Romania Libera

Șefiile UE sunt în continuare în impas

Discuţiile au fost reluate luni dimineaţă, după ce liderii ţărilor membre nu au reușit să ajungă la un acord în timpul summitului de urgenţă convocat duminică.

- Lorand.stoica @romanialib­era.ro (foto dreapta),

Discuţiile au fost reluate luni dimineaţă, după ce liderii ţărilor membre nu au reușit să ajungă la un acord în timpul summitului de urgenţă convocat duminică. Președinte­le summitului, Donald Tusk, a decis să ia o pauză de la discuţiile bilaterale.

Președinte­le summitului, Donald Tusk a decis să ia o pauză de la discuțiile bilaterale. Dl Tusk și câțiva lideri îl propun pe politician­ul olandez de centru-stânga Frans Timmermans pentru funcția de vârf.

Însă propunerea lui Tusk se confruntă cu o opoziție rigidă din partea statelor din Europa de Est și a liderilor partidelor de centru-dreapta care fac parte din cel mai mare grup politic din Parlamentu­l UE.

Succesorul lui Juncker va fi responsabi­l de propunerea legii UE, de aplicare regulilor blocului și de tranzacții­le comerciale ale Uniunii.

Toate posturile UE se schimbă în acest an, în urma alegerilor europene din mai.

Alegerile pentru funcțiile de vârf UE trebuie să țină seama de rezultatel­e alegerilor europene din mai și să ajungă la un compromis acceptabil în ceea ce privește interesele statelor mari și celor mici.

În cadrul procedurii «Spitzenkan­didat», adoptată de UE

în 2014, liderii ar trebui să țină cont de partidul care a câștigat cele mai multe locuri în Parlamentu­l European atunci când propun posturile, inclusiv președinți­a Comisiei Europene.

Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta a obținut cele mai multe voturi în alegerile din mai, dar nu are majoritate parlamenta­ră.

Președinte­le francez Emmanuel Macron este printre cei care se opun candidatul­ui PPE, germanul Manfred Weber, precum și procesului Spitzenkan­didat.

Alegerile din luna mai au adus mari câștiguri partidelor liberale - inclusiv pentru Alianța Macron - și pentru Verzi, astfel încât blocurile de centru-dreapta și de centru-stânga nu mai pot domină afacerile UE. Naționaliș­tii au făcut și ei, de asemenea, câștiguri semnificat­ive.

Comisia propune legi UE, supraveghe­ază bugetele naționale, pune în vigoare tratatele UE și negociază tratatele comerciale internațio­nale.

Summitul de duminică a fost stabilit după ce liderii UE nu au reușit să se înțeleagă pe 20 iunie asupra funcției de președinte al Comisiei și alte posturi de conducere: Președinte­le Consiliulu­i European (în locul lui Donald Tusk); Înalt Reprezenta­nt al Politici Externe (înlocuind-o pe Federica Mogherini); Președinte­le Parlamentu­lui European și președinte­le Băncii Centrale Europene.

Tratatele UE prevăd că liderii guvernamen­tali - Consiliul European - trebuie să numească un președinte al Comisiei, iar deputații europeni trebuie să confirme acest candidat.

Liderii trebuie să țină seama de rezultatel­e alegerilor UE atunci când decid posturile. Alegerea se face cu majoritate calificată – adică un candidat este confirmat:

dacă 72% dintre statele membre votează în favoarea lor (21 din cele 28 de state)

iar aceste state reprezintă cel puțin 65% din totalul populației UE.

Presiunea continuă, deoarece noul Parlament European se strânge pentru prima oară pe 2 iulie, iar în timpul ședinței din 15-18 iulie deputații europeni vor confirma posturile. Noul președinte al Comisă siei va intră în funcție pe 1 noiembrie.

Președinte­le Consiliulu­i European va fi ales de către liderii UE, confirmat prin vot cu majoritate calificată, și ar trebui să intre în funcție de pe 1 decembrie. El conduce summituril­e UE și strategia blocului, în timp ce Comisia se ocupă de detaliile mai fine.

Înaltul Reprezenta­nt al Politicii Externe gestioneaz­ă Serviciul de Acțiune Externă al UE (SEAE), care se ocupă de problemele majore externe cum ar fi programul nuclear al Iranului, tensiunile din Kosovo și intervenți­ile UE în Africa. Un favorit pentru postul de președinte al BCE, preluat de la Mario Draghi, este Jens Weidmann, șeful Bundesbank-ului german. BCE a trebuit să calmeze piețele în timpul crizei zonei euro și să gestioneze problema gravă a datoriei Greciei. Banca are o influență enormă, având în vedere îngrijorar­ea continuă cu privire la instabilit­atea monezii euro.

Președinte­le Parlamentu­lui European conduce dezbateril­e deputațilo­r și voturile lor asupra majorități­i legislație­i UE.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania