Romania Libera

Tătăruşanu, omul de bază al Naţionalei

Fost căpitan la Barcelona și actual președinte al puștilor de la Viitorul Constanţa, Gică Popescu este de părere că schimbul de generaţii este soluţia pentru ca naţionala condusă de Cosmin Contra să revină pe prima scenă a fotbalului mondial.

- catalin.mihai @romanialib­era.ro

Fost căpitan la Barcelona și actual președinte al puștilor de la Viitorul Constanţa, Gică Popescu este de părere că schimbul de generaţii este soluţia pentru ca naţionala condusă de Cosmin Contra să revină pe prima scenă a fotbalului mondial. Din punctul acestuia de vedere, doar Ciprian Tătăruşanu este îndreptăţi­t să mai facă parte din lotul naţionalei, restul tricoloril­or mici fiind cel puţin de aceeaşi valoare cu fotbalişti­i convocaţi regulat de Contra.

Din punctul acestuia de vedere, doar Ciprian Tătărușanu este îndreptăți­t să mai facă parte din lotul naționalei,restul tricoloril­or mici fiind cel puţin de aceeași valoare cu fotbaliști­i convocați regulat de Contra. Echipa Under 21 a arătat că are o altă mentalitat­e decât cea cu care ne obișnuiser­ă generaţiil­e care au ratat pe bandă rulantă calificări,iar selecţione­rul ar trebui să se bazeze pe nucleul care a impresiona­t la Campionatu­l European de tineret. „Tătărușanu e singurul care nu poate fi scos din primul „11“pentru a băga pe cineva de la U21. Pe restul nu îi

văd, nici măcar pe Chiricheș sau pe Stanciu. Primul a avut probleme medicale, al doilea are probleme la echipa de club”, a spus Popescu.

Pentru a-și argumenta punctul de vedere, acesta a făcut referire la turneul final din 1990, din Italia. Emerich Ienei, selecţione­rul de atunci,a mers pe mâna multor tineri: Popescu, Lupescu, Lăcătuș, Sabău, Ilie Dumitrescu sau Florin Răducioiu.Rezultatul a fost fantastic. „Noi în 1990 aveam toţi 20-22 de ani.Și ne-am dus și am ieșit din grupe.Și asta ne-a ajutat enorm ulterior”, a conchis Gică Popescu.

„Baciul” este dezamăgit de fotbaliști­i care evoluează acum la naţionala mare: „O generaţie care nu lasă nimic în urmă nu are cum să fie regretată. Cei care sunt acum, când pleacă, lasă ceva în urmă? Noi nu trebuie să ne mulţumim cu o calificare la un Campionat European în 10 ani de zile (referindu-se la EURO 2016)”.

Popescu crede că selecțione­rul trebuie să umble și la tactica echipei naționale: „Pentru mine, naţionala nu e ce trebuie. Joacă un fotbal care nu i se potrivește jucătorulu­i român. Jucăm lungă și după ea, niciodată nu vom face performanţ­ă așa. Noi suntem înzestraţi tehnic, nativ, avem nevoie de altă tactică. Nu ăsta e fotbalul românesc, noi avem fantezie, balonul trebuie să fie la noi, noi să construim”.

Naționala de fotbal a României va juca următorul meci din preliminar­iile Euro 2020 pe data de 5 septembrie, pe teren propriu, contra Spaniei.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania