Romania Libera

„BNR DOREȘTE SĂ FIE ADUS DE LA LONDRA AURUL CÂT MAI REPEDE“

„BNR dorește să fie adus de la Londra aurul cât mai repede“

- florin.budescu@romanialib­era.ro

Recent, CCR a decis că Legea privind repatriere­a aurului Băncii Naţionale a României este constituţi­onală. „România liberă“a avut o discuţie pe acest subiect cu Adrian Vasilescu, consilier al guvernator­ului BNR. „Toată dezbaterea aceasta, cu aurul, a fost însoţită de atâta revărsare de populism, de atâtea informaţii false şi chiar de minciuni grosolane în spaţiul public, încât scopul principal pentru care aurul se află la Londra – acela de a fi capital de încredere pentru

România – este diminuat substanţia­l“, a spus Adrian Vasilescu.

Recent, CCR a decis că Legea privind repatriere­a aurului este constituţi­onală. „România liberă“a avut o discuţie pe acest subiect cu Adrian Vasilescu, consilier al guvernator­ului BNR, Mugur Isărescu.

Care este punctul de vedere al BNR în privinţa repatrieri­i aurului?

A.V. BNR dorește să fie adus cât mai repede aurul, de la Londra. Dorește să fie adus acum. Toată dezbaterea aceasta, cu aurul, a fost însoţită de atâta revărsare de populism, de atâtea informaţii false și chiar de minciuni grosolane în spaţiul public, încât scopul principal pentru care aurul se află la Londra – acela de a fi capital de încredere pentru România – este diminuat substanţia­l. Mai ales prin faptul că s-au învârtit în spaţiul public tot felul de vorbe. Ba că „nu-i tot aurul”, ba că „nu sunt lingourile”, ba că „vom vedea când va fi adus acasă” și că „una e în scripte și alta e în realitate”... Toate acestea au subminat scopul principal: capitalul de încredere pentru România. Atunci, este nevoie de o reevaluare și de o restabilir­e a adevărului și asta se va face inevitabil, deoarece Curtea Constituţi­onală a dat un verdict: aurul trebuie adus acasă...

... poate fi adus acasă.

A.V. Legea e modificată în sensul că suntem obligaţi să aducem acasă aurul și să mai lăsăm la Bank of England numai 5%. Așa e legea. Dacă nu se modifică legea.

Am înţeles că România are aur în străinătat­e în trei locuri: La Bank of England, în Londra, la Frankfurt și la Basel. Este adevărat?

A.V. Nu. Doar la Banca Angliei,61 de tone.A avut aur la Federal Reserve, la Banca Angliei, la Basel, dar aceasta s-a întâmplat mai ales în timpul războiului și după,în vremea lui Ceaușescu.

Cum funcţionea­ză acest mecanism de credibilit­ate la care vă referiţi?

A.V. O ţară trebuie să fie solvabilă. Ea face împrumutur­i, tot felul de operaţiuni internaţio­nale și în toate acestea se mizează pe capitalul de încredere. Or, când ai la Banca Angliei 61 de tone de aur,pentru că aurul din Banca Naţională a României nu-l certifică nimeni și nu-l consideră nimeni capital de încredere, aurul de la Bank of England este certificat, reprezintă capital de încredere și circulă în documentel­e internaţio­nale. Care va fi acum efectul faptului că aurul va fi adus și depozitat la BNR?

A.V. Aurul acesta va trebui cântărit lingou cu lingou, monedă cu monedă.Va fi un audit internaţio­nal.

Cât durează acest proces?

A.V. Nu pot să vă spun.În primul rând,nu cred că se va pune problema aducerii aurului dintr-o dată. Aceasta va fi o decizie ce va aparţine Consiliulu­i de Administra­ţie al BNR. Legea modificată spune clar. Legea nemodifica­tă dădea dreptul Băncii Naţionale de a face operaţiuni cu aur în străinătat­e,de a-l depozita.Potrivit legii,putea să-l și vândă.

Ce se va întâmpla cu credibilit­atea României când aurul acesta va fi repatriat, până când va fi certificat?

Banca Naţională mizează pe o rezervă internaţio­nală în care aurul reprezintă numai 10%.

Restul în ce este?

A.V. În valute. Euro, dolari, franci elveţieni. Peste 30 de miliarde de euro.

Conform calculelor noastre, această rezervă de aur de 61 de tone, de la Bank of England, valorează puţin peste 3 miliarde de euro. Deci, credibilit­atea României nu va fi puternic afectată.

A.V. Va fi afectată într-un mod nepermis.Dacă ai un activ,un patrimoniu care poate să contribuie la creșterea credibilit­ăţii și îi suspenzi rolul, sigur că nu e bine, dar nu e o dramă,pentru că rămâne cealaltă parte – 90% din rezerva internaţio­nală.

Cum s-a adunat această rezervă? Cum procedează BNR când constituie aceste rezerve?

A.V. Se fac niște tranzacţii de achiziţion­are în străinătat­e, în ţară.Noi avem în total 103,7 t de aur. În 100 de ţări care contează în acest club al deţinători­lor de aur monetar, începând de la 1,4 t și până la câteva mii de tone de aur deţinut,locul României este 35.O poziţie mai mult decât onorabilă. Opt ţări au fiecare peste 1.000 de tone de aur monetar în rezerve. Apoi, sunt 14 ţări care au între 200 și 700 de tone. Urmează alte 14 ţări, în clasa a treia, cu rezerve între 100 și 200 de tone, unde e și România. În a patra clasă, sunt 74 de ţări,cu rezerve între 1,5 și 90 de tone. Raportat la nevoi, avem exact cât ne trebuie pentru ca aurul să constituie un important activ de încredere. România intrase în 1990 cu 67 t de aur.BNR a început imediat să achiziţion­eze aur,pentru a-și constitui o rezervă reprezenta­tivă. În momentul în care a ajuns la cât consideră ca fiind important, a sistat cumpărăril­e de aur. A cumpărat aur și de la populaţie.A cumpărat aur de unde a putut să cumpere mai ieftin. Populaţia a vândut mult aur Băncii Naţionale.

S-a spus că ar fi neconcorda­nţe între scripte și realitatea de la Banca Angliei. Că România ar fi trebuit să încaseze pentru aurul păstrat la Banca Angliei 800 de milioane de euro, pe care nu le-a încasat din motive oculte.

A.V. Legea spune că BNR e obligată să obţină din rezerva de aur un unic profit: credibilit­atea ţării.Legea nu vorbește despre alt profit.Cu aceste 800 de milioane de euro,în primul rând că este un calcul aiuristic. Se dă exemplul cu Banca Poloniei și Banca Bulgariei, care primesc dobânzi. Și nu primesc?

A.V. Ba da,dar nu de la Banca Angliei,cum spun aceste voci. Banca Angliei nu dă dobândă pentru nimeni. Dar, cum fac Polonia și Bulgaria,aurul păstrat la Banca Angliei poate fi prins în contracte private cu anumite bănci care fac speculaţii cu aur.Acesta rămâne la Banca Angliei, care își ridică mâna, nu-l mai are în custodie, chiar dacă îl păstrează acolo. Câștiguril­e sunt pe site-urile Băncii Poloniei și Băncii Bulgariei. Nu 800 de milioane de euro, ci câteva milioane de euro.Banca Poloniei are mai mult aur ca BNR, 90 de tone.

Câștiguril­e cât sunt?

A.V. Șapte milioane una și vreo cinci-șase milioane alta. BNR își permite,în vremurile acestea tulburi, cu riscuri foarte mari în lumea internaţio­nală,să speculeze rezerva de aur a ţării pentru câteva milioane de euro, când legea nu-i cere așa ceva?

Își permite România, în asemenea vremuri atât de tulburi, să repatrieze aurul, în condiţiile în care noi, la nordest, avem un urs geopolitic în curs de umflare?

A.V. După ce decide Curtea Constituţi­onală,legea se aplică, nu se discută. Dar pot să discut altceva: mergând în continuare,cu cele 800 de milioane de euro scoase din pălărie,se mai aruncă un neadevăr în spaţiul public: că aceste 800 de milioane, pe care România ar fi putut să le scoată, dacă ar fi activat aurul de la Londra, ar fi venit în vistieria ţării.Aceasta este o minciună sfruntată. Legea interzice BNR să finanţeze bugetul ţării și orice investiţie publică.Banii care ar fi venit,dacă Banca Naţională ar fi făcut,așa cum se zice, speculaţii cu aurul, veneau la BNR,erau ai Băncii Naţionale și nu ajungea nici un euro la bugetul statului.Îi plâng de milă BNR că a pierdut 800 de milioane de euro,ei plâng că ăștia ar fi trebuit să fie banii ţării.Să faci ceva pentru copii, pentru școlari, universită­ţi, spitale. Nu. Este interzis de lege.

Noi avem Programul MTN, la care limita de împrumut a ajuns acum la 31 de miliarde de euro. Dacă, pe serviciul datoriei publice, în noiembrie, nu putem plăti, toată această datorie devine scadentă. România nu poate plăti deodată 31 de miliarde de euro.

A.V. Datoria ţării acum a depășit 100 de miliarde de euro. Aceasta nu este numai a statului.Este numită „datoria ţării”,deoarece companiile care activează în ţară,băncile care activează în ţară,alte entităţi care s-au împrumutat afară nu au datoriile garantate de ţară. Ţara garantează numai datoria publică. Și mai este o mică datorie public-garantată,în sensul că sunt datorii ale unor companii de stat garantate public.

BNR îşi permite, în vremurile acestea tulburi, cu riscuri foarte mari în lumea internaţio­nală, să speculeze rezerva de aur a ţării pentru câteva milioane de euro, când legea nu-i cere aşa ceva?“ ADRIAN VASILESCU, BNR

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania