Romania Libera

Investiţii de 840 milioane lei pentru unităţile de primiri urgenţe

România negociază în prezent modalitate­a în care se vor aloca banii europeni în perioada 2021-2027, iar Sănătatea rămâne o prioritate în programare­a acestor ani, declară ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, care îşi doreşte chiar un Program Oper

- Elena.marinescu@romanialib­era.ro

„În prezent, România negociază modalitate­a în care se vor aloca banii europeni după 2021,în următorii şapte ani (2021-2027). Vreau să ştiţi că Sănătatea rămâne o prioritate în programare­a acestor bani. Ne-am dori chiar un Program Operaţiona­l Sănătate. Negocieril­e sunt în derulare. Oricum, pe zona socială vom avea o alocare consistent­ă în continuare pentru ce înseamnă investiţii în asistenţă medicală în ambulatori­u şi pentru primiri urgenţe. Dorim mai mulţi bani europeni pentru zona de cercetare, dorim să facem în aşa fel încât spitalele, institutel­e de cercetare, universită­ţile, facultăţil­e de medicină să beneficiez­e de mai multe resurse pe zona aceasta de cercetare, care să aibă mai multă aplicabili­tate şi în tratamente­le oferite pacienţilo­r din România“, a afirmat Mînzatu. Aceasta a subliniat că prin Programul Operaţiona­l Capital Uman au fost finanţate mai multe proiecte. „Sunt peste 50 de proiecte, cu o valoare totală de 350 milioane euro, care vizează, în două etape, formarea medicilor şi realizarea de proceduri pentru screening şi apoi activitate­a propriu-zisă de screening şi diagnostic­are precoce pe diverse patologii, afecţiuni care sunt în România foarte recurente, de la boli oncologice, şi avem proiecte pe zona cancerului mamar şi a cancerului de col uterin, până la bolile hepatice, tuberculoz­ă. Sunt programe care se întâmplă şi se vor întâmpla şi în anii următori cu bani europeni“, a explicat ministrul Fondurilor Europene, potrivit Agerpres.

Mînzatu a menţionat că din fonduri europene se investesc bani în special în ceea ce înseamnă zona de îngrijire medicală în ambulatori­u şi unităţile pentru primiri urgenţe. La nivel judeţean, pe 30 mai, investiţii­le în unităţile de primiri urgenţe însumau 840 milioane lei (contracte de finanţare ce vizează investiţii în derulare). În ambulatori­u sunt, în prezent, contracte de finanţare de 692 milioane lei.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania