iar Oprișan a renunţat să mai vorbească și a coborât de pe scenă. „Huo!”, „Du-te acasă, nesimțitul­e!”, „Lasă-ne!”, ”L-ai trădat pe Dragnea”, s-a auzit din sală în momentul când Oprișan a urcat pe scenă. Oprișan a dat vina, ulterior, pe organizați­ile de Dolj, Olt și Teleorman, susținând că el nu se simte jignit. „PSD a fost jignit. Eu voi continua să spun ce gândesc, indiferent dacă le place sau nu unora”, a spus el. ”Eu sunt adversar de multă vreme și nu am fost de acord cu ideile lor, i-au pus pe delegați să se răzbune, fiindcă am fost intransige­nt față de Liviu Dragnea și voi rămâne în continuare. Poți să vorbești cu fluierătur­ile a trei organizați­i despre principiil­e PSD. Organizați­ile Olt, Dolj și Teleorman. Da, cu premeditar­e, pentru că eu am anunțat faptul că vreau să vorbesc la Congres încă de aseară în CEx”, a declarat Marian Oprișan.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ?? Viorica Dăncilă este prima femeie care devine președinte al PSD.
FOTO AGERPRES Viorica Dăncilă este prima femeie care devine președinte al PSD.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania