Romania Libera

DIASPORA: NOI REGULI ELECTORALE

- Romulus. georgescu @romanialib­era.ro

Votul în diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile, potrivit unui proiect de lege votat de Senat. Alegătorii aflaţi în secţiile de votare la ora 21.00 vor putea vota până la 23.59. Românii din diaspora vor putea vota prin coresponde­nţă.

Propunerea legislativ­ă a fost adoptată de Senat în procedură de urgență cu 75 de voturi pentru, 0 împotrivă și 9 abțineri. Votul a fost reluat deoarece nu se întrunise inițial numărul de voturi necesare pentru ca proiectul de lege să fie adoptat. La primul vot, s-au înregistra­t 68 de voturi „pentru” și 15 abţineri, însă erau necesare 69 de voturi favorabile, pentru că este vorba despre o lege organică. Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul va merge la Camera Deputaţilo­r pentru votul final.

Trei zile de vot

Astfel, s-a decis prelungire­a duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică - pentru românii din diaspora. De asemenea, în diaspora, la ora 21.00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum și cei care stau la rând pot să își exercite în continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de președinte­le acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara localului de vot se află alegători care așteaptă și stabilește ordinea în care aceștia au acces în sală. Parlamenta­rii au mai adăugat un amendament, potrivit căruia alegătorii aflaţi la rând își pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23.59. Ulterior, Comisia juridică a Camerei Deputațilo­r a decis că este interzisă prezentare­a sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de ora 24.00, ora României, a zilei alegerilor. Vot prin coresponde­nţă

O altă modificare a legii vizează introducer­ea votului prin coresponde­nţă pentru alegerile prezidenţi­ale. Articolul 8 al legii a fost modificat astfel încât, ”începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru președinte­le României, la termen, și până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care dorește să voteze în străinătat­e la alegerile pentru președinte­le României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătat­e prin intermediu­l unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitate­a și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.Numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficien­t, poate fi suplimenta­t cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătat­e.

La propunerea AEP, a fost introdusă modificare­a legislație­i, astfel încât finanțarea campaniilo­r electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidații își pot finanța campania electorală, banii fiind apoi rambursați.

 ??  ?? Anglia. Românii ar putea să scape de cozile interminab­ile de la secțiile de votare.
Anglia. Românii ar putea să scape de cozile interminab­ile de la secțiile de votare.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania