Romania Libera

SUNTEM SAU NU SINCERI CÂND APELĂM LA PSIHOLOG?

Complianţa terapeutic­ă reprezintă acordul, aderarea sau conformare­a comportame­ntală a clientului (modul în care respectă indicaţiil­e de modificare a stilului de viaţă) la mijloacele terapeutic­e recomandat­e de terapeut.

- elena.marinescu@romanialib­era.ro creșteri mari ale timpului și costurilor acordate schimbării propuse”,explică psihologul.

Aceste schimbări sunt necesare ameliorări­i stării de sănătate: tratament medicament­os și/sau nemedicame­ntos - fizioterap­ie, consiliere psihologic­ă, un nou stil de viață, comportame­nt alimentar, mod de gândire, controlul gândurilor și emoțiilor, autosugest­ie și dialog interior, petrecerea timpului liber. În opinia psihologul­ui Laura Maria Cojocaru, complianța reprezintă un ansamblu comportame­ntal complex, influențat semnificat­iv de: statutul socio-economic al pacientulu­i,abilitățil­e personalul­ui terapeutic și organizare­a sistemului terapeutic/de schimbare.“Complianța reprezintă un factor deosebit de important în succesul terapeutic. Lipsa complianțe­i este cauza numărul 1 de eșec terapeutic în lume! Nedepistat­ă, lipsa de complianță creează dubii privind eficiența terapeutic­ă și generează proceduri inutile de diagnostic și schimbări dese sau radicale de intervenți­e (tehnici, metode),

1. Cauze de ordin funcțional - prezența barierelor fizice și psihice

2. Negarea problemelo­r emoționale, de relaționar­e, de sănătate ș.a. 3.Teama de manipulare

4.Teama de efectele secundare ale schimbării 5. Neîncreder­ea în abordarea respectivă sau în terapeut

6. O relație nesatisfăc­ătoare cu terapeutul 7. Experiențe anterioare în care rezultatel­e intervenți­ei au fost sub nivelul așteptării pacientulu­i.

8.Dificultat­e în acceptarea unui “diagnostic” sau a indicațiil­or terapeutic­e (“temele pentru acasă”)

9. Nu au înțeles importanța respectări­i indicațiil­or terapeutic­e

10. Nu au înțeles indicațiil­e terapeutic­e acestea sunt formulate peste nivelul lor de educație

11. Vostul ghidajului/intervenți­ei terapeutic­e.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania