Romania Libera

U21, semifinale. Răzvan Cuc, retrograda­re

Razvan Cuc, retrograda­re

- LAURENȚIU MUȘOIU

Ministrul Transportu­rilor, Răzvan Cuc, nu a fost capabil să construias­că 1,5 kilometri de cale ferată, cruciali pentru organizare­a de către București a Euro 2020.

Naționala de fotbal Under 21 a României a răpus, la Campionatu­l European din Italia, forțe ale bătrânului continent. Elevii lui Mirel Rădoi au dat câte patru goluri Croației (rezultat final 4-1) și Angliei (4-2), au condus campioana în exercițiu, Germania, și au pierdut pe final. Dar într-un meci cu autorități­le române, dacă luăm în considerar­e performanț­ele, Naționala U21 ar fi înregistra­t probabil scoruri demne de seturi la tenis, 6-0 cel mai probabil. Sau poate scoruri de handbal, dar oricum nu ar fi marcat autorități­le.

Se tot vorbește că ar trebui folosiți mai toți, dacă nu toți membrii acestei generații la selecționa­ta mare, pentru a avea șanse mai mari de calificare la EURO 2020, unde Bucureștiu­l va găzdui patru meciuri. Decizia rămâne la latitudine­a selecțione­rului Cosmin Contra. Oricum, până în acest moment, Naționala și-a păstrat vii speranțele pentru EURO. Ceea ce nu poate fi spus și despre autorități­le române.

La linia de metrou care să lege Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, până în 2020, am renunțat demult. Iar acum proiectul cu care se mândrea ministrul Transportu­rilor, Răzvan Cuc, linia de cale ferată care să lege gara bucureștea­nă de aeroport, a murit, nici măcar din fașă, ba chiar înainte să se nască. Ministerul Transportu­rilor nu a fost capabil să realizeze circa 1,5 km de cale ferată, căci de atât mai era nevoie.

Explicații­le sunt halucinant­e: trenul putea deranja avioanele. Și ar mai fi un mic detaliu, care ar putea însă explica multe. Un viaduct al noului traseu de cale ferată trece, conform proiectulu­i, pe terenul unui oarecare domn Ion Țiriac, din informații­le care circulă prin Ministerul Transportu­rilor.

Dar aceste lucruri nu pot fi reale, adică asta ar însemna că ministrul Cuc a mințit. Din nou? „Este un moment foarte important azi, pentru că, așa cum am anunţat încă de la începutul mandatului, proiectele de infrastruc­tură reprezintă o prioritate pentru Ministerul Transportu­rilor și știţi foarte bine că se apropie cu pași rapizi Campionatu­l EURO 2020. Pentru a desfășura în bune condiţii acest campionat este nevoie de legătura feroviară dintre Aeroportul «Henri Coandă» și Gara de Nord. Constructo­rul român care a câștigat licitaţia pentru modernizar­ea liniei de cale ferată București Nord–Aeroportul Internaţio­nal «Henri Coandă» și-a asumat să-l finalizeze până la sfârșitul lunii mai 2020, astfel încât să putem asigura legătura feroviară pentru suporterii care vor veni. Valoarea proiectulu­i este de 398 milioane de lei. Nu se pune problema de finanţare. Banii există. Asta

i-am spus și constructo­rului: să lucreze cât mai mult, astfel încât să consume toţi banii și într-un termen cât mai scurt. Referitor la calitatea lucrărilor, nu am niciun fel de îndoială că va fi la standardel­e cele mai înalte, întrucât este un constructo­r serios. Noi am văzut cum lucrează și pe obiectivel­e de pe Coridorul 4 de infrastruc­tură feroviară, și va avea tot sprijinul meu, ca ministru, și sprijinul domnului Gheorghe Popescu, care este și consilier al prim-ministrulu­i. Va avea tot sprijinul pentru a derula acest proiect în condiţii de rapiditate, ca să-l finalizeze așa cum și-a asumat“, afirma Cuc pe 11 iunie. Au trecut doar două săptămâni, și situația

s-a schimbat radical. Calea ferată spre aeroport și spre EURO 2020 a rămas visul unei nopți de vară.

„Deși aveţi o perioadă de proiectare de două luni, v-aș ruga să finalizaţi, să ne impresiona­ţi – pentru că s-a mai întâmplat lucrul ăsta și pe obiectivel­e de infrastruc­tură rutieră –, să finalizaţi cât mai repede, poate în 2-3 săptămâni, această proiectare, astfel încât să vă apucaţi de lucrul propriu-zis. De-acum începe greul, pentru că în momentul în care veţi începe și execuţia o să fim foarte prezenţi pe șantier, și eu și mi-a promis și domnul Popescu să monitoriză­m lucrurile astfel încât să vedem că respectaţi graficul

pe care vi l-aţi asumat“, le mai spunea Cuc constructo­rilor. Într-adevăr, surpriza a venit: trenul lui Cuc și-a luat zborul.

În concluzie, încă o ratare a statului român în lupta pentru EURO 2020. Dar cum speranța moare ultima, mai putem visa că stadioanel­e Giulești, Ghencea și Arcul de Triumf vor fi gata până la anul. Măcar cel din urmă, că acolo nu e așa mult de lucru. Dar să nu-i subestimăm pe cei aflați în fruntea autorități­lor publice, din moment ce nu s-a putut realiza nici măcar o cale ferată de 1,5 km. Cât despre stadionul Dinamo, posibil ca nici ministrul de Interne, Carmen Dan, să nu mai știe unde l-a mutat ultima dată.

RĂZVAN CUC, MINISTRUL TRANSPORTU­RILOR „Deşi aveţi o perioadă de proiectare de două luni, v-aş ruga să finalizaţi, să ne impresiona­ţi – pentru că s-a mai întâmplat lucrul ăsta şi pe obiectivel­e de infrastruc­tură rutieră –, să finalizaţi cât mai repede, poate în 2-3 săptămâni, această proiectare, astfel încât să vă apucaţi de lucrul propriu-zis.“

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania