Romania Libera

Judecători­i și procurorii, sub lupa PCR

-

Dr. Florin Abraham ne-a explicat că, pentru abuzurile și crimele din perioada comunismul­ui, „singurii care au fost condamnați au fost doi directori de penitencia­re. Pentru procurorii militari și pentru judecători ar fi foarte complicat să se facă acest lucru, pentru că ei au aplicat Codul Penal din acea perioadă“. În plus, judecători­i și procurorii „se aflau sub o permanentă monitoriza­re din partea aparatului de partid. Partidul dădea ordin, iar procurorii și judecători­i, foarte disciplina­ți, puneau mâna pe Codul Penal și executau“.

Cu toate acestea, judecători­i din anii comunismul­ui aveau o relativă libertate de decizie, lucru demonstrat de faptul că aproximati­v 10 la sută dintre procesele legate de colectiviz­are s-au finalizat prin achitări, pe motiv că nu existau probe suficiente pentru condamnare.

Stabilirea responsabi­lității morale a magistrați­lor din anii României comuniste s-ar putea face doar dacă ar putea fi consultate mapele lor profesiona­le, dar acest lucru încă nu este permis. O decizie în acest sens ar trebui luată de conducerea Ministerul­ui Justiției.

La arhivele Securități­i există un acces. Dar accesul la mapele judecători­lor și procuroril­or reprezintă realmente o problemă, subliniază istpricul Florin Abraham.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania