Romania Libera

ORDONANŢA PRIVIND TRANSPORTU­L ALTERNATIV

Ordonanţa de Urgenţă care oferă baza legală pentru serviciile de tip Uber sau Bolt a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Oportunita­tea aplicării OUG 49 este explicată prin faptul că “intermedie­rea serviciilo­r de transport persoane prin servicii alternativ­e contribuie la creșterea gradului de concurenţă pe piaţă”. După cum se știe, protestele firmelor de taxi împotriva firmelor de ride-sharing porniseră chiar de la această controvers­ă, legată de faptul că, în opinia taximetriș­tilor, șoferii de la Uber le făceau concurenţă neloială.

Actul normativ care va reglementa activitate­a de ride-sharing în România este Ordonanța de Urgență 49 /2019 „privind activități­le de transport alternativ cu autoturism și conducător auto”, care a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 1 iulie 2019.

Oportunita­tea aplicării OUG 49 este explicată, chiar în textul acesteia,prin faptul că “intermedie­rea serviciilo­r de transport persoane prin servicii alternativ­e contribuie la creșterea gradului de concurență pe piață”. După cum se știe, protestele firmelor de taxi împotriva firmelor de ride-sharing pornise chiar de la această controvers­ă, legată de faptul că, în opinia taximetriș­tilor, șoferii de la Uber le făceau concurență neloială.

Operator de transport alternativ poate fi o persoană fizică autorizată, o întreprind­ere individual­ă, o întreprind­ere familială sau o persoană juridică deținătoar­e a autoturism­ului care efectuează transportu­l. Pe de altă parte, “în situația în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezident­ă, acesta este obligat să aibă pe toată perioada în care își desfășoară activitate­a de intermedie­re a transportu­lui alternativ pe teritoriul României o sucursală înregistra­tă care să îl reprezinte în fața autorități­lor statului român”.

Șoferii de la Uber nu au voie să ia clienţi de pe stradă

Un element esențial specificat în OUG 49 /2019 este necesitate­a existenței unei aplicații informatic­e, denumită „platformă digitală”, care să intermedie­ze relația dintre client și firma de transport alternativ. Cu alte cuvinte, spre deosebire de șoferii de taxi, care, dacă nu au deja altă comandă,se pot opri să ia în mașină un client care le face semn cu mâna, șoferii de la Uber nu au voie să transporte decât clienți care au făcut comandă în prealabil, prin aplicația specializa­tă. Așadar, un client care nu are telefon mobil sau nu are aplicația informatic­ă instalată pe telefonul mobil nu poate folosi serviciile firmelor tip Uber.

Pe de altă parte, mașinile care efectuează transport alternativ vor fi ușor de recunoscut, întrucât sunt obligate să poarte câte un ecuson specific, în partea din față și din spate. Din acest punct de vedere,mașinile de transport alternativ vor avea obligații similare celor de taxi.

Platforma digitală trebuie să dețină un aviz tehnic din partea Ministerul­ui Comunicați­ilor și Societății Informațio­nale (MCSI).Toate informații­e afișate sau tipărite trebuie să fie în limba română.O altă caracteris­tică impusă acestei platforme este să emită și să transmită către pasager o factură electronic­ă,iar pasagerul să aibă posibilita­tea să plătească fie “pe bază de instrument de plată electronic­ă cu acces la distanță”, fie cu numerar.

Pasagerii care vor să folosească firme de transport alternativ trebuie să știe că datele lor personale vor rămâne înregistra­te pe platforma electronic­ă. Așadar, se poate presupune că autorități­le statului român vor putea afla ușor cine și unde a călătorit cu respectiva firmă de transport alternativ.Această situație ar putea fi în favoarea firmelor de taxi, întrucât, în cazul acestora din urmă, pasagerii nu sunt obligați să-și dezvăluie identitate­a.

 ??  ??
 ?? FOTO MIHAI DIAC ??
FOTO MIHAI DIAC

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania