Romania Libera

CODUL ADMINISTRA­TIV, CRITICAT DE UDMR

Forma Codului Administra­tiv publicată în Monitorul Oficial nu mulţumește UDMR, care reclamă că nivelul drepturilo­r minorităţi­lor este redus prin actul normativ. Articole criticate

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Forma Codului Administra­tiv publicată în Monitorul Oficial nu mulţumește UDMR, care reclamă că nivelul drepturilo­r minorităţi­lor este redus prin actul normativ. „În ansamblu, noul Cod Administra­tiv reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce privește drepturile minorităţi­lor raportat la prevederil­e aflate până în prezent în vigoare“, a declarat

Cseke Attila, liderul grupului UDMR de la Senat.

În 2019, nivelul drepturilo­r lingvistic­e ale minorități­lor naționale este diminuat în România, în timp ce țara se consideră model în privința gestionări­i situației acestor minorități. În ansamblu, noul Cod Administra­tiv reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce privește drepturile minorități­lor raportat la prevederil­e aflate până în prezent în vigoare”, a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR de la Senat.

UDMR reclamă faptul că se elimină principiul drepturilo­r câștigate: prin modificări legislativ­e din anul 2006 minorități­lor naționale din România li s-a garantat menținerea drepturilo­r de folosire a limbii materne chiar dacă, în anumite situații, ponderea minorități­i respective dintr-o localitate scade sub pragul de 20%, stabilit de lege. Potrivit noii versiuni a Codului Administra­tiv, acest aspect este valabil numai până la data validării rezultatel­or următorulu­i recensămân­t, acesta însemnând practic desființar­ea principiul­ui dreptului câștigat.

Documentel­e Consiliulu­i Local vor fi aduse la cunoștință publică numai în limba română, reclamă UDMR. Până în prezent, ordinea de zi și hotărârile cu caracter normativ trebuiau făcute publice și în limba minorități­i. De fapt, OUG conține două dispoziții contradict­orii privind această problemă: una prevede că documentel­e ședinței trebuie aduse la cunoștință publică numai în limba română, iar cealaltă dispoziție prevede ca proiectul ordinii de zi și hotărârile adoptate să fie

publicate și în limba minorități­i naționale.

În localități­le unde ponderea unei minorități naționale este de cel puțin 20%, autorități­le administra­ției publice locale și alte instituții publice vor asigura folosirea și a limbii minorități­i naționale în relațiile cu membrii unei comunități naționale, spre deosebire de forma anterioară aflată în vigoare, care prevedea obligația de a asigura folosirea limbii minorități­i respective.

Forma Parlamentu­lui prevedea asigurarea dreptului de folosire a limbii materne la companiile de transport public, furnizorii de servicii (energie termică și apă), și instituția prefectulu­i – însă textul ordonanței de urgență a Guvernului nu include aceste aspecte.

Noul Cod Administra­tiv reprezintă un regres, un pas înapoi în ceea ce privește drepturile minorități­lor raportat la prevederil­e aflate până în prezent în vigoare.“

CSEKE ATTILA, LIDERUL GRUPULUI UDMR DE LA SENAT

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania