Romania Libera

DESCOPERIR­E REVOLUŢION­ARĂ ÎN ONCOLOGIE

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

O echipă de cercetător­i americani a lansat o inovaţie în tratarea cancerului: cu ajutorul unui laser, celulele canceroase care ajung în sânge sunt descoperit­e și distruse, astfel încât se reduce riscul de metastaze.

Noua tehnologie este non-invazivă, deoarece se face cu ajutorul unui laser care urmărește celulele canceroase, dar este amplasat în exteriorul corpului și nu este nevoie să extragă sânge de la pacient. „Tehnologia poate reduce semnificat­iv progresia metastazel­or”, precizează Vladimir Zharov, de la Universita­tea din Arkansas, autorul studiului publicat în revista «Science Translatio­nal Medicine» și citat de ehealthrom­ania.ro. În acest fel este îndepărtat­ă cauza principală a deceselor provocate de cancer: metastazel­e care apar în corp.

Metastazel­e sunt tumori secundare care se formează în diferite zone din corp, după ce numeroase celule canceroase se desprind din tumoarea principală și ajung în fluxul de sânge și în sistemul limfatic. Aici intervine noua tehnologie, care găsește și distruge aceste celule bolnave înainte de-a avea timp să formeze noi tumori. Deși tratamentu­l cu laser și-a demonstrat eficiența în medicină, până acum nu a fost folosit la nivel celular, pentru că aparatele laser sunt de obicei foarte mari. Acum însă, rezultatul unui studiu de caz dă speranțe medicilor și bolnavilor: în cazul unui pacient cu melanom, tratamentu­l cu laser a distrus 96% din celulele canceroase. Rezultatel­e au fost însă foarte bune la 27 din 28 de pacienți, dispozitiv­ul

identificâ­nd rapid toate celulele anormale. Precizia aparatului este de aproximati­v 1.000 de ori mai mare față de alte tehnologii folosite în prezent. Dispozitiv­ul nu a returnat niciun fel de fals pozitiv la voluntarii sănătoși și nu a provocat probleme de siguranţă sau efecte adverse. Cytophone-ul utilizează o tehnică de ultrasunet­e pentru a detecta undele, minuscule, emise de acest efect de încălzire.

Deși au mai fost inventate dispozitiv­e similare, acesta este primul care a fost testat și pe oameni. Un alt

avantaj important al noului aparat este că poate scana un litru de sânge pe oră, astfel încât va identifica rapid toate celulele canceroase. Iată cum funcționea­ză noul dispozitiv: laserul este pus deasupra unei vene și încălzește sângele. Celulele de melanom absorb mai multă energie decât cele sănătoase și astfel ele se încălzesc și se dilată. Dilatarea lor este înregistra­tă de aparat cu ajutorul unor ultrasunet­e și astfel cercetător­ul poate să afle numărul exact al celulelor canceroase din sânge. Tot laserul distruge imediat aceste celule, prin intermediu­l căldurii. Cercetător­ii au observat că laserul distruge celulele canceroase chiar și atunci când este programat să funcționez­e la intensitat­e redusă, în modul de diagnostic.

Noul dispozitiv poate scana, în căutarea celulelor canceroase, un litru de sânge într-o oră.

 ??  ?? Primul laser pentru uzul medical uman care identifică celulele canceroase
Primul laser pentru uzul medical uman care identifică celulele canceroase
 ??  ?? Echipa de cercetător­i condusă de prof.Vladimir Zharov
Echipa de cercetător­i condusă de prof.Vladimir Zharov

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania