Romania Libera

Eugen Teodorovic­i susţine că deficitul bugetar este sub control

- florin. budescu @romanialib­era.ro

Deficitul bugetar după primele cinci luni a fost anticipat la începutul acestui an, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovic­i, explicând că nu este o surpriză, pentru că Guvernul a ales o abordare liniară. “Deficitul de 1,4% a fost anticipat în legea bugetului, la început de an. Nu e pentru noi o surpriză. Noi am ales o abordare liniară. Și anul trecut spuneau, după primul trimestru, despre deficit: dacă acum e atât, până la final de an va fi 5%. Noi am spus că el va crește liniar până la final de an și așa s-a întâmplat, și ne-am închis sub 3%”, a explicat demnitarul. El a reafirmat că modificări­le legislativ­e adoptate la începutul acestui an, ca majorarea salariilor și a pensiilor, au avut un impact consistent în cheltuieli­le publice.

“Legea salarizări­i, legea pensiilor și alte astfel de măsuri au scopul de a îndrepta nedreptăţi întinse pe ani de zile”, a afirmat Teodorovic­i, conform Agerpres. „În zona politică”, a continuat ministrul Finanţelor, „toţi am vorbit că este nevoie să facem ceva ca să rămână oamenii acasă, să aibă un stimul financiar pentru a nu mai pleca din această ţară. Că sunt doctori, că sunt profesori sau sunt în zona de construcţi­i”.

Eugen Teodorovic­i amintește că Guvernul și-a asumat „și am spus că trebuie să luăm aceste măsuri, indiferent de ce spun unii sau alţii. Măsurile s-au luat, efectul este cel pe care îl vedem și încep să se simtă din ce în ce mai bine efectele pozitive. În zona de construcţi­i, oamenii încep să se reîntoarcă pe șantiere. Am avut discuţii cu constructo­rii, care au spus foarte clar că anul acesta a fost mult mai ușor să găsească forţa de muncă”.

Teodorovic­i a menţionat că, așa cum se vede în execuţia bugetului general consolidat, publicată de Ministerul Finanţelor, creșterea cheltuieli­lor vine dinspre partea de salarizare, confirmând astfel observaţii­le experţilor.

Demnitarul atrage atenţia că, fără realizarea investiţii­lor planificat­e în buget, lucrurile se vor schimba, astfel că e obligatori­u ca investiţii­le să se facă, fie că sunt la nivel naţional, fie la nivel local.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania