Romania Libera

Biletele la festivalur­i de muzică, „plătite“cu sânge

Acțiunea s-a desfășurat la nivel național

- cristian.hagi@romanialib­era.ro

Sute de persoane s-au înscris să doneze sânge pentru a obţine un bilet gratuit, de o zi, la UNTOLD sau NEVERSEA, două festivalur­i ce au loc în această vară la Cluj, respectiv la Constanţa.

Sute de persoane au venit să doneze sânge pentru a obţine bilete gratuite, de o zi, la festivalur­ile NEVERSEA și UNTOLD.

Multe persoane s-au înscris să doneze sânge pentru a obține un bilet gratuit, de o zi, la UNTOLD sau NEVERSEA, două festivalur­i ce au loc în această vară la Cluj, respectiv la Constanța. Ideea unei astfel de campanii a pornit în 2017, când cei care organizeaz­ă evenimente­le și-au dat seama că există o criză de sânge și că pot face ceva pentru a încerca să remedieze, parțial, problema. Sau să tragă un semnal de alarmă.

180 de persoane pe listă într-o singură zi

În Constanța, campania a prins mai bine decât se așteptau chiar medicii care au recoltat sânge. Deși inițial s-a anunțat un program de lucru normal, acesta a fost prelungit datorită numărului mare de solicitări. Practic, constănțen­ii și turiștii au stat la coadă să doneze sânge pentru un bilet la NEVERSEA sau UNTOLD. Caravana mobilă a ajuns sâmbătă în Piața Ovidiu din Constanța și a plecat duminică. „În cursul zilei de sâmbătă s-au prezentat 180 de persoane, dintre care în selecție au intrat 130 și au donat 100”, a declarat Alina Dobrotă, șefa Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța. Echipa de la CRTS a stat sâmbătă până la ora 21.30 la muncă, pentru a onora toate solicitări­le.

O procedură complicată

Procedura de donare de sânge nu este ușoară și necesită timp. De exemplu, tuturor celor care au donat sau au vrut să doneze li s-a făcut un set de analize prealabile. Mai multe persoane au fost respinse pentru că nu aveau nivelul de hemoglobin­ă necesar, potrivit normei privind admisibili­tatea donatorilo­r de sânge, și de componente sanguine umane care este în vigoare din iulie 2007. S-a întâmplat mai mult în cazul doamnelor și domnișoare­lor. Au fost și câteva cazuri – puține – de persoane care au vrut să doneze, dar nu aveau greutatea necesară. Medicii au supervizat tot timpul procesul. La un moment dat, unui tânăr i s-a făcut puțin rău. Medicii l-au asistat și și-a revenit în câteva zeci de secunde. „Este o reacție normală, se mai întâmplă”, ne-a spus un doctor.

Au donat din simţ civic

Mulți dintre cei care au donat sânge spun că nu au făcut-o neapărat pentru un bilet de o zi la cele două festivalur­i, ci mai mult din spirit civic. Au contat însă și biletul, dar și faptul că au putut dona într-un loc neconvenți­onal: un autobuz amplasat în zona veche a orașului, aproape de mare. „Am venit la mare și am văzut campania, m-am decis să donez. E o idee mișto. O să merg o zi la UNTOLD cu biletul primit”, ne-a spus unul dintre cei care stăteau la coadă. Cei care au donat au primit gratuit un bilet de o zi la NEVERSEA sau UNTOLD, dar și reducere pentru abonamente­le la cele două festivalur­i.

Nevoie constantă de sânge

„Campania «Blood Network» se dezvoltă de la an la an. În 2019 am adăugat încă trei orașe unde a ajuns caravana de donare de sânge, Târgu-Mureș, Sibiu și Oradea. În acest fel, pe lângă centrele de transfuzii din toată țara, tinerii pot dona la caravana mobilă, care, în acest an, poate fi găsită în 9 orașe din România. Ne dorim să creștem numărul de donatori de sânge, mai ales că spitalele din România au o nevoie contru stantă de sânge”, a declarat Edy Chereji, director de comunciare UNTOLD și NEVERSEA.

Peste 6.000 de membri în reţea

Alexa Livadaru, fondator „Și Eu Donez”, spune că în 2017 lansa, împreună cu UNTOLD, „Rețeaua donatorilo­r de sânge”, prima comunitate integrată, națională, a celor care înțeleg cât de mult înseamnă sângele lor pentru cei care au nevoie de transfuzii. „Astăzi, rețeaua numără peste 6.000 de membri. Cei mai mulți au intrat în «Și Eu Donez» în cadrul parteneria­tului cu festivalul UNTOLD, pe parcursul caravanelo­r organizate în fiecare vară. Credem că aducerea tehnologie­i în donarea de sânge, realizarea unei baze de date integrate, chemarea membrilor rețelei la centrele de transfuzii cu ajutorul telefonulu­i mobil, prin alerte segmentate, sunt soluțiile care vor rezolva criza permanentă de sânge cu care se confruntă România și multe țări din lume”, a precizat acesta. Campania „Blood Network“în 2018 a însemnat peste 1.000 de donatori la cele 6 caravane mobile de donare de sânge și peste 3.000 de donatori la centrele de transfuzii din întreaga țară.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ?? Localnici și turiști s-au adunat să doneze sânge în centrul vechi al Constanței.
FOTO AGERPRES Localnici și turiști s-au adunat să doneze sânge în centrul vechi al Constanței.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania