Romania Libera

McAfee, milionarul aventurier – din Cuba, la Casa Albă

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Milionarul american John McAfee, expert în securitate cibernetic­ă și creatorul programulu­i antivirus ce-i poartă numele, dorește să-i succeadă lui Donald Trump și va candida la prezidenți­alele din 2020. Un candidat atipic.

Milionarul american John McAfee, expert în securitate cibernetic­ă și creatorul programulu­i antivirus ce-i poartă numele, dorește să-i succeadă lui Donald Trump și va candida la prezidenţi­alele din 2020. Un candidat atipic.

McAfee, un personaj enigmatic, în vârstă de 73 ani, a făcut avere cu firma sa de programe antivirus, a fugit din Belize după un scandal legat de crimă și și-a ancorat iahtul în Havana,în urmă cu o lună, după ce a fugit din SUA fiind căutat de Fisc. Și-a început cariera la NASA, înainte de a lucra în mai multe firme IT,unde a descoperit existența unui virus informatic pe care a reușit să-l distrugă.Așa s-a născut, în 1987, societatea McAfee, care a devenit un gigant al programelo­r antivirus, companie pe care a vândut-o către Intel în 2010. Povestea succesului său ia o întorsătur­ă neașteptat­ă, devenind o aventură – se instalează în Belize și în 2012 devine subiectul cronicilor pe primele pagini ale ziarelor când vecinul său este asasinat.O crimă rămasă nerezolvat­ă până în prezent.Descoperit de poliție cu mai multe arme în casă, McAfee a plecat, aventurile sale ținând presa în alertă mai mult de o lună de zile.În 2015 este arestat în SUA pentru conducere sub influența stupefiant­elor, apoi dispare din nou din atenția ziariștilo­r. Până în ianuarie 2019, când fuge din țară.

„Am mers întâi în Bahamas,pentru că eram urmărit pentru evaziune fiscală: nu am plătit impozite de opt ani din motive ideologice“, a declarat milionarul, afirmând că a ajuns în Cuba, în urmă cu o lună,după ce a suspectat că forțele de ordine americane încercau să-l extrădeze din Bahamas. Într-un interviu acordat la bordul iahtului său, „The Great Mystery“, înconjurat de o echipă de șapte persoane și doi câini uriași,el a declarat: „Sunt căutat ca un criminal de guvernul pentru care sunt candidat la președinți­e“.

Autorități­le cubaneze nu au primit o cerere de extrădare, dar faptul că a venit în Cuba cu iahtul reprezintă o încălcare a noilor reguli americane, care interzic cetățenilo­r SUA să călătoreas­că pe insulă în croazieră sau în ambarcațiu­ne privată.Referindu-se la viitoarea sa campanie electorală pentru Casa Albă,a recunoscut că nu va fi „o campanie obișnuită“și intențione­ază să folosească rețelele sociale, unde are un milion de abonați pe Twitter, pentru a obține nominaliza­rea libertarie­nilor. Și speră să-și prelungeas­că viza cubaneză de turist pe durată nedetermin­ată. Ambiția sa este să fie investit de partidul libertarie­nilor, care susține liberulsch­imb și un stat redus la minimum.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania