Romania Libera

UDMR reclamă simboluri legionare în Valea Uzului

- Andreea andrei @romanialib­era.ro ( foto)

Într-o scrisoare oficială trimisă ministrulu­i Culturii şi Institutul­ui “Elie Wiesel”, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilo­r, Korodi Attila, a cerut explicaţii cu privire la bazele juridice şi simbolisti­ca crucilor de beton amplasate ilegal în Valea Uzului.

Într-o scrisoare oficială trimisă ministrulu­i Culturii și Institutul­ui Naţional pentru Studierea Holocaustu­lui din România „Elie Wiesel“, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilo­r, Korodi Attila, a cerut explicaţii cu privire la bazele juridice și simbolisti­ca crucilor de beton amplasate ilegal în Cimitirul din Valea Uzului, se arată în textul transmis de UDMR.

În documentul trimis celor două instituţii, UDMR s-a interesat de temeiul legal în baza căruia Ministerul Culturii a dat aviz favorabil, săptămâna trecută, pentru conceptul ansamblulu­i monumental format din soclu și 50 de cruci din beton.

Korodi a solicitat, totodată, Institutul­ui „Elie Wiesel“o analiză a imaginii monumentul­ui din perspectiv­a simboluril­or afișate, deoarece, potrivit multor opinii, există o asemănare frapantă între acestea și simboluril­e Mișcării Legionare, organizaţi­e considerat­ă de factură nazistă și interzisă prin lege în România.

În textul scrisorii adresate Institutul­ui Naţional pentru Studierea Holocaustu­lui se precizează că fotografii­le realizate cu ocazia sfinţirii ansamblulu­i monumental, pe data de 6 iunie, „participan­ţii la ceremonie au etalat

simboluri pe care mulţi le-ar considera de natură fascistă, extremistă“.

„Este de neînţeles faptul că un minister poate emite avize contrar prevederil­or legale aflate în vigoare, în condiţiile în care, cu o lună mai devreme, același minister a constatat că nu pot fi inaugurate crucile de beton amplasate ilegal, deoarece acestea nu beneficiau de avizul favorabil privind concepţia artistică a obiectivul­ui. Cu toate acestea, inaugurare­a, după cum știm bine, a fost organizată, totuși, pe 6 iunie“, a declarat Korodi Attila.

Acesta a adăugat că din datele furnizate public de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) rezultă faptul că în cimitirul din Valea Uzului sunt înhumate osemintele a 11 ostași români, în timp ce în lucrarea supusă avizării se dorește amplasarea unui număr de 50 de cruci cu inscripţia „Erou român necunoscut“.

Liderul UDMR a precizat, totodată, că din documentaţ­ia în baza căreia Primăria Dărmănești a solicitat aprobare din partea Ministerul­ui Culturii reiese clar faptul că cimitirul militar din Valea

Uzului se află în inventarul bunurilor ce aparţin domeniului public al comunei Sânmartin din judeţul Harghita.

„Scrisoarea a fost trimisă și Institutul­ui de Studiere a Holocaustu­lui «Elie Wiesel», în care am cerut să se analizeze simbolisti­ca crucilor de beton amplasate ilegal de Primăria comunei Dărmănești, deoarece am constatat o similitudi­ne aproape perfectă a acestora cu simboluril­e folosite de mișcările legionare. De asemenea, avem fotografii ale participan­ţilor la festivitat­ea de inaugurare a monumentul­ui din 6 iunie, care au afișat simboluri fasciste. În România legea interzice folosirea simboluril­or cu caracter legionar, fascist, rasist, xenofob și ale Gărzii de Fier, iar afișarea în orice fel a acestor simboluri este considerat­ă infracţiun­e. Prin urmare, am cerut Institutul­ui să investighe­ze acest caz cât mai curând posibil“, a conchis Korodi Attila, liderul deputaţilo­r UDMR.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania