Romania Libera

Vot până la miezul nopții la prezidenți­ale

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Prelungire­a votului până la miezul nopţii este valabilă și pentru secţiile din ţară, nu doar pentru cele din diaspora, așa cum prevedea varianta iniţială a legii electorale.

Camera Deputaţilo­r a adoptat, ieri, în calitate de for decizional cu 228 voturi „pentru”și unul „împotrivă” proiectul de Lege pentru modificare­a și completare­a unor acte normative în materie electorală.

Românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţi­ale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, în diaspora, la ora 21.00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare,precum și cei care stau la rând pot să își exercite în continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de președinte­le acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care așteaptă și stabilește ordinea în care aceștia au acces în sală. Alegătorii aflaţi la rând își pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23.59. Conform președinte­lui Autorităţi­i Electorale Permanente, procedura privind prelungire­a timpului de vot până la maximum ora 23.59 se va aplica și în secţiile de vot din ţară.

O altă modificare vizează introducer­ea votului prin coresponde­nţă și pentru alegerile prezidenţi­ale. La propunerea AEP, a fost introdusă modificare­a legislaţie­i, astfel încât finanţarea campaniilo­r electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidaţii își pot finanţa campania electorală,banii fiind apoi rambursaţi.

Legea va ajunge la președinte­le României pentru promulgare.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania