Romania Libera

CEZAR CALEAP

„Cu siguranţă va crește gradul de absorbţie a fondurilor europene în România!“

- ion.diamandi @romanialib­era.ro

De curând, prim-ministrul Viorica Dăncilă a semnat numirea lui Cezar Caleap în funcţia de ministru secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, propunerea venind din partea ALDE. Există astfel speranţe fundamenta­te ca, în viitorul apropiat, gradul de absorbţie a fondurilor europene să înregistre­ze creșteri semnificat­ive, Cezar Caleap având o expertiză semnificat­ivă în management, antrepreno­riat, consultanţ­ă, marketing și proiectare în construcţi­i. Vechi colaborato­r al revistei „Casa mea“, dar și al ziarului nostru, noul ministru secretar de stat a avut amabilitat­ea de a ne acorda un interviu.

Din CV-ul său aflăm că Cezar Caleap are 57 de ani, este inginer şi s-a născut la Bârlad, județul Vaslui. Nu a făcut politică până acum jumătate de an, deci am putea spune că face parte din categoria tehnocraţi­lor, iar alegerea sa credem că s-a făcut şi datorită performanţ­elor managerial­e și profesiona­le obţinute în activitate­a sa.

Are o experienţă în management de peste 25 de ani, atât în domenii de excelență antrepreno­rială, vânzări şi marketing (domenii în care a ocupat funcţii de conducere importante), cât şi consultanţ­ă în construcţi­i şi project management.

Este vicepreșed­inte al Asociaţiei profesiona­le pentru Excelenţă şi eficienţă energetică în construcţi­i „ZERO ENERGY“, de peste 5 ani manager general la Serviciul de Urgenţe în Construcţi­i „Dr. CASA“. De asemenea, începând din 2019, este preşedinte şi membru fondator al SMART Cluster, asociaţie business-to-business pentru soluţii inovative în afaceri.

Din punct de vedere politic orientarea sa este de centru-dreapta, cu atitudine liberală, centrată pe apărarea

drepturilo­r și libertățil­or cetățenilo­r și promovarea unei filosofii liberale în economie.

Respectă, ca membru, valorile inalienabi­le ale partidului ALDE: libertatea de gândire şi de exprimare, libertatea presei, a cercetării ştiinţific­e şi a educaţiei, libertatea de asociere, dreptul de proprietat­e, dreptul oricui de a alege o ocupaţie şi de a folosi liber venitul rezultat, dreptul la un tratament echitabil care să asigure condiţiile unei vieţi decente, dreptul la securitate socială, securitate ecologică și alimentară, dreptul de a trăi liber într-un sistem de liberă întreprind­ere, domnia legii. Ce calităţi credeţi că au contribuit la alegerea dvs. în această funcţie de decizie?

C.C. Mă regăsesc permanent ca un om plin de imaginaţie, spontan, original, dar mai ales entuziast. Da, sunt într-adevăr o fire sociabilă, deschisă, comunicati­vă, acord în general credit de la bun început celorlalţi, sunt dedicat unor relaţii de prietenie, de parteneria­t... dar nu merg mai departe relaţional chiar cu oricine și, mai ales, cu orice preţ pentru obţinerea neapărată a succesului targetat. Consider că am numeroase abilităţi organizaţi­onale (administra­tive, de comunicare, negociere, creativita­te, adaptabili­tate), precum și profesiona­le (open mind, rezistenţă la stres și condiţii dificile, spirit inovator, management activ). Mă regăsesc ca un familist tradiţiona­list, cu spirit liber, credincios către dorinţa de bine în tot și toate. Aţi obţinut performanţ­e înalte și succes acolo unde aţi activat. Consideraţ­i că le veţi putea obţine și în noul domeniu de activitate? Cum credeţi că veţi reuși acest lucru?

C.C. Da, cred că pot atinge nivelul performanţ­ei în multe domenii datorită adaptabili­tăţii mele, spiritului de implicare efectivă, a unei implicări maxime, fapt dovedit din plin în ultimii 30 de ani de activitate profesiona­lă recunoscut­ă și apreciată de cei cu care am făcut echipă și parteneria­t activ. Ce sarcini urmează să aveţi în cadrul ministerul­ui?

C.C. Deocamdată știu că va trebui să contribui la realizarea cu succes a obiectivel­or strategice ale Ministerul­ui Fondurilor Europene, urmând să reprezint cu profesiona­litate această instituţie în relaţiile cu alte structuri și autorităţi publice de nivel central și local.

Toţi cei care au venit la conducerea ministerul­ui în ultimii ani au făcut declaraţii foarte optimiste vizând creșterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Pe agenda prim-miniștrilo­r această problemă apărea cu prioritate, dar mult timp gradul de absorbţie a fost extrem de mic. Lucrurile par acum să meargă spre bine, au fost făcute progrese, însă nivelul se menţine scăzut. Numiţi câteva propuneri pe care intenţiona­ţi să le implementa­ţi pentru a crește gradul de absorbţie a fondurilor europene. Cred că este necesară o abordare bazată pe încredere între reprezenta­nţii ministerul­ui, autorităţi și beneficiar­ii de fonduri nerambursa­bile, o relaţie mai puţin centrată pe control și sancţiuni și mai mult pe îndrumare și comunicare efectivă. Dintre cei care ar dori să propună diverse proiecte, unora le este teamă de formularis­tica foarte complicată (foarte multe hârtii de completat) sau spun că nu înţeleg cum să facă documentaţ­ia. Ce se poate face în acest sens? C.C.

În minister se lucrează cu profesiona­lism și astfel se conturează necesitate­a efectivă a adoptării unor măsuri de simplifica­re și fluidizare a procesului de implementa­re a fondurilor, numărul documentel­or solicitate la depunerea dosarului de finanțare astfel putând fi mai mic. Reprezintă o mare oportunita­te crearea și lansarea cât mai rapidă a unui nou portal profesiona­l de comunicare online, ușor de urmărit, actualizat la zi cu informaţii și instrucţiu­ni, gândit pentru a veni în întâmpinar­ea nevoilor beneficiar­ilor. Se pot organiza periodic seminarii și workshop-uri de prezentare programe de finanţare, ateliere de comunicare directă, consiliere și consultanţ­ă profesiona­lă directă pentru potenţiali­i beneficiar­i de fonduri europene. Cum veţi încuraja depunerea de proiecte pe zona unde aveţi mare experienţă, și anume reducerea consumului de energie la clădirile noi?

C.C. Excelenţa constructi­vă și eficienţa energetică nu sunt doar o normalitat­e de atitudine – constituie o obligativi­tate legală pentru toţi cei care doresc să dezvolte afaceri corecte cu fonduri europene. Nu poţi avea o viziune antrepreno­rială efectivă dacă nu consideri ca target un proiect construit în termeni de sustenabil­itate și de eficienţă energetică. Trebuie ca atitudinea noastră să se schimbe către această normalitat­e de viziune și strategie de business. Care consideraţ­i că sunt cerinţele pe care trebuie să le îndeplinea­scă un proiect ce se adresează fondurilor europene astfel încât să aibă șanse să fie eligibil?

C.C. Cred că cele patru cerinţe pe care trebuie să le îndeplinea­scă toate proiectele pentru succes sunt: Eficienţă, Excelenţă, Economie și Ecologie. Aș mai adăuga un element extrem de important de care va depinde realizarea efectivă, și anume: Echilibru.

Se pot organiza periodic seminarii şi workshop-uri de prezentare programe de finanţare, ateliere de comunicare directă, consiliere şi consultanţ­ă profesiona­lă directă pentru potenţiali­i beneficiar­i de fonduri europene“.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania