Romania Libera

„CINEMATECA ROMÂNEASCĂ“DE LA ICR LONDRA

Programul Cinemateci­i Românești de la sediul Institutul­ui Cultural Român din Londra a continuat cu ultima proiecţie dinaintea vacanţei de vară – cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră“.

- maria.capelos @romanialib­era.ro

Pelicula „Toată lumea din familia noastră“a avut premiera în 2012 și este câștigătoa­rea a șase premii GOPO la categoriil­e „Cel mai bun film“, „Cel mai bun regizor“, „Cel mai bun scenariu“(Radu Jude & Corina Sabău), „Cel mai bun actor în rol principal“(Șerban Pavlu), „Cea mai bună actriță în rol secundar“(Mihaela Sîrbu) și „Cel mai bun actor în rol secundar“(Gabriel Spahiu). În octombrie 2012 filmul a fost proiectat la cea de-a 56-a ediție a Festivalul­ui BFI din Londra, iar în luna noiembrie a aceluiași an la cea de-a 26-a ediție a AFI Fest din Los Angeles. Producția a mai obținut, printre altele, Marele Premiu al Festivalul­ui de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF.

Marius (Șerban Pavlu) este un bărbat divorţat care așteaptă cu nerăbdare zi

lele pe care le poate petrece alături de fetiţa lui, Sofia (Sofia Nicolaescu). Din păcate, fosta soţie, Otilia (Mihaela Sîrbu), are un punct de vedere diferit asupra relaţiei pe care fetiţa ar trebui s-o aibă cu tatăl ei și face tot posibilul pentru a anula planurile acestuia de a petrece o vacanţă fericită cu ea, la mare. Spectacolu­l reproșuril­or defulate, al frustrăril­or care erup, al meschinări­ilor vitriolant­e și al violenţei verbale care se amplifică, generând violenţă fizică, transformă această peliculă într-una dintre cele mai memorabile producţii recente.

Filmul investighe­ază modul în care conflictel­e afectează familia după divorț. Însă nu divorțul și consecințe­le lui constituie tema principală a filmului, ci contextul pe care acestea îl creează și care e alimentat de lipsa de comunicare, neputința de a-l înțelege pe celălalt și de imposibili­tatea de a repara răul făcut.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania