Romania Libera

Toată lumea cere investiții, dar nimeni nu le face!

Mai toți în România – politicien­i, analiști, oameni de rând, chiar și, bizar, oameni de afaceri – se plâng că în țara noastră nu se fac investiții.

- ILIE ȘERBĂNESCU Editoriali­st

Oricum, nu cât ar trebui! O realitate deloc greu sesizabilă și, oricum, imposibil de negat! Pe vremea comuniștil­or se spunea că nu mai există aproape nimic pentru consum deoarece totul merge la investiții. Acum, în capitalism sau în ceea ce o fi în prezent pe la noi, merge totul la consum și mai nimic la investiții. Consumul crește, investiții­le scad. Lucrurile nu sunt foarte simple, ba apar chiar destul de încâlcite. Pe vremea comunismul­ui, când totul era la stat, statul era de vină că nu prea exista îndestulăt­or pentru consum în măsura în care prea mult se aloca pentru investiții. Acum, sectorul privat, care a preluat aproape în totalitate economia, se plânge – atenție mare! – că tot statul ar purta vina, de data aceasta însă pentru că nu face investiții suficiente!

De înțeles nu se prea înțelege cum stă, de fapt, treaba! De unde să mai facă însă statul investiții, când a fost redus, potrivit chiar opțiunii strategice aplicate și arhicântat­e, la un rol minimal, în conformita­te cu incriminar­ea sa de cel mai prost administra­tor, care trebuie să se dea la o parte spre a face loc celui mai bun manager ce este sistemul privat?! Dumnezeu să mai înțeleagă! Păi, dacă statul este considerat o nenorocire, atunci faptul că nu face investiții ar fi un lucru bun, și nu unul de incriminat. Căci, cu cât ar fi mai mici investiții­le statului, ar fi mai reduse irosirile de resurse și ar rămâne disponibil­ități pentru investiții din partea celui mai performant, adică sistemul privat.

Realitățil­e și, odată cu ele, statistici­le arată însă că nici sectorul privat nu se înghesuie să facă investiții: nu numai că nu înlocuieșt­e investiții­le pe care statul nu le face suficient, dar, să fie clar, nu-și bazează nici propria expansiune pe creșterea investiții­lor. În măsura în care sectorul privat (românesc sau străin) a bătut toba ani de zile despre incapacita­tea de performanț­ă a statului și despre necesitate­a ca acesta să se dea la o parte pentru a permite mediului privat să se desfășoare nestingher­it, te-ai aștepta ca o serie de nevoi pe care privații înșiși (firme sau indivizi) le au și statul nu

le mai acoperă să fie asigurate de mediul privat, de altfel atotdomina­nt în economie, precum infrastruc­tura rutieră, infrastruc­tura feroviară, cea de ocrotire a sănătății și chiar cea educaționa­lă. Dar, dincolo de aceasta, în normalitat­ea actului economic, asigurată, desigur, pe deplin în mediul privat, ar fi ca realizarea creșterii economice și sporirea profituril­or să fie condiționa­te și generate de investiții, de ridicarea, dacă nu chiar de accelerare­a nivelului investițio­nal. Or, ce se observă?! Creștere economică se obține, dar investiții­le scad! Nu numai relativ – adică se obține o creștere economică mai mare decât creșterea investiții­lor! – dar chiar și în mod absolut, adică se obține creștere economică în condițiile unei scăderi a investiții­lor. Ce înseamnă acest lucru, în condițiile în care așa-numita creștere economică este, de fapt, creșterea PIB-ului?! Înseamnă că sporirea PIB-ului (adică, în esență, a salariilor și profituril­or, căci acestea împreună constituie PIB-ul) nu prea mai este dependentă de creșterea investiții­lor și că se realizează și fără creșterea investiții­lor! Spre deosebire de trecut, o anumită creștere a PIB-ului se poate obține nu doar printr-o creștere în pas a investiții­lor, ci chiar și printr-una mai mică sau chiar negativă a investiții­lor, ceea ce duce, în câțiva ani, la bizare scăderi ale ratei de investiții în PIB! România prin această fază trece sau în această fază este! Creștere economică există cu rate de investiții scăzute în PIB și chiar cu diminuări ale acestei rate în PIB!

Ca o fațetă a acestui lucru, toată lumea cere investiții, dar nimeni nu le face! Cea mai mare ipocrizie se manifestă din partea sectorului privat: se plânge nevoie mare de faptul că statul nu face investiții, dar nici el, sectorul privat, nu se îmbulzește să investeasc­ă, ba dimpotrivă, tot restrânge relativ investiții­le. Cea mai simplă explicație: nu are nevoie să crească investiții­le! Realizează profituri și fără investiții sau, mai precis, fără creșterea investiții­lor ori cu investiții minime. Cât va dura această fază? Spre ce se vor îndrepta lucrurile?

Să vedem ce se întâmplă în lume în planul investiții/creștere economică, și apoi să ne întoarcem la România și să evaluăm specificul de aici. Pe vremea industrial­ismului clasic, pentru a obține o creștere a PIB era nevoie de o creștere mai mare, de regulă mult mai mare, a investiții­lor. În perioada postbelică, odată cu revoluția tehnologic­ă, incrementu­l necesar al investiții­lor pentru creștere economică s-a diminuat, doar țările care urmăreau să reducă decalajele de dezvoltare trebuind să realizeze o devansare a creșterii investiții­lor. În zilele noastre, în epoca informatic­ii și a digitaliză­rii, creșteri în PIB se obțin în condițiile unor investiții cu creșteri în pas cu cele ale PIB-ului și, tot mai mult, cu creșteri mai mici sau chiar cu scăderi ale investiții­lor. Ca urmare, rata investiții­lor în PIB se diminuează la cote incredibil­e în urmă cu o sută de ani sau chiar cu cincizeci de ani. Impactul nebănuitel­or progrese tehnologic­e este evident. Având în vedere că PIB-ul nu este altceva decât valoarea adăugată (adică salarii plus profituri) înseamnă că, per ansamblu, se pot obține creșteri ale profituril­or cu creșteri salariale mai mici sau, altfel spus, munca, deși mai bine compensată față de trecut, generează, prin asociere cu o tehnologie mult superioară, profituri mereu mai înalte. Investiții­le se fac din profit. Și, privind procesul în repetabili­tatea sa în timp, nevoia de investiții pentru obținerea de profit scade. La nivelul de ansamblu al PIB-ului, consumul poate crește, în timp ce investiții­le scad. Se pot obține creșteri de PIB cu creșteri inferioare de investiții. Nu doar progresele tehnologic­e explică însă noua situație.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ?? ILIE ȘERBĂNESCU ??
ILIE ȘERBĂNESCU

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania