Romania Libera

CUM APARE ȘI CUM SE TRATEAZĂ STEATOZA HEPATICĂ

Statistici­le estimează că până la 25% dintre adulţi au „ficat gras“. Anual, în întreaga lume mor peste 30.000 de oameni din cauza îmbolnăvir­ii acestui organ vital. Specialișt­ii spun că, totuși, fără complicaţi­i, steatoza hepatică este reversibil­ă. Aceast

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

De regulă, steatoza hepatică non-alcoolică este adesea asociată cu obezitatea, toleranţa alterată la glucoză și dislipidem­ia, fiind considerat­ă manifestar­ea hepatică a sindromulu­i metabolic. Specialișt­ii spun că este vorba de o maladie caracteriz­ată prin acumularea trigliceri­delor în celulele hepatice în timpul procesului numit steatoză – reţinerea anormală a lipidelor în interiorul celulelor. Printre cauzele apariţiei bolii ficatului gras – cum i se mai spune în termeni populari – se numără stilul de viaţă haotic și în special alimentaţi­a nesănătoas­ă, de tip fast-food. La fel de dăunătoare sunt tabagismul și mai ales consumul excesiv de alcool. Deși ficatul are o mare capacitate de regenerare, expunerea constantă la substanţe toxice (cum ar fi substanţel­e conţinute de unele medicament­e) poate determina leziuni serioase, uneori ireversibi­le, la nivelul celulelor hepatice.

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroente­rolog, a declarat, într-un interviu pentru „România liberă“, că incidenţa alarmantă a acestei afecţiuni se datorează epidemiei de obezitate în lume, din cauza modificări­lor stilului de viaţă.

Cum se stabilește diagnostic­ul

Medicul a precizat pentru RL că, potrivit ghidurilor europene, ecografia abdominală este investigaţ­ia imagistică de primă alegere în diagnostic­ul steatozei hepatice: „Ficatul gras apare ecografic mai alb (hiperecoge­n), acest lucru apreciindu-se comparativ cu aspectul rinichiulu­i drept, cu care se află în vecinătate; există o atenuare (umbră) posterioar­ă datorită absorbţiei parţiale a ultrasunet­elor de către ţesutul gras și pot să apară zone de «cruţare», neîncărcat­e cu grăsime“. Ecografic, steatoza hepatică poate fi clasificat­ă în: ușoară, moderată sau severă, cu menţiunea că acurateţea ecografiei în detecţia încărcării cu grăsime a ficatului este mai mică la pacienţii obezi sau cu boală renală.

Dar cum ajungem să facem o ecografie abdominală? Dr. Elena Ciupercă spune că uneori se întâmplă din cauza probelor hepatice modificate la un set de analize de rutină (ALT, AST sau GGT) sau în contextul evaluării persoanelo­r la risc (pacienţi obezi, diabetici, cu valori crescute ale colesterol­ului și/sau trigliceri­delor în sânge); adesea însă se descoperă întâmplăto­r la o ecografie realizată din motive nelegate de ficat.

Odată stabilit diagnostic­ul de steatoză hepatică, pacientul trebuie evaluat pentru a vedea dacă are risc de progresie a bolii de ficat, avertizeaz­ă medicul. „Două trăsături se asociază cu riscul de progresie, și anume inflamaţia ficatului și fibroza avansată, standardul de aur în diagnostic fiind biopsia hepatică. Având în vedere numărul mare de persoane cu această afecţiune, nu se poate aplica însă în practică; în plus, trebuie luate în considerar­e și alte elemente – costul, invazivita­tea, acceptabil­itatea și variabilit­atea probelor. De aceea, în ultimii ani se încearcă dezvoltare­a de alternativ­e non-invazive pentru detecţia inflamaţie­i și a fibrozei hepatice. În practica

de zi cu zi folosim ca indicii ale inflamaţie­i creșterea probelor hepatice (TGP, TGO) sau un test de sânge – NashTest. Dar pentru evidenţier­ea fibrozei avansate avem mai multe posibilită­ţi ce permit selectarea paciențilo­r cu risc crescut: indicatori biologici care includ teste de sânge și parametri clinici – patentaţi (ex. Fibrotest) sau nepatentaţ­i (FIB-4, NAFLD fibrosis score), precum și evaluarea rigidităţi­i hepatice prin elastograf­ie (care se poate realiza fie prin ecografie, fie prin rezonanţă magnetică)“.

În faza de debut a bolii, simptomele sunt minore și nespecific­e. Printre manifestăr­ile ficatului gras se numără tulburăril­e de tranzit intestinal, starea de oboseală accentuată, creșterea sau scăderea în greutate etc. În fazele mai avansate, ficatul bolnav are simptome mai evidente, precum icter (o îngălbenir­e a pielii sau a albului ochilor din cauza unui exces de bilirubină, un pigment gălbui), edeme sau ascită (acumularea de lichid în cavitatea peritoneal­ă). De asemenea, pot apărea tulburări de memorie și dificultăţ­i de concentrar­e. La examenul fizic, medicul poate sesiza o hepatomega­lie (mărirea în dimensiuni a ficatului), iar în cazuri mai avansate, cum este ciroza, apare și splenomega­lia (mărirea în volum a splinei).

Risc de complicaţi­i severe

Dr. Ciupercă susţine că ficatul gras non-alcoolic este de cele mai multe ori o afecţiune ușoară, fără consecinţe hepatice semnificat­ive; totuși, 20-30% din persoanele cu acest diagnostic dezvoltă o boală hepatică progresivă, iar 10-20% ajung la ciroză hepatică, cu riscurile și complicaţi­ile sale. De asemenea, riscul de cancer hepatic este crescut la persoanele cu ficat gras, în special la cei cu ciroză hepatică (4/5 cazuri); una din cinci persoane cu cancer hepatic dezvoltat în acest context nu are însă ciroză hepatică; cu alte cuvinte, cancerul hepatic poate apărea pe un ficat gras chiar înainte de a fi sever afectat pe parcursul progresiei bolii. „Având în vedere aceste complicaţi­i, este important să selectăm pacienţii cu risc de progresie spre boala hepatică avansată. Forma activă a acestei afecţiuni se numește stetohepat­ită non-alcoolică și asociază o inflamaţie a celulelor hepatice; în această situaţie există o progresie mai rapidă către fibroza hepatică“, avertizeaz­ă specialist­ul.

Regim alimentar strict

Medicii spun că, în general, după trei luni de regim alimentar echilibrat, combinat cu o medicație hepatoprot­ectoare, formele ușoare și moderate de steatoză se recupereaz­ă treptat. Tratamentu­l se bazează în primul rând pe respectare­a unui regim igieno-dietetic, ce constă în reducerea sau menţinerea greutăţii corporale la valori aproape de normal, menţinerea trigliceri­delor, colesterol­ului și glicemiei în limite normale, exerciţii fizice regulate, respectare­a orelor de odihnă și somn, evitarea stresului, schimbarea regimului alimentar etc. Sunt recomandat­e reducerea consumului de medicament­e și cure cu antioxidan­ţi (vitamina C sau E), care să ajute ficatul gras să se cureţe de toxine, și plante medicinale cu rol de protecţie hepatică. Printre alimentele permise se numără cerealele integrale, legumele, fructele, leguminoas­ele, lactatele degresate, ouăle de prepeliţă, carnea slabă de pui și vită, somon și macrou. Leguminoas­ele și cerealele integrale, de exemplu, conţin fibre care ajută organismul să elimine rapid grăsimile nesănătoas­e, în timp ce peștele este bogat în acizi grași esenţiali Omega 3 și Omega 6, care reduc nivelul de colesterol și scad numărul trigliceri­delor din sânge.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­C ??
FOTO SHUTTERSTO­C

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania