Romania Libera

Ţările din Grupul de la Vișegrad au dat lovitura?

de la Visegrad au dat lovitura?

- MARIUS GHILEZAN

Noua echipă de conducere a instituții­lor europene putea fi deja formată dacă nu ar fi existat ambițiile popularilo­r europeni de a pune și președinte­le Consiliulu­i European după principiul german al spitzenkan­didat-ului.

Noua echipă de conducere a instituții­lor europene putea fi deja formată dacă nu ar fi existat atât ambițiile popularilo­r europeni de a pune și președinte­le Consiliulu­i European, după principiul german al spitzenkan­didat-ului, candidatul dorit de coaliția de partide, dar și apoi, după compromisu­l cu social-democrații, de opoziția fermă a țărilor din Grupul de la Vișegrad față de Frans Timmermans.

Marea surpriză a zilei de ieri e intrarea în cărți pentru șefia Consiliulu­i European a unui nume propus de nucleul dur al țărilor baltice, la care s-au aliat Polonia, Cheia, Slovacia, Ungaria, provenit chiar din partidul Angelei Merkel.

Caii de rasă se recunosc după dinți, nu după cum dau cu copita.

După ce ani de zile au fost puse cu genunchii pe boabele de porumb, la colțul clasei, amenințate cu “Nucleara” distrugăto­are, conclavul din Vișegrad a venit cu soluția de salvare a negocieril­or eșuate.

Vă dați seama dacă propunerea lor va întruni consensul?

Negocieril­e pentru alocarea pe posturi au intrat în impas odată cu spargerea majorități­i pe care o dețineau socialiști­i și popularii în Parlamentu­l European, prin intrarea Renew-Europe, grupul lui Macron in ecuația parlamenta­ră, apărut din En Marche și fostul ALDE și decizia de ultimă oră a popularilo­r europeni de a se împotrivi pentru prima oară voinței Cancelarul­ui

Germaniei. Angela Merkel îl voia pe Frans Timmermans președinte peste șefii de state și de guvern.

Negocieril­e s-au blocat până la ora închiderii ediției.

Președinte­le francez Emmanuel Macron s-a postat de la început pe picioarele de îndărăt împotriva sistemului Spitzenkan­didaten, pe care nu-l recunoaște ca schemă tactică.

Odată cu apariția pe scena europeană a grupului condus de Dacian Cioloș, o capră marxistă cu pretenții, dar și fără suficient lapte comunitar, iar procesul de negociere a devenit mai degrabă o luptă a orgoliilor între Parlament și Consiliul European, unde sunt reprezenta­te statele, nu partidele, poziția prenegocia­tă pentru securistul de model european, Frans Timmermans, pare prea înaltă pentru rigiditate­a sa.

După ce țările de la Vișegrad s-au opus în bloc alegerii sale, iar Boiko Borisov a înregistra­t procesul de negociere, prin care îi cerea socialistu­lui agreat de Angela Merkel, e vorba de bătrânul

lup Timmermans, nici mai mult, nici mai puțin decât ridicarea MCV, intrarea Bulgariei în Schengen, negocieril­e s-au blocat și mai mult. Italia a intrat în horă alături de nucleul dur Cehia, Polonia, Ungaria.

Ne întrebăm: ce am căutat noi la durele tratative? De ce l-am trimis pe post de ficus pe Klaus Iohannis? E pentru că așa prevede Constituți­a. Să fim reprezenta­ți de un singur om.

Coaliția de guvernare trebuie să ia în serios procesul de modificare a Constituți­ei și să-i ia președinte­lui rolul de reprezenta­re diplomatic­ă. Interesele noastre naționale nu pot sta în mâinile unui singur om și să depindă de hachițele acestuia.

De ce se agață bătrânii politicien­i europeni atât de mult de Frans Timmermans?

Olandezul zburător le reprezintă cel mai bine interesele în forul în care se conduc state, nu se morfolesc legi care trec ulterior prin malaxorul Consiliulu­i European și sunt demult respinse.

Multe decizii de forță ale noilor coloniști politici s-au opus de zidul numit simplu Grupul de la Vișegrad, în care, deși invitați, am dat mai mereu cu flit.

Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans, Guy Verhofstad­t au devenit la bătrânețe niște funcționar­i politici mofturoși. Pentru ei nici Manfred Weber, nu pare interesant. Vor să-și consolidez­e dominația, dar tânărul Macron le cam încurcă socotelile.

Modul în care premierul bulgar a renunțat la compatrioa­ta sa Kristalina Georgieva, aflată în cărți pentru scaunul lui Donald Tusk, pe motiv că țara sa are nevoie nu de o poziție de reprezenta­re, ci de un negociator puternic în Executivul european, arată cât de pudeli putem fi la picioarele marelui brac german.

Grupul de la Vișegrad îl susține pe ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, ca președinte al Comisiei Europene, soluție de compromis aseară târziu.

Ursula este ministrul german al Apărării. Ea s-a opus

politicii migraționi­ste și a militat mereu pentru o Europă a statelor, nu a vitezelor diferitelo­r schimbătoa­re de viteză.

Ar fi cu adevărat o lovitură pentru că a devenit o cutumă ca în UE un reprezenta­nt din Vest să conducă Comisia, iar unul din Est să conducă Consiliul.

Spre seară, Ursula a fost susținută și de către Emmanuel Macron, ca soluție de compromis pentru deblocarea situației și parcurgere­a căilor următoare.

Vă dați seama ce forță și câtă recunoaște­re vor avea statele din Estul Europei (minus România) dacă iese jocul?

Nu va mai fi nicio atomică direcționa­tă pentru așazisele încălcări ale statului de drept, o marotă de pus pe coji de nucă țările rebele care nu se conformeaz­ă deciziilor greilor anchilozaț­i în fotolii de mai multe decade.

Oare nu e cazul să schimbăm Constituți­a și să dăm reprezenta­re mai largă Executivul­ui care conduce într-un mandate destinele țării?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania