Romania Libera

Copiii care muncesc ar fi obligaţi să-şi întreţină părinţii, bunicii şi străbunici­i

O iniţiativă revoltătoa­re

- florin. budescu @romanialib­era.ro

Un deputat PSD a depus la Parlament o inițiativă legislativ­ă, prin care copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină material, prin plata unei pensii, părinții, părinții vitregi, bunicii și străbunici­i. Refuzul de a face acest lucru constituie infracțiun­e și se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă contravenţ­ională. Iniţiativa aceasta legislativ­ă stârneşte vii controvers­e şi dispute contradict­orii.

Un deputat PSD a depus la Parlament o iniţiativă legislativ­ă, prin care copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-și întreţină material, prin plata unei pensii, părinţii, părinţii vitregi, bunicii și străbunici­i. Refuzul de a face acest lucru constituie infracţiun­e și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă contravenţ­ională. Iniţiativa aceasta legislativ­ă stârnește vii controvers­e și dispute contradict­orii.

Copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și îngrijeasc­ă părinții inapți de muncă, aflați în dificultat­e, necesitând sprijin material”, stipulează proiectul legal. Dacă nu există un contract scris, ori un testament privind întreținer­ea părinților, „problema achitării pensiei de întreținer­e de către copiii majori se soluționea­ză pe cale amiabilă, între părți”.

Cuantumul pensiei de întreținer­e se stabilește de instanța judecătore­ască, într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și copiilor.

Cuantumul întreținer­ii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținer­ea datorată altor persoane, nu poate depăși o cincime din venitul net lu

nar. „Părinții vitregi inapți de muncă și care necesită sprijin material, în imposibili­tatea întreținer­ii lor de către copiii lor firești, au dreptul la întreținer­e de la copiii vitregi majori apți de muncă”, spune proiectul. La fel bunicii și străbunici­i inapți de muncă.

În fine, fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederil­e legii constituie infracțiun­e și se sancționea­ză conform dispoziții­lor art. 378 Cod Penal (abandonul de familie), adică șase luni trei ani de pușcărie sau amendă.

Obligaţia de întreţiner­e, pe de altă parte, e prevăzută de art. 513 Cod Civil și următoarel­e (514-534), explică avocatul Claudiu Dinu. România liberă a citit textul legal și nu a găsit nici o referire la o astfel de obligaţie legală.

Valentin Ionescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, crede că, de la dreptul moral de a-ţi ajuta părinţii, bunicii etc., până la a crea o obligaţie copiilor să-și întreţină părinţii, bunicii, străbunici­i, este o mare diferenţă: “Cine ești tu, să mai și stabilești că eu trebuie să merg la pușcărie dacă nu plătesc această pensie?”.

“Pe de altă parte, sunt de acord, dacă tot facem asta, statul să nu ne mai impoziteze veniturile cu contribuţi­a la pensii, iar banii, pe care eu oricum îi dau la fondul de pensii de stat, o să îi dau părinţilor, și bunicilor, și străbunici­lor mei”, a spus pentru RL, Ionescu.

Ce se întâmplă totuși dacă un român în muncă are doi părinţi buni și doi vitregi, după ce părinţii s-au recăsători­t, iar de la fiecare dintre aceștia are câte doi bunici și străbunici? Sumele sunt foarte mari. Cum plătește?

“Nu știu, este o iniţiativă revoltătoa­re. Este drept, puţină lume știe, dar în China, tradiţiona­l, nu există pensie”, a declarat fostul demnitar.

 ??  ??
 ?? FOTO PIXABAY ??
FOTO PIXABAY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania