Romania Libera

Trump a mers pe teritoriul Coreii de Nord

Întâlnire Donald Trump - Kim Jong-un în zona demilitari­zată

- romulus.georgescu@romanialib­era.ro

Președinte­le american, Donald Trump, și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit în zona demilitari­zată. Trump a intrat mergând pe jos în Coreea de Nord, fiind primul președinte al SUA care a mers pe teritoriul acestei ţări.

Președinte­le american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit în zona demilitari­zată. Trump a intrat mergând pe jos în Coreea de Nord, fiind primul președinte al SUA care a mers pe teritoriul acestei ţări.

Președinte­le american, Donald Trump, și liderul suprem nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit ieri în Zona Demilitari­zată (DMZ), aflată la frontiera dintre cele două Corei. Președinte­le Kim Jong-un a acceptat în ultimul moment o invitaţie a președinte­lui SUA de a se întâlni în DMZ, în momentul în care apropierea dintre cele două ţări dă semne de blocaj din cauza disputei asupra programulu­i nuclear al Phenianulu­i. Președinte­le american a declarat că vizita în zona demilitari­zată a fost programată de câteva luni. Întâlnirea dintre cei doi lideri în zona demilitari­zată, care este fără precedent, vine după ce liderul de la Casa Albă a postat pe Twittter că dorește să se întâlneasc­ă cu liderul nord-coreean.

Președinte­le american Donald Trump a intrat mergând pe jos ieri în Coreea de Nord, făcând câţiva pași alături de

liderul ţării Kim Jong-un și fiind astfel primul președinte american care a mers vreodată pe teritoriul acestei ţări, relatează AFP. Liderul de la Casa Albă a trecut graniţa care marchează separarea celor două Corei, în satul Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiu­l din 1953. Însoţit de liderul de la Phenian, miliardaru­l american a făcut câţiva pași pe teritoriul nord-coreean. ”Este o zi minunată pentru lume”, a spus Trump. ”Aceasta înseamnă că vrem să punem capăt unui trecut nefericit și că încercăm să creăm un nou viitor”, a declarat liderul de la Casa Albă. Cei doi lideri și-au strâns mâna. ”Vreau doar să spun că este onoarea mea. Să trec această linie este o mare onoare, un mare progres s-a făcut, s-au format prietenii incredibil­e, în special una”, a declarat Donald Trump.

Donald Trump a declarat că l-a invitat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un să viziteze Statele Unite, la scurt timp după ce a mers alături de acesta pe teritoriul Coreii de Nord, o premieră pentru un președinte american, relatau duminică AFP și Reuters. ”Se va întâmpla într-o zi sau alta“, a afirmat președinte­le Trump. Adresându-se presei după plecarea liderului nord-coreean, Trump a anunţat că negociator­i din SUA și Coreea de Nord vor relua discuţiile în două sau trei săptămâni cu privire la programul nuclear nord-coreean.

”Trump tocmai a devenit primul președinte american care ne vizitează ţara. Aceasta este o expresie a intenţiei de a elimina agresiunea din trecut și de a deschide un nou viitor”, a declarat Kim Jong-un.

Aceasta este cea de-a treia întâlnire între Donald Trump și Kim Jong-un.

 ??  ??
 ?? Foto: EPA ?? Seul. Donald Trump întreveder­e cu Moon Jae-in președinte­le Coreei de Sud.
Foto: EPA Seul. Donald Trump întreveder­e cu Moon Jae-in președinte­le Coreei de Sud.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania